KİRALARDA YENİ DÖNEM

Adalet Bakanı Bozdağ Bakan Bozdağ, “1 Temmuz 2023'e kadar yenilenecek kira sözleşmelerinde bir önceki kira yılının yüzde 25'ini geçmemek koşuluyla yapılacak artışların geçerli olduğuna dair geçici hüküm Borçlar Kanunu'na Adalet Komisyonu'nda eklenecek” dedi.

ZEHRA TEKECİ/RABİA DEMİROK

Uzlaştırma Ödül Töreni ve Sempozyumuna katılan Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, bir süredir Türkiye gündeminde merakla beklenen konular arasında yer alan yeni kira düzenlemesini açıkladı. Bozdağ açıklamasında, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Ticaret Bakanı Mehmet Muş ile Adalet Bakanlığı olarak bir süredir beraber çalışma yaptıklarını ifade etti.

KİRA DÜZENLEMESİNİN DETAYLARI

Yeni kira düzenlemesine ilişkin Bozdağ, “Yaptığımız çalışma sonucunda konut kiraları bakımından 1 Temmuz 2023'e kadar yenilenecek kira sözleşmelerinde bir önceki kira yılının yüzde 25'ini geçmemek koşuluyla yapılacak artışların geçerli olduğuna dair bir geçici hüküm Borçlar Kanunu'na Adalet Komisyonu'nda eklenecek. AK Parti grubu, MHP grubu orada teklif verecek ve oraya eklenecektir. Böylelikle konut kiralarında bir yıl süreyle bir önceki yılın kira bedelinin yüzde 25'ini geçmeyecek şekilde artış yapılabilme imkanı getiriliyor Bunun üzerinde yapılacak artışların geçerli olmadığı açıkça ifade ediliyor” diye konuştu.

Düzenlemenin geçici olduğunu vurgulayan Bozdağ, “Bu düzenlemeyi yaparken geçici olmasına özellikle önem verdik. Geçici bir düzenleme. Bu düzenlemede, kiracı ve sahibinin hukukuna halel vermeden ikisinin de belli bir fedakarlıkta bir noktada durmasına da özen gösterdik. Umarım beklentileri karşılar. Umarım beklediğimiz sonuçları doğurur” dedi

“ÇOK İYİ BİR DENETİM MEKANİZMASINA İHTİYAÇ VAR”

Konuya ilişkin Lider Medya’ya özel açıklamalarda bulunan Antalya Emlakçılar, Oto Galericiler ve İş Takipçileri Odası Başkanı İsmail Çağlar, kira düzenlemesine ilişkin değerlendirmelerle bulundu.

Çağlar uygulamanın mevcut sorun için oldukça yerinde bir müdahale olduğunu ifade ederek, “Düzenleme yapılması oldukça iyi bir karar oldu. Ancak mevcut kira düzenlemelerine çare olmayacak. Örneğin arz talep nedeniyle Antalya’da satılık ve kiralık ev kalmadı. Mevcut kiralardaki artışların önüne geçebilmek için iyi bir denetleme mekanizmasına ihtiyacımız var. Antalya’da Vergi Dairesi Başkanımız bu konuda çok iyi çalışmalar ve denetimler yapıyor. Bizler de onunla çok sıkı iletişim halindeyiz. Güzel sonuçlar alıyoruz” diye konuştu.

“BİZİ GÜNAH KEÇİSİ YAPTILAR”

Fiyat artışlarında en büyük eleştirilerin emlakçılara karşı olduğunu hatırlatan Çağlar, “Emlakçıların fiyatları arttırdığı iddialarına kesinlikle katılmıyorum. Türkiye’nin hiçbir yerinde emlakçı kiralığın ya da satılığın artmasını istemez. Emlakçı zaten ev sahibi ne isterse onu yapmak zorunda. Emlakçı alacağı komisyonu bilir. Evin fiyatını kirasını belirtemez. Biz sadece bölgesine göre fiyatlar hakkında bilgi veririz. Bunun ötesinde bir şey yapamayız. Ev sahibi ne derse emlakçı onu yapar. Bizi günah keçisi yaptılar” ifadelerini kullandı.

YABANCI SATIŞLARA MÜDAHALE ÇAĞRISI

Çağlar bu gibi söylemlerin yetkisiz emlakçılar için geçerli olabileceğini vurgulayarak, şunları kaydetti:

 “Biz bir konuta değer biçiyoruz, yetkisiz emlakçılar ise daha üstünde bir fiyat bildiriyorlar. Bu tür kişiler vatandaşları kendilerine çekmek için fiyatları arttırıyor. Bir de yabancı satışlar var. Yabancı satışlara da müdahale edilmesi lazım. Bir yabancı ev alıyor, kiraya veriyor. Kiraya verirken kendi çevresinden kişileri tercih ediyor. O kesime göre verdiği fiyat ise diğer fiyatları da katlayarak arttırıyor. Bu konuda devletimizin denetimleri arttırmadan çözüme kavuşmayacağına inanıyorum.”