KESİNLEŞMİŞ ALACAKLAR

Kesinleşmiş alacakların yeniden yapılandırılmasında genel olarak ödenecek ve silinecek kamu alacakları aşağıdaki şekilde olacaktır. Yapılandırılan borç, peşin ya da taksitler halinde ödenebilir.

***

Hesaplanan tutarların tamamının ilk taksit ödeme süresi içerisinde peşin olarak ödenmesi halinde; katsayı uygulanmaz ve feri alacaklar yerine Yİ-ÜFE aylık değişim oranları esas alınarak hesaplanacak tutarların yüzde 90'ının tahsilinden vazgeçilir.

Taksitle ödenmek istenmesi halinde, borçluların başvuru sırasında 12, 18, 24, 36 ve 48 eşit taksitte ödeme seçeneklerinden birini tercih etmeleri şarttır. Diğer taraftan yapılandırılan borcun/taksitlerin kredi kartı ile ödenmesi mümkün olduğu gibi mahsuben ödenmesi de olanaklıdır.

***

Mükellefler, örneğin KDV iade alacaklarının taksitlere mahsup edilmesini talep edebilirler, bu durum da mutlaka vadeden önce müracaat edip istenilen belgelerin tamamlanması gerekmektedir.

Yapılandırılan ve taksite bağlanan borcun ilk 2 taksitinin süresinde tam ödenmemesi ya da süresinde ödenmeyen veya eksik ödenen diğer taksitlerin belirtilen şekilde de ödenmemesi veya bir takvim yılında üçten fazla taksitin süresinde ödenmemesi veya eksik ödenmesi halinde bu kanun hükümlerinden yararlanma hakkı kaybedilir.

***

Uygulama Örneği: 26.06.2021 vadeli 37.250,00 TL Gelir (Stopaj) Vergisi süresinde ödenmemiştir.

Bu kanunun yayımı tarihine kadar 14.670,61 TL gecikme zammı hesaplanmıştır.

Kanunun yayımı tarihi itibarıyla toplam borç tutarı 51.920,61 TL'dir.

Bu kanundan yararlanmak üzere başvuruda bulunulması halinde, vergi aslına uygulanan gecikme zammı yerine Yİ-ÜFE tutarı hesaplanacaktır.

***

Yİ-ÜFE tutarı, 31.10.2016 tarihine kadar (bu tarih dahil) TÜİK'in her ay için belirlediği aylık değişim oranları, 01.11.2016 tarihinden itibaren kanunun yayımlandığı Mart 2023 dahil geçen süreye her ay için aylık yüzde 0.75 oranı esas alınmak suretiyle hesaplanacaktır.

***

Buna göre, gecikme zammının hesaplandığı süre, gecikme zammı tutarı, gecikme zammı yerine uygulanacak toplam Yİ-ÜFE oranı ve YİÜFE tutarı aşağıdaki şekilde olacaktır.

Yukarıda belirtilen şekilde hesaplanan toplam 42.958,56 TL tutarın kanunda öngörülen süre ve şekilde ödenmesi halinde, toplam 14.670,61 TL tutarındaki alacağın tahsilinden vazgeçilecektir.