KIRCAMİ KATLİAMI
Antalya'da 10 mahalleyi ilgilendiren ve 30 yılı aşkın süredir süren Kırcami imar planına ilişkin 1. İdare Mahkemesi tarafından iptal kararının verilmesi tartışmaların odağı oldu. Karara rağmen, Muratpaşa Belediyesi tarafından inşaat ruhsatı verilen arazide, kazı çalışmalarının sürdürülmesi ve çalışmalar kapsamında yarım asırlık ağaçların kesilmesi, vatandaşlar tarafından tepkiyle karşılandı
Antalya 1. İdare Mahkemesi'nin, Kırcami bölgesinin 1/25 bin ve 1/5 bin ölçekli imar planlarını iptal kararının ardından, Muratpaşa Belediyesi tarafından ruhsat verilen bölgede kazı çalışmaları devam ediyor.
HUKUK, ADETA YOK SAYILIYOR
Doğuyaka, Topçular, Mehmetçik, Güzeloluk, Zümrütova, Yeşilova, Kırcami, Tarım mahallelerinin tamamı ile Fener ve Çağlayan mahallelerinin bir kısmını içeren, yaklaşık bin 500 hektar büyüklüğündeki Kırcami'de ilk inşaat ruhsatı, iptal kararından hemen önce Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal tarafından bölgede 13 bin 100 metrekarelik bir parselin sahibi olan Erdoğan ailesine verilmişti.
CHP’DEN KATLİAMA SES YOK
Bölgede, Abdullah Erdoğan’ın sahibi olduğu Özgüntur İnşaat tarafından çalışmalar yürütülmekte. İptal kararına rağmen yol açma ve konut yapım çalışmalarının devam ettiği arazide yarım asırlık andız ağaçlarının kesilmesi ise vatandaşlardan tepki topladı. Her fırsatta ağaç ve yeşil üzerinden algı yaratarak, prim yapmaya çalışan CHP'li yetkililerin ise, yaşananlara sessiz kalması kafalarda soru işareti bıraktı.
“APAR TOPAR KARARLAR ALINDI”
TMMOB Şehir Plancıları Odası Antalya Şube Başkanı Ebru Manavoğlu, Kırcami’de iptal kararı verilmesinden hemen önce apar topar kararlar alınarak gelinen son noktanın, hala başlangıç noktası olduğunu belirtti. Manavoğlu, “Kırcami’de bu zamana kadar yapılması gereken, bilirkişi raporları ve yargı kararlarıyla da belirtilen hususlarda planların eksik ve yanlışlıklarından dönülerek doğru bir planlama anlayışı ile planların sağlam zeminlere oturtulmasını sağlamak olmalıydı. Bunun yerine ilgili idarelerce mahkemelerce iptal kararı verilmesinden hemen önce bilirkişi raporlarına istinaden süreci devam ettirebilmek adına apar topar kararlar alınmış olması sonrasında gelinen nokta halen başlangıç noktasıdır. Planlama gelecekte bir kentin gelişimi, doğal ve kültürel kaynaklarının sürdürülebilirliğini sağlamada, yaşam tarzını refahını, olumlu ya da olumsuz etkileyeceği açık olup kamusal kaynakların doğru bir şekilde yatırıma dönüştürülmesi, tüm kent halkı için eşit ve en etkin şekilde kullanılmasına yön veren en büyük araçtır. İdare Mahkemesinin ve öncesinde Danıştay’ın verdiği karar net olup bu kararın yine kısa vadede çözüm getirecek yöntemlerle yorumlanması yerine, planı iptale götüren sebepler dikkate alınıp, bu doğrultuda doğru bir planlama anlayışıyla planın yasal zeminlere oturtulması, kent dinamikleri ve meslek odalarının katkılarıyla konu planlama tekniğine uygun hale getirilmesi gerekmektedir. Unutulmamalıdır ki bir kentin planlaması, tüm kent dinamiklerini gözeterek ve tüm uzmanlık alanlarında görüşler alınarak Şehir plancılarının uzmanlığında gerçekleşen bilimsel bir olgudur” dedi.
