KESME ÇİÇEK SERASI HALKA AÇILDI
Antalya’nın Aksu ilçesinde 50 dekar alanda kesme çiçek üretimi yapılan seranın kapıları halka açıldı. Rus ve Ukraynalı vatandaşların yoğun ilgi gösterdiği bahçe günü Mayıs ayına kadar devam edecek.
Antalya’nın Aksu ilçesinde 50 dekar alanda kesme çiçek üretimi yapılan seranın kapıları halka açıldı. Rus ve Ukraynalı vatandaşların yoğun ilgi gösterdiği bahçe günü Mayıs ayına kadar devam edecek.
Paskalya Bayramı dolayısıyla ilkini gerçekleştirdikleri çiçek festivaline Rus ve Ukraynalı vatandaşların yoğun ilgisiyle karşılaştıklarını belirten Ziraat Mühendisi Emine Aladağ, “50 dekar alanda kesme çiçek üretimi yapıyoruz. Anemon, Ranunculus sezonumuz bitmek üzere çiçeklerimizin ticari değeri sona erdi. Bizde arazilerimizi halka arz ettik. Ramazan’ı Şerif dolayısıyla mutlu olsunlar ve bu sevinci yaşasınlar istedik. Yabancılar içinde Paskalya bayramının olduğu bir dönem. Herkes burada hafta sonu boyunca beğendikleri çiçekleri kendileri topluyor, kendileri işliyor ve evlerine götürüyorlar” dedi.
“ANNELER GÜNÜNE KADAR DEVAM EDECEK”
Sabah saatlerinde bahçelerini açtıklarını kaydeden Emine Aladağ, “Bu etkinliğimiz yeni başladı. Anneler gününe kadar devam edecek. Yabancı uyruklu vatandaşlar çok ilgi gösteriyor. Özellikle de Rusya ve Ukraynalı vatandaşlar geliyor. Paskalya bayramı ve çiçekler onlara hitap ettiği için o ülke vatandaşlarından bahçemize çok yoğun ilgi var. Avrupalılar, Ukraynalılar, Ruslar ve Doğu bloku ülkeler için benim organize ettiğim etkinlik aslında kendi ülkelerinde yapılıyor. Ama ülkelerinde şu an savaş olduğu için bu etkinlik yapılamıyor. Burada yaşayan Rus ve Ukraynalı çok vatandaş var. Böyle bir etkinliği düşündük, organize olduk. Yeni başladık. Bu kadar çok fazla misafirin geleceğini tahmin etmiyordum. Ama şu an çok mutluyum. Bahçeyi kendilerine açtığım için bana dua ediyorlar. Sabah saat 10.00 da açıyoruz, gece geç saatlere kadar devam ediyor. Gece ışıklandırmamız olduğu için sorun olmuyor” şeklinde konuştu.
“BUKET BAŞINA SEMBOLİK ÜCRET”
Çocukların çiçeklerin içinde çok mutlu olduğunu ifade eden Emine Aladağ, “Bahçeye giren misafirler dal çiçek topluyorlar. Sembolik bir ücret belirledik. Çiçekleri keserken kıymet bilinsin istedik. Herkes kendi buketlerini kendi yapıyor. Kesme makaslarını, içeceklerini ikram ediyorum. Maddi beklentimiz yok. 20-25 TL arasında sembolik bir bedel ödüyorlar. Çiçek toplamaktan özellikle çocuklu aileler çok mutlu oluyor. Çocuklar için burada çiçek var, çamur var. Anneler çok mutlu, çocuklarıyla güzel vakit geçirdikleri için” dedi.
“KENDİ ADIMIZA ÇİÇEK FESTİVALİ”
Ukrayna’daki savaş yüzünden mutsuz olan insanların ayrılırken dua ettiklerine de vurgu yapan Aladağ, “Hem onlar mutlu ayrılıyorlar hem de biz. Bu etkinliği ilk defa yapıyorum Antalya’da. Başka yapan var mı bilmiyorum. İki hafta önce yurtdışında gördüm böyle bir etkinliği, kopyalıyor gibi olsak ta bizim ülkemizin ne eksiği var dedim ve bahçemi halka açtım. Sezonu bitmiş, ticari değerini kaybetmiş, kesme çiçek seralarını meslektaşlarım arazilerini açarlarsa şenlik havası olur. Biz kendi adımıza çiçek festivalimizi gerçekleştirdik" diye konuştu.
