KİM JONG UN’UN KORKUNÇ EMRİ

Komada olduğu iddia edilen Kuzey Kore lideri Kim Jong Un'un sağlık durumu ile ilgili son dakika haberler gelmeye devam ediyor.

Dünyanın en dışa kapalı ülkesi Kuzey Kore ve lideri Kim Jong-un, dünya gündemini sarsmaya devam ediyor. Kim Jong-un, geçtiğimiz günlerde uzun süre ortalarda görünmemesi yüzünden komaya girdiği, hatta öldüğü söylentileriyle gündeme gelmişti. Ancak Kuzey Kore, bu söylentileri yalanlamak istercesine Kim'in fotoğraflarını dünyaya servis etti, liderlerinin sağ ve sağlıklı olduğunu herkese duyurmuş oldu. Kim Jong-un, bu kez de koronavirüs konusunda yaptığı açıklamayla gündeme bomba gibi düştü. Hürriyet'te yer alan habere göre; Kuzey Kore geçen aya kadar ülkede hiç koronavirüs olmadığını iddia etmiş, ancak geçen ay ülkeye Güney Kore'den giren bir kişide virüs olduğunu kabul etmek zorunda kalmıştı. Kim Jong, birkaç gün önce hükümet yetkilileriyle bir toplantı yaparak ülkesinin covid-19'dan korunması için gerekli önlemlerin görüşüldüğü bir toplantı yaptı. Radio Free Asia ve Kuzey Kore'den tanıkların bildirdiğine göre, acımasızlığıyla tanınan Kim Jong ülkeye koronavirüs girmesinin önüne geçmek için korkunç bir karar verdi.

SORGUSUZCA VURULMASINI EMRETTİ

Kim jon-un, Kuzey Kore - Çin arasındaki sınıra 1 kilometreden fazla yaklaşan herkesin kim olduğuna bakılmadan sorgusuzca vurulmasını emretti! Çin sınırına yakın Hamgyong bölgesi sakinlerinin aktardığına göre Kim Jong'un emri koronavirüs salgını bitene kadar geçerli olacak. Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın emrine göre Hamgyong bölgesi polisi Çin sınırına yaklaşan herkesi orada bulunma sebeplerine bakılmaksızın vurma emri almış durumda. Polis bölge halkına yaptığı açıklamada 'Koronavirüs dünyada ülkemiz dışında her yere yayıldı. Düşman, virüsü sınırımızdan içeri sokmaya çalışacaktır.' dediği iddia edildi. Polis aynı zamanda sınır bölgesinde yaşayan vatandaşlara çevrede gördükleri yabancılara ve düşman aktivitelerine karşı uyanık olunması çağrısı da yaptı. Kuzey Kore - Çin sınırı 1400 kilometreden fazla. Sınır ülkenin dört ayrı bölgesine de yayılmış durumda. Dünyanın gizemli kutusu Kuzey Kore'de sular durulmuyor. Geçtiğimiz günlerde Kuzey Kore lideri Kim Jong-un'un kız kardeşine tüm yetkilerini verdiği iddiası gündeme bomba gibi düşmüştü. Yeni açıklamalar ise dünyayı daha da şaşırtmış durumda. Güney Kore'nin eski başkanı Kim Dae-jung'un eski yardımcısı Chang Song-min, Kuzey Kore liderinin kötüleşen sağlığı hakkındaki gerçeği sakladığını ve diktatörün komada olduğunu iddia etti. Bu yıl kamuoyu önünde görünmemesi nedeniyle Kim'in gerçek sağlık durumuna ilişkin spekülasyonlar git gide daha da artmış durumda. Yerel medyaya konuşan Chang Song-min, "Onun komada olduğunu düşünüyorum ama hayatı sona ermedi" ifadelerini kullandı. Chang Song-min ayrıca, 33 yaşındaki diktatörün kız kardeşi Kim Yo-jong'un, kardeşinin bazı güçlerini devralmak için en önemli konumda olduğunu ekledi. Bu haftanın başlarında, Kim Jong Un'un kız kardeşini Kuzey Kore'nin ikinci komutanlığına terfi ettirdiği iddia edilmişti. Ağabeyinin hala Kuzey Kore üzerinde 'mutlak otoritesini' koruduğu ancak iktidarın 'stresi' ile başa çıkmasına yardımcı olmak için bazı sorumlulukları kız kardeşine devretti. Kız kardeş artık, Kuzey Kore'nin ABD ve Güney Kore ile ilişkilerinden sorumlu olan bir görev üstlenmiş durumda ve oldukça da güçlü bir konumda. Güney Kore istihbarat servisi, patlattığı son bombada Kuzey Kore lideri Kim Jong-un'un, kız kardeşi Kim Yo-jong'un da aralarında bulunduğu danışmanlarına daha fazla yetki devrettiğini iddia etti. Tıpkı ağabeyi gibi bir kapalı kutu olan Kim Yo-jong, tüm dünyanın merak ettiği bir siyasi figür ve her geçen gün ülkesinin yönetiminde daha çok pay sahibi olmaya başladığı görülüyor.