“TAZMİNATI BELEDİYE KARŞILAMAK ZORUNDA”
AK Parti Muratpaşa İlçe Başkanı Osman Ülker, Kırcami ile ilgili yaptığı açıklamada, Muratpaşa Belediyesi’nin mahkeme kararından önce inşaat ruhsatı vermesi nedeniyle ilerleyen dönemlerde yürütmeyi durdurma kararı çıkması halinde tazminat bedelinin belediye tarafından karşılanmak zorunda olduğunu belirtti. Başkan Ülker, “Kırcami’de mahkeme kararından önce ruhsat verilmesi nedeniyle inşaat firmaların mağduriyetleri ya da ilerde doğabilecek olan tazminat hakları saklıdır. Şu anda yürütmeyi durdurma kararı çıkmadığı ve belediye tarafından da takibi gerekli şekilde yapılmadığı için belediye, inşaat firmalarına ruhsat veriyor. Yasal olarak verebilirler ancak çıkabilecek olan yürütmeyi durdurma kararından sonra firmanın zararlarıyla alakalı belediyenin, tazminat bedelinin belediyeden tahsil edilebileceğine dair bir açıklama yapması gerekir” diye konuştu.
“KIRCAMİ KOMİSYONU NEDEN YOK?”
Kırcami’de önceliğin hukuki prosedürleri bitirmeye yönelik olması gerektiğini vurgulayan Başkan Osman Ülker, “Antalya’nın kalbi diyebileceğimiz Kırcami ile alakalı Muratpaşa Belediyesi’nde veya Büyükşehir Belediyesi’nde bir komisyon kurulmadı. Belediyelerde birçok komisyon olmasına karşın neden Kırcami komisyonu yok? Kırcamililerin muhatabı kimdir? Bir komisyon kurmak bu kadar zor olmamalı. Konuyu şu anda Büyükşehir Belediyesi’nde kim takip ediyor? Konuyla ilgili bir taraftan Muratpaşa Belediyesi bir taraftan Büyükşehir Belediyesi açıklama yapıyor. Bu nedenle öncelikli olarak hukuki aşamasının sonlandırılması gerekiyor. Yapılan imar uygulamalarındaki hataların düzeltilmesi gerekiyor. Ondan sonra inşaat ruhsatı verilmesi çok daha sağlıklı olur. Ayrıca imar uygulamasını yapma yetkisi belediyededir. Burada topu hükümete atarak ya da hukuki süreçte ‘karanlıktaki düşmanlar’ olduğunu iddia ederek bu işin için sıyrılmak doğru değildir. Her görevin getirdiği bir sorumluluk var ve bu sorumluluğun getirdiği bilinçle başkanlık yapmaları gerekiyor” ifadelerini kullandı.
KESİLEN AĞAÇLARIN İZNİ VAR MI?
Diğer yandan kazı çalışmalarının devam ettiği bölgede kesilen ağaçlarla ilgili Orman Bölge Müdürlüğü’ne gerekli başvuruları yaptıklarını dile getiren Başkan Ülker, “Muratpaşa Belediyesi imar ve iskan komisyonundan ibaret ne yazık ki. Birde parklara bahçelere verilecek isim komisyonları aktif çalışıyor. Sosyal duyarlılık veya doğayı çevreyi koruma konularında yapılan hiçbir çalışma yok. Kırcami Bölgesi’ndeki ağaçların kesimiyle ilgili de Orman Bölge Müdürlüğü’nün izni gerekiyor. Bu izinler alınıyor mu alınmıyor mu ya da bu bölgede yaşayanların rızası var mı önce bunların takip edilmesi gerekiyor. Orman Bölge Müdürlüğü’ne gerekli başvurumuzu yaptık. İnşaat firmaları kesim için gerekli izinleri aldıklarını söylüyor. Eğer gerekli izinler alındıysa bir şey diyemeyiz ancak izin alınmadan kesildiyse bunun yaptırımlarıyla karşı karşıya kalacaklar” sözlerine yer verdi.
Faruk ÇELİK