İHA
İklim değişikliğinin tarım üzerine etkilerini ve alınması gereken önlemleri anlatan Akdeniz Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Orhan Özçatalbaş, “Geçtiğimiz 5 yıl içerisinde Türkiye tarım sigortaları kapsamında çeşitli tehditlere karşı üreticilere hükümet 10 milyar liralık bir ödeme yaptı. Ürününü garanti altına almak isteyenlerin tarım sigortası mutlaka yaptırması gerekiyor” dedi.
Türkiye’de ve dünya genelinde iklim değişikliğinin tarımsal üretimi ciddi şekilde etkilediğini belirten Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Orhan Özçatalbaş, iklim değişikliğinin Akdeniz Havzası’nı fazlasıyla etkilendiğini vurguladı. Özçatalbaş, “1 ile 4 santigrat derecelik bir artış söz konusu. Ancak 1 santigrat derecelik artış bile tarımsal faaliyetlerde önemli sınırlamalara yol açabiliyor” dedi.
Türkiye'den 114 ülkeye yılın 9 ayında 1 milyar 160 milyon dolarlık meyve ihracatı yapıldı.
Antalya Ticaret Borsası (ATB) ve Antalya Tarım Konseyi (ATAK) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Çandır, Türkiye İstatistik Kurumunun (TUİK) açıkladığı Ağustos ayı Tarımsal Girdi Fiyat Endeksi'ni (Tarım-GFE) değerlendirdi. Tarım-GFE'nin Ağustos ayında aylık yüzde 1.39 ilan edildiğini belirten Çandır, “Bu rakam, endeksin ölçülmeye başladığı 2015 yılından itibaren Ağustos ayları ortalamasının (2.00) yaklaşık yüzde 30 altında olmuştur. Uzun bir aradan sonra ilk defa ortalamanın altında bir aylık tarımsal girdi fiyat endeksi düşüşü ilan edilmiştir” dedi.
Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü (BATEM) Müdürü Abdullah Ünlü Toprağın Sesi programının konuğu oldu. Müdür Ünlü kurum olarak sektör ve paydaşlara öncülük etmeyi amaçladıklarını söyledi.
Türkiye'nin tohumculuk sektöründe önemli bir yere sahip olduğunu vurgulayan Akdeniz Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Orhan Özçatalbaş, “Türkiye’nin, tohumculuk sektöründe dışarıya bağımlı bir ülke olmadığını belirterek, aksine ihraç eden bir ülke olduğunu vurguladı.
Çevre Mühendisleri Odası Antalya Şubesi, Antalya, Isparta ve Burdur illerinde Şubat-Nisan dönemi özelinde ciddi kuraklık belirtileri gözlemlendiğini belirerek, kuraklık durumuna karşı alınması gereken önlemleri aktardı. Şube, yağışlarda geçen yılın Nisan ayına göre yüzde 70 azalma yaşandığını vurguladı.
Tarım ve Orman Bakanlığı Tayvan'a nitrofuranlı yumurta gönderildiği iddialarını araştırmak üzere inceleme başlatıldığı açıkladı.
Antalya’da 20 dönüm örtü altı alanda yıllık 50 bin paket tohum üretimi yapan Ziraat Yüksek Mühendisi Ali Uzun, 7 türde 50 çeşit tohumu 16 ülkeye ihraç ediyor. Uzun, “Antalya’da ilerleyen yıllarda seralarda belki de yemek için domates üretilmeyecek. Tamamen tohumluk üretilecek. Çünkü biz tohumluk ürettiğimiz zaman birim alandan 10 katı daha fazla kazanabiliriz. Bunu bugün günümüzde Hindistan başarmış durumda. Sektörümüze teşvik alabilirsek hem istihdama katkıda bulunuruz hem de ülkemizin ihracatına katkıda bulunuruz” dedi.
Antalya’nın Serik ilçesinde sabahın erken saatlerinde seraya giren kadınların mavi yemiş (blueberry) mesaisi başladı. Saksılardan tek tek toplanan mavi yemişlerin 125 gramı 45 liradan alıcı buluyor.
© Copyright © 2022 Lider Gazete, Sitemizde bulunan yazı, video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilmeden kullanılamaz