HAKKINDA ÇOK AZ ŞEY BİLİNİYOR

Kuzey Kore'de birçok yetkili gibi, kendisi hakkında fazla bir bilgi yok. 30'lu yaşlarının başında olduğu tahmin ediliyor. Güney Kore istihbarat kurumlarına göre, 1987; ABD hükümetine göre ise 1989 doğumlu.

AĞABEYİNE EN YAKIN KİŞİ

Kim Yo Jong, ağabeyinin sırdaşı ve en yakınındaki aile üyesi olarak gösteriliyor.

YETKİLERİNİ KIZ KARDEŞİNE DEVREDİYOR

Güney Kore Ulusal İstihbarat Servisinden yapılan açıklamada Kim'in hala "mutlak otorite" sahibi olduğu, ancak stresini azaltmak için birçok politika belirleme alanını başkalarına devrettiği belirtildi. Ancak Güney Kore istihbaratı daha önce Kuzey Kore ile ilgili yanlış iddialarda da bulunmuştu. İstihbarat servisinin bu bilgileri Perşembe günü parlamentoya aktardığı ifade ediliyor. Milletvekilleri de daha sonra bunları gazetecilerle paylaştı.

ARTIK KUZEY KORE'NİN İKİ NUMARASI OLACAK

Kim'in kız kardeşi Kim Yo-jong'un, diğer görevlerinin yanı sıra Kuzey Kore'nin ABD ve Güney Kore'ye yönelik politikalarından sorumlu olduğu ve "fiilen iki numaralı lider" haline geldiği belirtildi. Ancak Kim'in genel kontrolü elinde tuttuğu ve "halefini belirlemediği" vurgusu da yapıldı. Ancak bazı uzmanlar bu istihbarata şüpheyle yaklaşıyor. NKNews haber sitesi Kim Yo-jong'un bu ay iki önemli toplantıya gitmediğini yazarken, bazı gözlemciler de onun terfi edilmekten ziyade yetkisinin azaltılmış olabileceği spekülasyonları yapıyor. Kim Yo-jong, Kuzey Kore liderinin kardeşleri arasında ona en yakın ve güçlü müttefiki olarak tanımlanıyor. 1987 doğumlu ve ağabeyinden dört yaş küçük olan Kim Yo-jong, onunla aynı dönemde İsviçre'nin Bern kentinde eğitim gördü. Kim Yo-jong, Şubat 2018'de ağabeyini temsilen, Güney Kore'de yapılan Kış Olimpiyatları'nın açılış törenine katıldığında ilk kez dikkatleri çekmişti.

DİKKAT ÇEKEN GÖREVLER

Kim ailesinden biri ilk kez Güney Kore'ye gitmişti. Ayrıca ağabeyi ile uluslararası zirvelerde görev aldı. Bunlar arasında Güney Kore Cumhurbaşkanı Moon Jae-in, Çin Devlet Başkanı Şi Jinping ve ABD Başkanı Donald Trump ile yapılan zirveler de bulunuyor.

