KESME ÇİÇEKLERİN BAŞKENTİ ANTALYA

Yılsonu itibariyle yaklaşık yüzde 50’lik bir büyüme gerçekleştiğini söyleyen Süs Bitkileri ve Mamülleri İhracatçılar Birliği Başkanı İsmail Yılmaz, sezonu 150 milyon doların üzerinde bir ihracatla kapatacaklarını açıkladı.

Antalya kesme çiçek üretiminde önemli bir konuma ve önemli bir tarımsal faaliyete sahip. Kesme çiçek sektörü, pandemi döneminde özellikle Avrupalı çiçek üreticilerinin ekim yapamaması ve Türkiye'nin üretimi sürdürmesiyle yakaladığı olumlu ivmeyi, 2021 yılı sonuna kadar sürdürmeyi hedefliyor. Dünyanın en büyük çiçek mezadına sahip ve ‘Dünyanın çiçek merkezi’ olarak bilinen Hollanda'ya dahi çiçek ihraç eden Antalya, geçen yıla göre yüzde 50 büyüme sağladı.

YÜZDE 95 KESME ÇİÇEK İHRACATI

Süs Bitkileri ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı İsmail Yılmaz, Antalya’nın kesme çiçek ihracatının yüzde 95’ni karşıladığını belirterek, “Kesme çiçekte Antalya, Türkiye’nin en önemli şehri diyebiliriz. Bunun dışında yurt dışına peyzaj ve dış mekan ürünleri de gönderiyoruz. Yılsonu itibariyle 60 ile 70 milyon dolarlık kesme çiçek ihracatı bekliyoruz. Bu yıl ülke olarak 150 milyon dolarlık ihracatın yarısına tekabül edecek bir rakam” ifadelerini kullandı.

ÇİÇEĞİN İYİLEŞTİRİCİ GÜCÜ

Başkan İsmail Yılmaz, salgından sonra çiçeğe ilginin arttığını ve insanların çiçeğin iyileştirici gücünü keşfettiğini açıklayarak, “Geçen yıla oranla salgın döneminde iki üç aylık dilimde çok zorlanmıştık. O dönemde milyonlarca adet çiçeği çöpe atmak zorunda kalmıştık. Salgından sonra çiçeğe karşı ilgi arttı. İnsanlar, çiçeğin iyileştirici gücünü keşfettiler, tüketim çok arttı. Bizler bu sene geçen yıla oranla yaklaşık yüzde 50’lik bir ihracat artışı bekliyoruz. Geçen yıl 107 milyon dolarlık bir ihracatımız vardı. Bu yıl 150 milyon doların üzerine çıkacağımızı düşünüyorum” diye konuştu.

TÜRK PAZARI KEŞFEDİLDİ

Antalya’nın çiçek sektöründeki dış pazarı hakkında konuşan Başkan Yılmaz, “Deniz aşırı ülkeler, dünya da süs bitkilerini fors eden Kolombiya, Ekvator, Kenya gibi ülkelerden Avrupa Pazarı’na ürünlerin gelmesi de azaldı. Hava taşımacılığında da fiyatlar arttığı için oralardaki maliyetlerin artışı, Avrupalı alıcıları Türk pazarını keşfetmesine neden oldu. Kesme çiçek bakımından bizlerde en önemli ülkeler, totalde baktığımızda bir numarada Hollanda, İngiltere, Almanya, Romanya, Ukrayna, Bulgaristan gibi ülkelerde yoğun çiçek ihracatımız söz konusu. Kesme çiçeğin dışındaki ürünlerde de özellikle canlı bitkilerde, dış mekan ürünlerde, Özbekistan bizim çok önemli bir pazar. Özbekistan dışında diğer Türk Cumhuriyetler ve körfez ülkeleri bizim en önemli pazarlarımızdan” dedi.

ÇİÇEK MEZATI DEĞERLENDİRMESİ

Çiçeklerdeki mezatları değerlendiren Başkan İsmail Yılmaz, “Türkiye’nin birçok ilinde iç pazara çalışan birçok mezatlar var. Bu mezatlarda haftada birkaç gün açık arttırmayla çiçekler satılıyor. İç pazardaki tüketiciler için toptan ya da alıcı çiçekçi arkadaşlarımız için her hafta taze ürünlerini alıp, satabilecekleri ortam oluşuyor. Fiyatlarda gayet rekabet edebilecekleri noktada. Süs bitkileri sektörünün, şu an ihracat dışında da iç pazarda ciddi bir potansiyeli var. Yaklaşık olarak 800 ile 1 milyar dolar arasında bir potansiyelimiz olduğu söyleyebilirim. Süs bitkileri sektörü her geçen gün büyüyen bir sektör” ifadelerine yer verdi.