KİRA ARTIŞLARINDA YAŞANAN TERÖRİZM

Türkiye’nin, yüzyıllardır ateş çemberi altında olduğunu hepimiz iyi biliriz. Hatta bu çember öyle zamanlar ülkemizin dört bir köşesine genişleyip ocaklara ateş düşürmüştür. Terörün ateş çemberi kimi zaman silahlı kimi zamanda ekonomik anlamda can yakıyor.

Son dönemde bu terör saldırıları ekonomide had safhaya ulaştı. Önce döviz kuru ile oynandı. Sonra gıdada arz ve talep dengesi bozuldu. Bunun peşinde patlak veren Rusya-Ukrayna savaşı ile ortalık yangın yerine döndü.

Türkiye’yi gıda üzerinden vurmak isteyenler pazardaki tezgaha kadar uzandı. Uzağımızdaki savaşı fırsat bilenler konut fiyatları ve kiralar ile saldırıya geçti. Dur durak bilmediler. TSK’nın terör örgütünü ininde vurması ile dün kanalı terör Bursa’da yüzünü gösterdi.

EYP’nin patlatılması sonucu infaz koruma memurlarının servis aracında meydana gelen patlamada 1 kişi şehit oldu, biri ağır 4 yaralandı. Bunlar durmayacak ama dikkatli olmakta fayda var.

Bana göre adı konmamış terör saldırısı olarak nitelendirdiğim Antalya’daki konut kira fiyatlarına değinmek istiyorum. Çünkü bu konu dar gelirli kiracılar için terör saldırısı gibi!

Ben bu konuyu geçen hafta ‘KİRACILAR İSYANDA: MEDET YA SAHİB!’ başlığıyla konuyu ele almıştım. Hatta Gelir İdaresi Başkanlığı’nı da denetime davet etmiştim. Çağrım üzerine Antalya Vergi Dairesi Başkanlığı tarafından denetim ekipleri sahaya çıkmış. Ancak gelin görün ki onlarda beklemedikleri olaylar zincirleri ile yüz yüze kalmışlar.

Özellikle Konyaaltı ve Muratpaşa Lara bölgesinde denetim yapan ekipler lüks sitelerden içeri alınmak istenmemiş. Yani denetim ekiplerinin görevlerinin yapmasını engellenmiş. Peki engelleyen kim? Yasal olmayan bir şekilde korsan emlakçılık yapan, savaştan kaçanları keklik gibi gören site güvenlik görevlileri veya apartman görevlileri!

Şu hale bir bakar mısınız? Zar zor ikna edilip içeri girilen sitelerde tam bir tiyatro yaşanmış. Zile basılıyor. Kapıyı açan kiracı Rus veya Ukraynalı. Ev sahibi yabancı ortada yok. Denetim elemanı dil bilmiyor. Ortada kontrat yok. Konyaaltı ve Lara’da neredeyse 10 bin liranın altında kiralık daire yok. kiralar elden ve peşin olarak alınmış.

Yani ‘Alan memnun satan memnun’ vaziyeti oluşturulup kira bombaları patlatılmış. Sonuçta yapılan denetimlerde ne yapıldı bilmiyorum. Ancak böyle bir ortamda çokta bir şey yapılabileceğini zannetmiyorum. Lakin terör saldırısı katar etkili bir yöntem bu yapılanlar.

Buna ne Antalya Vergi Dairesi Başkanlığı ekipleri bir şey yapabilir ne de evinden zorla atılmaya çalışılan kiracılar. Yapılacak tek şey meseleyi kanunla zapturapt (sıkıdüzen) altına almak gerek.

Yoksa, çarşı pazar gezip selfi çektirmek, sokak iftarlarında halkla oruç açmak, sözde dert dinlemek, konuşmak isteyene de ‘Boş teneke’ demekle bu işler olmaz.

GÜLELİM Mİ AĞLAYALIM MI?

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın bünyesindeki Sosyo-Ekonomik Gelişmişlik Sıralaması Araştırmaları (SEGE), Türkiye’deki en gelişmiş ilçeleri tek tek belirlemiş.

Antalya, Muğla, Konya, İstanbul, İzmir ve Ankara’nın ilçeleri listede yer aldı. İlçelerin sosyo-ekonomik gelişmişliklerini, üniversite mezunu oranı, kişi başına hekim sayısı, POS cihazı sayısı gibi parametrelerle ölçerek yapılmış bu çalışma.

Türkiye sıralamasında 67 ilçe listeye dahil edilmiş. Muratpaşa 15, Konyaaltı 27, Alanya ise 64’üncü sırada yer bulabilmiş bu listede.  Antalya’da ise Muratpaşa ilk sırada yer alırken 2’nci sırada, Konyaaltı, 3’üncü sırada ise Alanya yer aldı. Son üç sırada Gündoğmuş, İbradı ve Akseki yer alıyor.

Şöyle listeye bakınca bir birleri ile il kavgasına giren ilçelerin gelişmişliklerinin çok vahim olduğunu görünce şaşırdım. Herkes kendini dev aynasında görüyor ama biz bize kavga etmekten başka işimiz yok. Bu tablo bunun net örneği değil mi?

GURURUMUZ OLDULAR

Antalya’da son dönemde okul sporları büyük bir atağa geçti. Geçen hafta Mecdude Başakıncı İlköğretim Okulu futbolda göğsümüzü kabartmıştı. Bu kez de tekvandoda yüzümüz güldü.

Sivas'ta yapılan Okullararası Yıldızlar Taekwondo Türkiye şampiyonasında, Melih Hamza Yeşilyurt birinci, Rümeysa Kızıl ikinci, Elif Ela Tekin de üçüncü oldu.

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı öncesi güzel bir hediye verdiler bize. Başarılı sporcularımı gönülden tebrik ediyoruz.

BİR GÜZEL KONU DAHA

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kapsamında yerinde bir çalışma daha. Antalya Ticaret Borsası (ATB), Antalya Tarım Konseyi (ATAK), Antalya İl Tarım Müdürlüğü ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü iş birliğiyle ‘Tarım ve Çocuk Çalıştayı’ yapılacak.

Amaç, gelecek nesillere tarımı tanıtmak, sevdirmek, çocukların bilincini ve tarıma olan ilgisini artırmak. Yer ise Antalya’nın göz bebeği akciğeri Zeytinpark. Çalıştay kapsamında, akademisyenler tarafından çocuklara, geçmişten günümüze tarım, çevre, su ürünleri, hayvanların ve bitkilerin dünyası konularında eğitimler verilecek.

Çocuklar, öğrendiklerini kendi aralarında tartışıp, tarımla ilgili görüş ve önerilerini dile getirecekler. Çocukların görüş ve önerileri, çalıştayın sonuç raporuna yansıyacak. Ama bu rapor öylesine olmamalı. Çocuklar dikkate alınmalı. En iyisini çocuk bilir çünkü!