KİRA ÖDEMELERİNDE BÜYÜK MAĞDURİYET

Antalya Emlakçılar Odası Başkanı İsmail Çağlar, bir süredir Alanya ve Manavgat’ta yabancı uyruklu kiracıların ödemelerini yapmadığına ilişkin şikayetler aldıklarını belirterek, kent merkezinde yabancı nüfusunun yoğun olduğu bölgelerdeki emlakçı ve ev sahiplerine uyarılarda bulundu.

ZEHRA TEKECİ/İREM GÜNEYBAZ

Rusya ve Ukrayna savaşı nedeniyle yoğun göç alan Antalya’da yabancı uyruklu ev sahibi ve kiracı sayısı her geçen gün artıyor. Kent merkezinin yanı sıra bu nüfusun en yoğun olduğu ilçeler arasında en çok Alanya ve Manavgat ön plana çıkıyor. Son günlerde ise bu ilçelerdeki ev sahipleri ve emlakçılar çeşitli bahanelerle oyalanarak, yabancı uyruklu kiracılardan ödemelerini tahsil edemiyor.

“KİRALAMA SÜRECİ DİKKATLİ YÜRÜTÜLMELİ”

Konuya ilişkin Lider Medya’ya özel açıklamalarda bulunan Çağlar, bu sorunun merkez ilçelerde de yaşanmaması için emlakçıların ve ev sahiplerinin dikkatli davranması gerektiğini dile getirdi. Çağlar, merkez bölgesinde özellikle Konyaaltı, Hurma ve Sarısu bölgelerindeki ev sahipleri ve emlakçılara yönelik, “Son dönemde aldığımız bu şikayetler neticesinde Antalya’nın tüm ilçelerindeki ev sahiplerimizin ve emlakçılarımızın konutlarını kiraya verme süreçlerini daha dikkatli yürütmelerini öneriyoruz. Ev kiralama işlemleri sırasında kiracılardan mutlaka tahliye taahhütnamesi alınması gerekiyor. Taahhütnamelerin ise noterden alınmasını ve bu belgede kiracıların adres bilgilerinin eksiksiz yer almasını tavsiye ediyoruz” şeklinde konuştu.

KİRACILARDAN MUTLAKA KEFİL İSTENMELİ

Çağlar yapılan sözleşmelerde ise kiracılardan mutlaka kefil istenmesi gerektiğini vurgulayarak, “Emlakçılarımız ve ev sahiplerimiz yapılan kontratlarda, sözleşmelerde ve senet gibi evraklara mutlaka kiracılardan kefil talep etmeliler. Kefiller Antalya’da ikamet eden veya evi olan birisi olmalıdır. Eğer tüm bu kuralları uygulayarak evler kiraya verilirse böyle bir dönemde ev sahiplerimiz ve emlakçılarımız da kendileriniz garantiye almış olurlar. Eğer bu gibi detayları atlarlarsa ilerleyen süreçlerde bu gibi problemlerle karşılaşabilir, kiracılarından ödemelerini tahsil edemeyebilirler” ifadelerini kullandı.

 

YABANCI KİRACILAR EVDEN ÇIKARILABİLİYOR

Halk arasında yabancı uyruklu kişilere ev kiralama ve evden çıkarma sürecine ilişkin de yanlış bilgilerin dolaştığına da dikkati çeken Çağlar, “Antalya’da yabancı uyruklu kişilerin konutlardan çıkarılamayacağına ilişkin bir söylem var. Eğer sözleşmeler tam yapılmazsa normal bir kiracıyı dahi zaten çıkaramazsınız ancak az önce ifade ettiğim gereklilikler yerine getirilirse evden çıkarılma süreçlerinde bir sorun yaşanmaz. Kiracılar ancak bu sözleşmelere göre hareket edebilir” dedi.