KİM NEDEN ANLAR?

Pırlanta gençler neden anlar?

Onlar anne ve babanın hayır duasını alınca işlerini ilerletip mal üretmekten anlar. Onlar her işinde planlı ve istişareli çalışıp uluslararası yarışmalarda ödül almaktan anlar.

***

Onlar örümcek gibi avına tuzak kurmaktan değil de avına aslan gibi saldırıp ihtiyacı kadar yiyip ihtiyacı olan başkalarına pay bırakmaktan anlar. Onlar insanlara tepeden bakılıp aşağılandığı bir asırda toprak gibi müvazi olup üzerinde gül bitercesine fazilet yarışına girip insanlığa hizmet etmekten anlar.

***

Onlar başkalarının iyi niyetle yapılan her eleştiriyi kendisinin gelişimi için bir sermaye, zenginlik kabul edip işlerini en güzel bir şekilde yapıp Hindistan’daki Taç Mahal gibi insanların hayranlıkla seyrettiği eser yapmaktan anlar.

***

Onlar bal arısının güzel çiçeklerden bal yapıp parmak yalattığı gibi, Mimar Sedefkar Mehmed Ağa’nın yaptığı Sultanahmet Camii gibi güzel ve kalıcı eser yapıp parmak ısırtmaktan anlar.

***

Onlar günümüzde bir bardak çayın bile karşılıksız yapılmadığı bir dönemde altınını, arsasını satıp hayırlı bir eser yaptırmaktan, insan yetiştirmekten veya insanlara faydalı olmaktan anlar.

***

Nefsine uyup şuursuzca yaşayanlar neden anlar?

Onlar çok kitap okuyup kendini geliştirmeyip hikmetli söz sarf etmeyip içi boş ceviz gibi manasız laf etmekten anlar. Onlar bilgisi olmadan her konuda fikir sahibi olmaktan anlar.

***

Onlar iltifattan, kibarlıktan, incelikten, tatlı dil güler yüzden, empati yapabilmekten, zarafetli olmaktan anlamazlar. Onlar hoş görüden anlamaz, hor görmekten anlar.

***

Onlar mübarek ezan okunurken salavat okumaktan anlamaz, ekranlardan film, video vb malayani şeylerle boşa zaman harcamaktan anlar. Onlar nasihatten anlamaz, musibetten anlar.

***

Onlar kargalar gibi işine erken başlamaktan anlamaz, gece saat 2’lere kadar başıboş konuşup, en büyük sermayesi olan zamanını boş ve gereksiz şeylerle geçirip ertesi gün de 12’de kalkmaktan anlar.

***

Onlar okurken üniversiteyi bitirelim de kalemle para kazanalım düşüncesini anlamaz. Okurken kızların arkasından koşup niye okumasını gerektiğini anlamadan yıllarını harcayıp 30 yaşından sonra kazma kürekle çalışmaktan anlar.

***

Onlar gençliğimizde ciddiyet ve sabırla çalışalım da sülalemizin yüz akı bir düğün yapalım düşüncesinden anlamaz. Ancak boş boş serseri arkadaşlarla gezip ömür bitirmekten anlar.

DÜNYAYA DEĞER KATMALI

İnsanoğlu bu dünyaya gelmişse bu amaçsız, sebepsiz ve tesadüf bir durum değildir. Her şeyin bir amacı olduğu gibi bizlerin de bu dünyada bir maksadı olmalı. Yiyip içip yatmaktan ibaret bir yaşam yok. Bu dünyaya değer katmalı, faydalı olmalı ve iyilikle güzel bir iz bırakmalı.