KİRALIK ZULÜM
Kira fiyatlarındaki yüksek artışlar, üniversite öğrencilerini ve tüketicileri şaşkına çeviriyor. Üniversite yerleştirme sonuçlarının henüz açıklanmamasına rağmen YÖK’ün aldığı yüz yüze eğitim kararının ardından diğer kentlerde olduğu gibi, Antalya'da da emlak piyasasında fahiş fiyat artışları yaşandı.
Milyonlarca öğrenci ve öğretmen yüz yüze eğitim için gün sayıyor. Neredeyse 2 yıldan bu yana okullardan uzak kalan öğrenciler, yeni eğitim-öğretim yılında okullarına dönmek için gün sayıyor. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından alınan karara göre okullarda ilk dönem 6 Eylül 2021 Pazartesi günü başlıyor. 31 Ağustos- 3 Eylül 2021 tarihleri arasında ise okul öncesi eğitim ve ilkokul 1. sınıfa başlayacak öğrenciler için uyum haftası yapılacak.
ÖĞRENCİLERİN EV TELAŞI
Özellikle üniversite öğrencileri ve adayları tarafından üniversitelerin açılıp açılmayacağı merak konusuyken, YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, "Salgının gelişme seyri ve ilgili kurum ve kuruluşların uyarıları da dikkate alınarak üniversitelerde örgün eğitim yüz yüze başlayacaktır” diyerek konuya açıklık getirdi. Bu açıklamadan sonra farklı şehirlere gidecek olan öğrencileri telaş sardı. Yaşanan bu hareketli ortamda ev arama telaşına düşen öğrenciler, emlakçıların yolunu tuttu. Son günlerde yaşanan kira artışları öğrencileri kara kara düşündürürken, meslek odaları ve dernekler emlak sektöründeki fiyat artışları konusunda açıklama yapmaya devam ediyor.
GÜNDÜZ: TİCARİ BİR SUÇTUR
Konu hakkında konuşan ev ve kira fiyatlarının son zamanlarda hızla arttığını ve dar gelirli insanların, öğrencilerin ciddi sorunlar yaşadığını belirten Tüketiciler Birliği Derneği Antalya Şube Başkanı Neşet Gündüz, insanların ahlaki değerlerinde bir çöküş başladığını öne sürerek, “Fiyat artışlarının tek bir sebebi hiçbir zaman olamaz. Bunlar en başta inşaat maliyetlerinin artması, bilhassa çimentodaki fahiş artışlar ve çimento grubunda da bir kartelleşme söz konusu olması gibi. Hiçbir şekilde fiyat indirmiyorlar ve müzakereye açık değil. Burada rekabet kurulunun uyumaması gerekiyor. Çimento fabrikaları birleşiyor ve ortak bir fiyat belirliyor. Bu ticari bir suçtur. Devletin kurulu olan Rekabet Kurulu’nun buna bir el atması gerekiyor” dedi.
YÜZDE 35’E VARAN ARTIŞ
İstanbul, Ankara, İzmir ve Antalya gibi büyükşehirler içerisinde ev ve kira fiyatlarının yüzde 35’e varan artışın yaşandığını belirten Gündüz, “Bu konuda tüketicilerin çok dikkat etmesi gerekiyor. Bilhassa Tüketiciler Derneği’ne başvurmaları gerekir. Tüketicilerin böyle fahiş artış talep eden ev sahiplerine de muhakkak dava açıp itiraz etmeleri lazım. Ağustos ayında elektrik, kira, ev fiyatları muazzam derecede arttı. Ağustos ayındaki TÜİK raporlarına göre, sabit gelirlilerde yüzde 6, yüzde 8 artış olurken şuanda enflasyon oranı yüzde 48 üzerinde gözükmektedir’’ diye açıkladı.
FIRSATÇILAR BOŞ DURMADI
Devletin bu artışlara bir önlem alması gerektiğini bildiren Tüketiciler Birliği Derneği Antalya Şube Başkanı Neşet Gündüz, “En kısa sürede bu artışlara çare bulunmalı çünkü insanlar, öğrenciler çok büyük sıkıntı içerisinde. Bizim Türk milleti olarak bu zor dönemlerimizde birbirimize yardımcı olmak varken fırsata çevirmemek gerekiyor. Hepimiz tüketiciyiz, bu konularda dengeleri kaçırırsak büyük yara alırız’’ ifadelerini kullandı.
EĞİTİM HAKLARINA ENGEL
Dün öğrenciler bu duruma isyan ederek, saat 15.00’te #kampüsteçadır etiketiyle seslerini duyurmaya çalıştı. Bu etikete yapılan yorumlarda öğrencilerin yurt, apart ve ev kiralarına gelen aşırı artışlara itiraz ettikleri gözlemlendi. Öğrenciler, bu artışların eğitim haklarını engelleyecek cinsten olduklarına dikkat çekti.