KIRCAMİ BÜYÜKŞEHİR MECLİSİ'NE TAŞINIYOR

Lider TV’de Ahmet Demir’in moderatörlüğünde yayınlanan Dobra Dobra, bu hafta Kırcami’den yapılan canlı yayınla gündeme oturdu. Programa telefonla bağlanan Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal, Kırcami İmar Planı ile ilgili 5 - 25 binlik parselasyon ve altyapısı olmayan alanlara inşaat ruhsatı vermeme önergesini Büyükşehir Meclisi’ne sunacaklarını, ardından Muratpaşa Belediye Meclisi’nin olağanüstü toplanacağını açıkladı.

Mustafa KOZAK, Bayram OKUDAN

Lider TV’de Ahmet Demir’in moderatörlüğünde yayınlanan Dobra Dobra programı, 40 yıldır imar planı çözülemeyen Kırcami’de canlı yayın yaptı. Programa, Muratpaşa Belediyesi Hukuk Koordinatörü Kadir Çetinkaya, Muratpaşa Belediyesi Plan ve Proje Müdürü Harita Yüksek Mühendisi Emre Vural, Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası(HKMO) Antalya Şube Başkanı Okan Hançer ve 40 yıldır imar mücadelesi veren Kırcami halkı katıldı. Yaklaşık 40 senedir imara açılmayı bekleyen Kırcami Mahallesi İmar Planı’nın sorunları baştan sonra konuşuldu. Programa telefonla bağlanan Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal, Kırcami İmar Planı ile ilgili olarak geri adım atmayacaklarını ve inşaata ruhsat vermeme maddesini kaldıran önergeyi Büyükşehir Belediyesi’nin Ocak Meclisi’ne sunacaklarını açıkladı.

BÜYÜKŞEHİR MECLİSİ’NE SUNULACAK

Kırcami İmar Planı ile ilgili verdiği mücadeleyi ve geri adım atmayacaklarını net bir tavırla anlatan Başkan Uysal, “En başından bu yana söylediğim gibi hiç geri adım atmadan müthiş bir mücadele vereceğiz. Eninde sonunda başaracağız. Yolumuza engeller çıkacaktır ama biz yılmadan yolumuza devam edeceğiz. Bu işe siyaseti karıştırmayacağız. Önümüzdeki ay ocak ayında Büyükşehir Meclisi’ne önergelerimizle beraber 5 bin 25 binlik parselasyon, altyapısız inşaata ruhsat vermeme maddesini de kaldırarak önergelerimizle Büyükşehir Meclisimizde olacağız. Oradan çıkınca da Olağanüstü Muratpaşa Meclisimizle Ocak ayında mücadeleye sonuna kadar devam edeceğiz. Normalde altyapısız yerde inşaat yapılmaması akla mantığa uygundur ama başka hiçbir yerde yoksa Kırcami’de de olmayacak” diye açıkladı.

“MÜCADELEMİZ DEVAM EDECEK”

Kırcamililerin sorunlarıyla ilgili konuşan Başkan Uysal, “Burada kimi vatandaş sit alanında Düden Çayı'nın kenarında yeri var orası da dahil olsun istiyor, kimisi de ucuza topladığı yerleri İmar Planı’na katmak istiyor. Biz planı çıkardığımızda anada ne varsa yavruda da o olacak şekilde parseller hisseli oldu. Buradan da çok parçalı oldu diye komşularımızı yanıltmaya çalışıyorlar. Yüzde 40’la planı çıkardık, kanun yüzde 45’e çıkardı. 3-5 yılımızı daha alırlar. Kırcami asla siyaset konusu değil. Hiçbir zaman oy bekleyerek bir şey yapmış değiliz. Memleket meselesidir. Mücadelemizi yapmak zorundayız. Bizi 5-10 yıl geriye bırakıp bu planı akıbete uğratmak isteyenler var. Yasal şartlarda mücadelemiz devam edecek” dedi.

