KIR ATIN SUYU MU, HUYU MU?

“Kır atın yanında duran ya huyundan ya suyundan…” diye güzel bir sözü var atalarımızın. Çoğunlukla karakterini ve kişiliğini başkalarından esinlenerek değişime uğratanlar için kullanılır.

Halk arasında omurgasız diye de tabir edilen bu kişilere girdiği kalıbın şeklini alan bukalemun tabiri de kullanılır.

Elbette ne omurgasız ne de bukalemun kelimesini hiç kimseye yakıştıracak değiliz bu satırlarda.

Hak edene hak ettiği şekli ile yeri geldiğinde her kelimeyi söylemesini biliriz ancak bazen de Türk’ün töresi gereği nezaket kurallarını aşmadan yazmak lazım.

***

Her ne kadar bazı şahsiyetler kendi kalitesinin gereğini yaparak nezaketi yerlerde sürüklemeye, edep ve hayadan yoksun şekilde cümlelerle toplum önünde nutuklar atmaya kalksalar da ederi kadar karşılık bulacaklarından da asla şüphemiz olmaz, olamaz!

Neyse zaten herkesin ederini de değerini de millet sandıkta belirleyecek.

Fazla takılıp kalmamak lazım edere ve değere…

Ancak takılıp kalmamız gereken konuları da es geçmemek lazım.

***

Mesela;

Türkiye’nin son dönemlerde yaşadığı alçak terör saldırıları, depremler ve hava harekatı döneminde yapılanlara karşı adeta dostlar alış verişte görsün türünden açıklamalar yapan İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in grup toplantısındaki sözleri gibi.

"Biz o kumar masasını dağıtmaya, saray görünümlü kumarhanenizi de başınıza yıkmaya geliyoruz."

Evet; bu sözler yıllarca DYP, ANAP ve MHP’de siyaset yapan, İçişleri eski Bakanı ve AK Parti’nin de kuruluş aşamasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile yol yürümüş olan İYİ Parti’nin Genel Başkanı Meral Akşener’e ait.

***

Üsluba bakar mısınız?

Devletin temsil noktası olan ülkenin yönetim merkezine kullandığı dil kabul edilebilir bir dil mi Allah aşkına?

Elbette siyaseten eleştiri olacak.

Buna her siyasetçi de böyle bakmalıdır ancak iş marjinalliğe uzanır ve devlet düşmanlarının dili ile orantılı hale gelirse yapılan bu tür açıklamalar eleştiri olmaktan öteye gider.

Hele hele  “Ben Türk Milliyetçisiyim, abimden dolayı ülkücü oldum, vatan, bayrak, devlet vazgeçilmezimdir” nutukları atan birisi bu dili kullanırsa toplumdaki kardeşlik hukukunu zedelemeye, devlet ve millet düşmanlarına rota belirlemeye çalışmış olur.

***

Gerçekten aklım almıyor ülkesini ve milletini seven sorumluluk sahibi bir kişi nasıl olur da bu kadar marjinalliğe soyunabilir?

Nasıl olur da Meral Akşener gibi bir insan “Katil devlet” diyen, gözbebeğimiz Türk Silahlı Kuvvetleri’ne kimyasal silah iftirasında bulunan, devleti uyuşturucu parasından cari açık kapatmakla suçlayacak kadar gözü kör olanlarla aynı orantıda ağır cümleler kullanabilir doğrusu anlamış değilim.

Belki de cevap atalarımızın “Kır atın yanında duran ya huyundan ya suyundan kapar” sözünde saklıdır.

SON SÖZ

Ne denebilir ki; Allah hiç kimseyi kişisel hırs ve makamlar uğruna yıllarca mücadele ettiği değerleri görmezden gelecek kadar kör, sağır ve dilsiz yapmasın.