KILIÇDAROĞLU’NUN 'FATURA' DİRENİŞİ

Sevgili okurlar; elektriğe yapılan zamlar geri çekilinceye kadar evine gelen faturalarını ödemeyeceğini açıklayan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun elektriği kesildiğini sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla öğrendik.

***

Karanlıkta kalan Kılıçdaroğlu, tüp gaz ışığı altında evinden paylaşım yaptı. Bunun bir sivil itaatsizlik değil, bir direniş olduğunu vurguladı.

***

Geçen yıl faturasını ödeyemediği için elektriği kesilen 4 milyon abonenin sesi olmak için bu direnişi yaptığını anlatan Kılıçdaroğlu, 1 hafta içinde faturasını ödeyeceğini de açıkladı.

***

Yani zamların geri çekilmesini beklemeyecek. Faturasını ödeyip elektriğini açtıracak. Yapılan zamma boyun eğmiş olacak. Haliyle direnişi de faturayı ödeyince son bulmuş olacak. Kimine göre “Bir hafta içinde pes etmiş olacak.” Yani sonuç alınamayan bir eylem olarak kalacak.

***

Nitekim Kılıçdaroğlu’nun bu eylemine isim vermeden CHP’nin eski lideri Deniz Baykal’ın biyokimya uzmanı kızı Prof. Dr. Aslı Baykal sosyal medya hesabından tepki göstermiş.

***

Aslı Baykal, paylaşımında şöyle diyor: “Elektrik faturasını ödeyemeyene sahip çıkmak iktidara gelince elektrik fiyatlarını nasıl indireceğini anlatarak olmalı, sonuç getirmeyecek eylemlerle gündemi değiştirmek iktidara destek oluyor.”

***

Ancak Aslı Baykal’ın paylaşımındaki “sonuç getirmeyecek eylemlerle gündemi değiştirmek iktidara destek oluyor.” Şeklindeki sözlerine takipçilerinden tepki gösterenler olmuş. Hatta iktidara destek konusunda isim vermeden Deniz Baykal’ı kastederek eleştirilerde bulunanlar olmuş.

***

Aslı Baykal’ı Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde görev yaptığı dönemden beri tanırım.  Deniz Baykal kimi zaman Antalya’daki toplantılara kızı Aslı ile katılırdı. Hatta ATSO’nun ödül töreninde kızı Aslı’yı 9’uncu Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’e gözümün önünde tanıştırmıştı.

***

Deniz Baykal, sağlığı bozulmadan önce yaz aylarında sık sık kızı Aslı’nın eski Lara yolu üzerindeki Muhsin Adıyaman Sitesi’ndeki evinin önünden denize girerdi. Sitenin önündeki kayalıklardan aşağıya inip korumasız, sıradan bir vatandaş olarak halkın içinde yüzerdi. Bazen kendisine eşi Olcay hanım da eşlik ederdi denizde. Yüzerken kramp girme riskine karşı mayosunda toplu iğne bulundururdu.

***

Bir gün kızı Aslı Baykal ile bir alışveriş merkezinde karşılaşmıştım. “Deniz bey sağlıkla ilgili sizden tavsiye alır mı. Size danışır mı” diye sormuştum Aslı Baykal’a. Aslı Baykal, “Evet ama bunu konuşmak için bunun yeri burası değil” demişti. Aklıma geldiği için sormuştum.

***

Kızı Aslı hanımın görüşlerine, tavsiyelerine önem veren Deniz Baykal, geçirdiği rahatsızlıktan sonra eskisi gibi Antalya’da Konyaaltı Caddesindeki evine de gelmez oldu.

***

Her geçişimde bakıyorum. Evinin panjurları kapalı. Eskiden Deniz Baykal denize nazır evinin balkonuna çıkar keyif yapardı. Bir keresinde çat kapı evine gidip balkonda fotoğrafını çekmiştik.

***

BAYKAL’IN MESAJI MI?

Kılıçdaroğlu’nun fatura direnişine gelince;  Deniz Baykal’ın kızı Aslı Baykal ile aynı fikirde olabileceğini düşünüyorum. Hatta bu paylaşımın Deniz Baykal’ın bilgisi dahilinde yapılmış olabileceğini değerlendiriyorum.