KIBRIS'IN FETHİ’NİN 450’NCİ YIL GURURU

Antalya'da 22-24 Kasım tarihleri arasında düzenlenecek olan ‘Kıbrıs'ın Fethinin 450. Yılı Uluslararası Sempozyumu’ ile ilgili olarak Antalya Büyükşehir Belediyesi'nde basın toplantısı düzenlendi.

Fatma ARSLAN, Bayram OKUDAN

Akdeniz Üniversitesi Edebiyat Fakültesi’nde 22-24 Kasım tarihlerinde gerçekleşecek olan ‘Kıbrıs'ın Fethinin 450. Yılı Uluslararası Sempozyumu’ ile ilgili Antalya Büyükşehir Belediyesi’nde basın toplantısı gerçekleşti. Basın toplantısı, Antalya Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Mustafa Gürbüz, Akdeniz Üniversitesi(AÜ) Edebiyat Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Güven Dinç, Kıbrıs Kültür Derneği Antalya Şube Başkanı Vural Önal, Türk Ocakları Antalya Şube Başkanı Abdullah Uysal, THK Antalya Şube Başkanı Süleyman Girgin, AKSAN Derneği'nden Özer Satılmış Özgüç'ün katılımları ile gerçekleşti.

“ÇOK SAYIDA BİLİM İNSANI KATILIYOR”

Toplantıda konuşan Antalya Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Mustafa Gürbüz, “22-24 Kasım tarihlerinde Kıbrıs’ın Fethinin 450. Yılı münasebetiyle Akdeniz Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Bumin Kağan Salonu’nda uluslararası bir sempozyum düzenliyoruz. 13 oturum halinde gerçekleştirilecek olan sempozyum, saat 09.00’da başlayacaktır.  Çok sayıda bilim insanının katılacağı sempozyumu Antalya Büyükşehir Belediyesi, Akdeniz Üniversitesi, Türk Ocakları Antalya Şubesi Başkanlığı, Türk Hava Kurumu(THK) Antalya Şubesi Başkanlığı, Kıbrıs Türk Kültür Derneği, Akdeniz Gençlik Sanat ve Eğitim Derneği(ASKAN), girne Amerikan Üniversitesi iş birliğinde gerçekleştiriyoruz” dedi.

“YANLIŞ ALGI KALDIRILACAK”

Uluslararası sempozyumun düzenlenme amacını anlatan Gürbüz, “Tarihimizin derinliklerinden gelerek geleceğe doğru Türkiye’yi derinden etkileyen en önemli milli sorunlarımızdan biri Doğu Akdeniz ve Kıbrıs meselesidir. Bu sebeple sempozyumun asıl amacının, yerli ve yabancı bilim insanları ışığında Türk, Yunan ve Güney Kıbrıs Rum kesimi ile bütün dünyaya tarihin en eski dönemlerinden beri adanın Rum adası olduğu yolundaki yanlış algıyı ortadan kaldırmak için sivil toplum inisiyatifi olarak ulusal davamızın geniş kitlelere duyurulması ve bilimsel olarak haklılığımızın dünya kamuoyunda anlatılması için, Kıbrıs Adası’nın Osmanlı Devleti tarafından fethinin 450’nci yılı münasebetiyle ‘450. Yıl Kutlama Platformu’ kurulmuştur” ifadelerini kullandı.

“GENİŞ KİTLELERE DUYURULACAK”

Sempozyumun sosyal medya platformları aracılığıyla geniş kitlelere duyurulacağını bildiren Genel Sekreter Yardımcısı Gürbüz, “Sempozyum, geniş kitlelerin ilgiyle izleyebilmesi için yüz yüze ve online olarak planlanmıştır. Sempozyum bildirileri online olarak ya da sosyal medya mecralarından canlı olarak yayınlanacaktır. Bu yayının İngilizce simultane olarak Güney Kıbrıs Rum Kesimi ve dünya kamuoyunun bilgilendirilmesi amaç edinilmiştir. Sempozyumun yanı sıra, Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından açılacak olan sergide, Osmanlı Dönemi’ndeki Kıbrıs vakıflarının resmi tapu belgeleri de sergilenecektir” diye konuştu.