Kirada 'yüzde 25' sınırı bitiyor

Kiralarda yüzde 25 zam sınırlaması 1 Temmuz itibarıyla sona eriyor. Geçtiğimiz aylarda bakanlıkların sinyallerini verdiği bu düzenleme, önümüzdeki günlerde resmen yürürlüğe girecek. TÜKONFED Başkan Vekili İbrahim Güllü, “Yüzde 25 zam sınırlaması devreden çıkacak ve yıllık enflasyon ortalaması baz alınarak TÜFE devrede olacak. Bu, eski sisteme dönüş anlamına geliyor” dedi. 

TÜKETİCİ KONFEDERASYONU (TÜKONFED) Başkanvekili İbrahim Güllü ve TÜKONFED Emlak Komisyonu üyesi ve Emlak Federasyonu Gayrimenkul Danışmanı Halil Güven,  yüzde 25 sınırlamasının 1 Temmuz itibarıyla kalkmasıyla devreye girecek sistemi anlattı.  Halil Güven, “2021 yılında ekonomik kriz nedeniyle gayrimenkul fiyatları aşırı şekilde arttı. Bu durum, gayrimenkul sahiplerinin kiraları aşırı şekilde artırmasına neden oldu ve enflasyonu körükledi. Bu nedenle, yöneticiler tedbir alarak konut kiralarındaki artışı yüzde 25 ile sınırlandırdı. Ancak bu sınırlama 1 Temmuz 2024 itibarıyla sona erecek” dedi.


ESKİ DÜZENLEMELERE GÖRE YAPILACAK
Güven, yeni dönemde kira artışlarının Türk Borçlar Kanunu’nun 344’üncü maddesi uyarınca yapılacağını ifade etti. “1 Temmuz tarihinde yenilenecek kira sözleşmelerinde yine yüzde 25 sınırı uygulanacak. Ancak 2 Temmuz tarihinden itibaren yenilenecek olan kira sözleşmelerinde yüzde 25 sınırı uygulanmayacak. Bu, önemli bir ayrıntı” diye ekledi. Güven, kira artış oranlarının her ay TÜİK tarafından açıklanan TÜFE 12 aylık ortalama değişim oranına göre hesaplanacağını belirterek, “Kanunen artış oranı TÜFE 12 aylık ortalama değişim oranını geçemeyecek. Mahkemeler dahi bu oranın üzerinde artışa karar veremeyecek” dedi.


KİRACILAR İÇİN ÖNEMLİ UYARILAR
Halil Güven, kira sözleşmelerinde tarafların artış şartı belirlemediği durumlarda kira bedelinin mahkeme tarafından belirleneceğini söyledi. Güven, “Kira artış davasının kira sözleşmesinin bitiminden bir ay önce açılması ya da bir ay önce arabulucuya başvurulması gerekiyor” dedi. Ayrıca, yüzde 25 sınırlamasının kalkmasıyla birlikte yeni bir yasal sınırın geçerli olacağını ve bunun TÜFE 12 aylık ortalama değişim oranına göre belirleneceğini vurguladı. Güven, tahliye taahhüdü ile ilgili de “Kiracılar boş tahliye taahhüdü vermemeli, eğer vereceklerse de tarih atarak yapmalı. Aksi takdirde ev sahibi, tahliye taahhüdünü dilediği tarihte doldurarak icra yoluna gidebilir” şeklinde konuştu.


UZMANLARDAN ALTERNATİF ÇÖZÜMLER
Kiracılar ve ev sahipleri arasında merak konusu olan yeni dönemde zam oranlarının nasıl hesaplanacağına dair açıklamalarda bulunan TÜKONFED Başkanvekili İbrahim Güllü, "1 Temmuz itibarıyla yüzde 25 zam sınırlaması devreden çıkacak ve yıllık enflasyon ortalaması baz alınarak TÜFE devrede olacak. Bu, eski sisteme dönüş anlamına geliyor" dedi.  Uzmanların bu noktada çeşitli önerilerde bulunduğunu belirten Güllü, bölgeye göre tavan fiyat uygulanmasının gerekliliğine dikkat çekerek, “Hem bölgenin hem de evin özellikleri dikkate alınarak bir fiyat belirlenmesi öneriliyor" diye ekledi.