KİRACI ÖĞRENCİLER ‘VİCDAN’ BEKLİYOR

Koronavirüs tedbirleri kapsamında üniversiteler sırayla uzaktan eğitim kararı almaya başlarken, öğrenciler açısından büyük önem taşıyan kiralık ev sözleşmelerinin durumu merak konusu oldu. Tüketiciler Birliği Antalya Şube Başkanı Neşet Gündüz, “Ev sahibi ve kiracılar arasında vicdana dayalı bir durum var” dedi

Sağlık Bakanlığının tavsiyesi doğrultusunda Akdeniz Üniversitesi’nin geçtiğimiz günlerde koronavirüs (kovid-19) tedbirleri kapsamında 2020 – 2021 yılının güz döneminde uzaktan eğitim kararı alması ile birlikte merak konusu haline konulardan biride şehir dışından gelen öğrencilerin, oturdukları kiralık evlerin ve kira sözleşmelerinin akıbeti oldu.

“VİCDANA DAYALI BİR HUSUS”

Antalya’nın en önemli gelir kapılarında biri olan öğrencilerin, en çokta konut piyasasını hareketlendirdiği biliniyor. Bu süreçte Antalya’nın en önemli öğrenci yerleşim noktalarında olan Kültür, Gülveren, Meltem ve Bayındır Mahalleleri uzaktan eğitim kararı ile birlikte bir süre öğrencilerden uzak kalacağa benziyor. Bu süreç zarfında mağduriyet yaşamamak adına uzaktan eğitim kararı ile birlikte kiralık dairelerde oturan öğrencilerin evlerinden çıkması veya çıkmaması halinde izleyecekleri yol hakkında bilgi veren Tüketiciler Birliği Antalya Şube Başkanı Neşet Gündüz, bu konu hakkında herhangi bir yasal düzenlemenin yapılmadığını ve vicdana dayalı bir hususun olduğunu ifade etti.

“TÜKETİCİ HAKKI SÖZ KONUSU OLMAYABİLİR”

Ev sahibi ve kiracılar açısında durumu değerlendiren ve çözüm yollarını sıralayan Başkan Gündüz, bu konunun sadece ticarethaneleri ve dükkanları kapsasaydı, bununla ilgili hükumetin bir yönetmelik çıkardığına değindi. Bu yönetmeliğe göre kiraların dondurulabildiğini, düşürülebildiğini veya zamana yayılabildiğinin altını çizen Gündüz, fakat evsel alanlarda ise bu olayla ilgili herhangi bir düzenlemenin yapılmadığını cümlelerine ekledi. Gündüz, “Burada daha çok tüketici diye hitap ettiğimiz öğrencilerimiz veya aileleri; böyle bir durum söz konusu olduysa sözleşmeden caymak koşuluyla ister bir aylık veya 2 aylık kirayı öderler ve evi boşaltabilirler. Bunun haricinde peşin kira ödemesi yapmışlar ise ve bu 6 aylık veya bir yıllık bir şekilde olduysa, bir yıllık kirayı alırlar ve 2 aylık kısmını ev sahibine bırakırlar veya karşı taraf vicdanlı ise ‘ben bu parayı da istemiyorum, ben başka şekilde de burayı kiraya veririm’ derse para iadesini yapar. Lakin bunun haricinde burada bit tüketici hakkı söz konusu olmayabilir” şeklinde konuştu.

GÜNDÜZ’DEN ‘DAYANIŞMA’ VURGUSU

Ev sahipleri ile kiracılar arasında sözleşme ve vicdana dayalı bir durumun olduğunu belirten Tüketiciler Birliği Antalya Şube Başkanı Neşet Gündüz, burada ev sahiplerinin, isterse kira ödemesi almayabileceğini veya ‘şu zamanda burayı boşalt, ben kendi başımın çaresine bakarım’ diyebileceğinin altını çizdi. Kira ödenmesi gereken durumlarda mülk sahiplerinden vicdanlı davranmalarını istediklerine vurgu yapan Gündüz,  pandemi döneminde herkesin sıkıntılı bir süreç içerisinde olduğunun üstünde durdu. Gündüz, sözlerine şöyle devam etti: “Bu dönemde azami bir şekilde birbirimizin yükünü hafifletebilir ise toplumsal olarak yardımcı olmuş oluruz. Bunun sosyal dayanışma çerçevesi içerisinde değerlendirilmesi gerekiyor.

EMLAK PİYASASINDA SON DURUM

Koronavirüs sürecinde üniversitelerinde sırayla uzaktan eğitim kararı almasıyla birlikte emlak sektöründeki son durumu değerlendiren Tüketiciler Birliği Antalya Şube Başkanı Neşet Gündüz, bu süreçte emlakçıların yapacak hiçbir şeylerinin olmadığını ve kimseye de mülkleri zorla kiraya veremeyeceklerini söyledi. Herkesin bu dönemde ayağını yorganına göre uzatması gerektiğini savunan Gündüz, evlerin ve kiraların fiyatlarında herhangi bir düşmenin söz konusu olmadığını belirtti. Fiyatlarda bir düşme olmaması gibi yükselmenin yaşandığını sözlerine ekleyen Gündüz, bu süreçte kiralık ev bulabilmenin de zor olduğuna değindi.

AHMET ARĞILLI