KRİZİ ONUN İÇİN ÇIKARDILAR

Kim Yo-jong şüphesiz yükselişte.Bazı uzmanlar, Kuzey ve Güney Kore arasında bu yıl başlarında yaşanan krizin Yo-jong'a daha fazla platform sağlama amacıyla çıkarıldığı kanısında. Kim Yo-jong Mart'ta kamuoyuna ilk açıklamasını yapmış, Güney Kore'yi şiddetle kınamıştı. Daha sonra da "Yüksek Lider, Parti ve devlet tarafından kendisine yetki verildiğini" söyledi. Ayrıca Kim Jong-un ile Trump arasında bu yıl içinde bir zirve olabileceğini, "Kuzey Kore'nin ABD'ye yönelik en küçük bir tehdit teşkil etme niyeti olmadığını" yazdı. Tüm bunlar Kim Yo-jong'a ABD ve Güney Kore'ye yönelik politikaları etkilemesi için sorumluluk verilmiş olabileceğini gösteriyor. Kim Yo-jong'un yetkilerinin artırılması, Kuzey Kore lideri olarak ağabeyinin yerine geçeceği anlamına gelmediğini söylüyor. Yetkisi artırılan tek danışman da değil. Ayrıca istihbarat açıklamasında, Kim Jong-un'un genel kontrolü elinde tuttuğu vurgulanıyor. Kim Yo Jong, geçtiğimiz aylarda yaptığı açıklamada, Güney Kore ile ilişkilerin kesilmesi için "tam zamanı" olduğunu söylemişti. Aynı açıklamada, Güney Kore'yi "düşman" olarak tanımladı ve bundan sonraki hareketin ordudan geleceğini belirtti. Haziran ayında Kuzey Kore İşçi Partisi Merkez Komitesi'nin birinci Bölüm Direktör Yardımcılığı görevine getirilen Kim Yo Jong'un, hem Batı hem de Asya basını tarafından, açıklama yapmanın ötesinde yeni dönemdeki gerilim artırıcı politikaların da mimarı olduğu öne sürülüyor.

KUZEY KORE'NİN IVANKA TRUMP'I

Washington Post gazetesinin Tokyo Büro Şefi Anna Fifield, 2018 yılında Kim Jo Yong hakkında Washington Post'a yazdığı makalede kendisinin "Kuzey Kore'nin Ivanka Trump'ı" olarak tanımlandığını belirtti. Ağabeyi ile aynı dönemlerde İsviçre'de yatılı okulda okuduğu, 2000 yılına kadar bu ülkede birlikte yaşadıkları ve babalarının iktidar olduğu dönemde deniz kenarındaki Wonsan kentindeki yazlık konutta kaldıkları biliniyor. Güney Kore ile ilgili yürütülen süreçte ön plana çıkmadan önce 2011 yılında ağabeyinin iktidara gelmesiyle birlikte Komünist Parti içinde üst düzey görevlerde yer aldı. İlk olarak Propaganda ve Ajitasyon Bölümü'nde, ağabeyinin kamuoyu önündeki imajının belirleyen isim olarak görev aldı.

YÜKSELEN YILDIZ GÖZÜYLE BAKILIYOR

Kim Jo Yong'un dış politika etkili bir isme dönüşmesi ise politbüroda üst düzey görevlere getirilerek, Güney Kore ve ABD ile yürütülen diplomatik süreçte oynadığı rolle başladı. İlk kez uluslararası medya önünde görüldüğünde sorulan hiçbir soruya yanıt vermedi, ağzından tek bir açıklama çıkmadı. Gazetecilerle karşılaştığında ise gülümsemekle yetindi. Dönemin Güney Kore Cumhurbaşkanı Moon Jae-in ile biraraya geldi ve kendisini Pyongyang'a davet etti.

GİZEMLİ BİR KİŞİLİĞİ VAR

Kendisine büyük ilgi gösteren Güney Kore basını, gizemli bir kişiliğe sahip olduğunu yazarken, cumhurbaşkanlığı resmi konutu Mavi Ev'deki ziyaretçi defterine yazdığı nottan tuhaf bir el yazısına sahip olduğuna dikkat çekti. Kim Yo Jong'u son dönemde gündeme getiren bir başka gelişme de geçtiğimiz aylarda, Kim Jong-un'un sağlık durumuyla ilgili ortaya atılan çeşitli spekülasyon ve iddialar oldu. O dönemde yerine kız kardeşinin geçebileceği yorumları yapıldı. Bu da Kuzey Kore gibi, erkek egemen bir toplumun kadın lideri benimseyip benimsemeyeceği tartışmalarını da beraberinde getirdi. Analistler ise aile bağlarının cinsiyetin önüne geçtiğini ve toplumun da buna hazırlandığını belirtiyor.

HABER MERKEZİ