KİRALIK EV BULUNAMIYOR

Kasım ayı enflasyon rakamlarının açıklanmasıyla Aralık ayı kira artış oranı belli oldu. TÜFE’nin on iki aylık ortalaması baz alınarak belirlenen kira artış oranı Aralık ayı için yüzde 17.71 oldu.

Fatma ARSLAN, İrem GÜNEYBAZ

TÜİK’in Kasım ayı enflasyon verisini duyurmasıyla, birçok kiracının “Kirama ne kadar zam yapılacak?” sorusu da netleşti. Tüketici Fiyatları Endeksi’nin(TÜFE) on iki aylık ortalaması baz alınarak belirlenen kira artış oranı Aralık ayı için yüzde 17.71 oldu. TÜİK tarafından açıklanan verilere göre, TÜFE Kasım ayında bir önceki aya göre yüzde 3.51, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 19.82, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 21.31 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 17.71 artış gerçekleşti. Antalya Emlak Komisyoncuları Oto Galericileri ve İş Takipçileri Odası Başkanı Şeref Sağlam, konuyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

“ARZ-TALEP DENGESİ BOZULDU”

Arz-talep dengesinin bozulması ve döviz kurlarında yaşanan hareketlilikten kaynaklanan kira artış oranını değerlendiren Başkan Şeref Sağlam, “Geçmiş yıllarda arz-talep dengesi bozuldu. Faiz oranları düşünce, kiracılar mülk sahibi oldu. Otomatik olarak daireler boşaldı. O tarihlerde bütün caddelerde kiralık afişlerini görebilirdiniz. Daha sonrasından konut kredileri ödenmeye başlayınca ödeme zorluğu çeken kişiler, daireleri satmaya kalktılar. Bu sefer boş daireler dolmuş oldu. Tabi ki ülkede yaşanan ekonomik sıkıntılar, döviz kurundaki dalgalanmalar, inşaat maliyetlerindeki hareketliliğin her kaleme yansımasından dolayı otomatik olarak kiralara da yansıdı” diye ifade etti.

YÜZDE 100’LÜK ZAM

Ev sahiplerinin son dönemde yüzde 100 oranında kira artışı yaptığını belirten Başkan Sağlam, “Pandemi süresinde boş kalan kiralık dairelerin, apartların öğrencilerin gelmesiyle dolmasından kaynaklı arz-talep dengesi yine bozuldu. Öğrenci sayısına göre daire bulunamadığından fiyatlar ikiye katlanmış oldu. Tam bu döneme tayin dönemi denk geldi ve fiyatlar yine katlandı. Fakat en son geldiğimiz noktada ev sahipleri bir yıl önceki kiraya verdiği fiyatı şu an iki katına çıkardı. Yani yüzde 100’lük bir zam söz konusu” ifadelerini kullandı.

VATANDAŞLAR TEPKİLİ

Vatandaşlar, kira fiyatlarının çok fırladığını dile getirerek tepki gösterdi. Ev değiştirmek isteyen vatandaşlar ise kiralık ev bulamadıklarını belirtti. Bazı vatandaşlar, kira artışların döviz kurundaki dalgalanmalardan olabileceğini bildirdi. Bazı vatandaşlar ise, fırsatçı ev sahiplerinin mevcut kiracıları çıkartıp, yerine daha yüksek fiyata kiraya vermek istediklerini söyledi.