“TÜNELİN UCU GÖRÜNÜYOR”

HKMO Antalya Şube Başkanı Okan Hançer, 40 yıldır çözüme kavuşamayan Kırcami İmar Planı’nı ‘Antalya’nın kronik’ konusu diye tabir etti. İmar planının iptal kararının iki yönlü olduğuna değinen Hançer, “Oda olarak duruşumuz, arsa arazi düzenlemelerini fiilen uygulayan meslek grubuyuz. Ağırlıklı olarak da mülkiyet sorunlarıyla ilgileniriz. Üst ölçeklerden gelen tüm sorunlar parselasyon aşamasındaki çözümlere muhtaçtır. Kırcami ilk defa 1980 yılında şubat ayında planlanmış. 40 yıldır da çözülemiyor. Şu anki geldiğimiz noktada da İdare Mahkemesi’nden bir iptal kararı çıktı. İptal kararı iki yönlüydü. Bir tanesi plan yönünden, bir tanesi de toprak koruma yönünden. Buna yapılan itirazlar sonucunda istinaf mahkemesinden tekrar kararlar açıklandı. Önce kamu yararından toprak koruma kararı açıklandı. Bu olumlu gelmişti. Çok önemli bir karardı. Kırcami’nin önü bu kararla açıklandı. Bu karar açıklanana kadar tünelin ucu görünmüyordu. Şuanda tünelin ucu görünüyor. Plan kısmında dayanıksız kalma gerekçesi Kırcami planları iptal edildi. İptal kararı çevre düzeni planına dayanıyor” diye ifade etti.

KIRCAMİ YARGI SÜRECİ

Kırcami İmar Planı’nın yargı sürecini anlatan Hukuk Koordinatörü Kadir Çetinkaya, “Kırcami’de yaptığımız planlar yargıya taşındı. Şehir Plancılar Odası’nın açmış olduğu dava, Antalya’da görülen İlk Derece İdare Mahkemesi tarafından verilen kararla iptal edildi. Bu karara karşı biz belediye ve diğer davanın tarafları da itiraz etti. İstinafa başvurdu. İstinaftan karar bekleniyordu. Konya Bölge İdare Mahkemesi’nden son gelen kararla, Antalya’daki İlk Derece İdare Mahkemesi’nin vermiş olduğu iptal kararının onanmasına ilişkindi. Şu anda itiraz yolu, Danıştay yolu açık. Ancak iptal edilmiş olan planın iptal edilmiş hali devam etmektedir” ifadelerini kullandı.

 “GERİ DÖNÜŞÜ YOK”

Şehir Plancılarının iptal gerekçelerini açıklayan Muratpaşa Belediyesi Plan ve Proje Müdürü Harita Yüksek Mühendisi Emre Vural, “Sosyal donatı alanlarının yetersiz olması, nüfusun burada fazla olması. Buraya plan yapma gereksinimi yok dendi. Bizim bilirkişi raporlarımız olumlu. Kırcami’de imar planları teknik olarak tescillendi. Kamu yararı kararı da geçerli olduğuna göre Kırcami’de bir plan yapılacak, bunun artık bir dönüşü yok” diye konuştu.

“ARTIK UMUDUMUZU KESTİK”

Programa katılan Kırcamili onlarca vatandaştan biri, 40 yıllık çileye tepki göstererek, “Yıllardır bu çabanın içerisindeyiz. Fakat hiçbir yerden sonuç alamadık. Buraya yerleştik, burada büyüdük. Yerlerimiz tapulu olduğu için o güvenceyle gelmiştik. 40 senedir buradayız. Kırcami imar plan konusu açıldığında benim çocuklarım doğmamıştı. Şimdi torunlarım var. Biz artık umudumuzu kestik. Karardaki sebep bana göre Yamyamların Kırcami’nin kaymağını paylaşamaması. Bundan önceki yapılan imarda yolların kenarında kaldırım bile yok. Şehir Plancıları Odası Başkanı’na hakkımı helal etmiyorum. Bizi buradan kovmak istiyorlar tapumuz olduğu için kovamayıp mobbing uygulanıyor. Hepsinden davacıyım” dedi.