KEPEZ BUĞDAY TARLALARINA GÖZÜ GİBİ BAKIYOR
Kepez Belediyesi, yüksek verim alabilmek için 11 ton buğday ektiği 540 dönüm tarlasına gözü gibi bakıyor. Bereketi müjdeleyen buğday tarlalarının ilaçlaması ve gübrelemesi titiz bir şekilde yapılıyor.
Kepez Belediyesi, yüksek verim alabilmek için 11 ton buğday ektiği 540 dönüm tarlasına gözü gibi bakıyor. Bereketi müjdeleyen buğday tarlalarının ilaçlaması ve gübrelemesi titiz bir şekilde yapılıyor.
Kepez Belediyesinin, atıl tarım arazilerinde üretim yapılmasını teşvik etmek amacıyla 540 dönüm araziye ektiği buğday tohumları, bereketli ve sağlıklı bir şekilde büyüyor.
İlçenin kuzeyinde kırsal alanda yer alan Kirişçiler Mahallesi’nde oluşturulan 200 dönümlük Antalya Orman Çiftliği’ne ve bölgede atıl halde iken tarlaya dönüştürülen 340 dönümlük araziye 11 ton buğday ekilmişti.
Toplamda 540 dönümden oluşan Kepez’in buğday tarlaları, kış mevsiminin de yağışlı geçmesiyle adeta bereketi müjdeliyor. Uzun yıllar üretimin yapılmamasından dolayı taşlık ve çalılık bir alan haline gelen 540 dönüm arazi, buğday tohumlarının büyümesiyle bereketi müjdeleyen yemyeşil bir ovaya dönüştü.
“KEPEZ BUĞDAY OVALARINA 18 TON GÜBRE”
Kepez Belediyesi, hedeflediği verimi alabilmek için de buğday tarlalarının bakımını titiz bir şekilde yapılıyor. Ekim sırasında 10 ton gübre atılan tarlalara, buğdaylar filizlenmeye başladığı sırada da 4 ton üre gübresi serpildi.
Bahar mevsimiyle birlikte sap evresine gelen buğday tarları, yaklaşık 20 kişilik bir ekibin elleriyle serptiği 4 ton magnezyum sülfat gübresiyle de beslendi.
Yabancı otların olmaması için de tarlalarda 60 litre ilaçlama gerçekleştirdi.
Belediye yetkilileri, Mayıs’ın sonunda ya da Haziran’ın ilk haftasında başlayacak olan hasat zamanına kadar da buğday tarlalarındaki gelişmeleri saha ziyaretleriyle yakından takip edeceklerine ifade ettiler. Yetkililer, olası bir hastalık halinde de buğday tarlalarında gerekli ilaçlamanın yapılacağını belirttiler.
“1 MİLYON 250 BİN EKMEK”
Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü de, 540 dönüm araziye ektikleri 11 ton buğdayın hasadını nasıl değerlendireceklerini şu şekilde açıklamıştı: “Hasat edilen buğdaylar una dönüştürüldükten sonra ekmek fabrikamızda ekmek olacak ve sosyal belediyecilik uygulamalarımız kapsamında da değişik yollarla halkımıza armağan edilecek. Tarlalarımızdan hasat ettiğimiz buğdaydan 1 milyon 250 bin adet ekmek üretmeyi düşünüyoruz. 1 milyon 250 bin adet ekmeği de yıl boyunca hemşerilerimizle paylaşacağız.”
İHA
İklim değişikliğinin tarım üzerine etkilerini ve alınması gereken önlemleri anlatan Akdeniz Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Orhan Özçatalbaş, “Geçtiğimiz 5 yıl içerisinde Türkiye tarım sigortaları kapsamında çeşitli tehditlere karşı üreticilere hükümet 10 milyar liralık bir ödeme yaptı. Ürününü garanti altına almak isteyenlerin tarım sigortası mutlaka yaptırması gerekiyor” dedi.
Türkiye’de ve dünya genelinde iklim değişikliğinin tarımsal üretimi ciddi şekilde etkilediğini belirten Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Orhan Özçatalbaş, iklim değişikliğinin Akdeniz Havzası’nı fazlasıyla etkilendiğini vurguladı. Özçatalbaş, “1 ile 4 santigrat derecelik bir artış söz konusu. Ancak 1 santigrat derecelik artış bile tarımsal faaliyetlerde önemli sınırlamalara yol açabiliyor” dedi.
Türkiye'den 114 ülkeye yılın 9 ayında 1 milyar 160 milyon dolarlık meyve ihracatı yapıldı.
Antalya Ticaret Borsası (ATB) ve Antalya Tarım Konseyi (ATAK) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Çandır, Türkiye İstatistik Kurumunun (TUİK) açıkladığı Ağustos ayı Tarımsal Girdi Fiyat Endeksi'ni (Tarım-GFE) değerlendirdi. Tarım-GFE'nin Ağustos ayında aylık yüzde 1.39 ilan edildiğini belirten Çandır, “Bu rakam, endeksin ölçülmeye başladığı 2015 yılından itibaren Ağustos ayları ortalamasının (2.00) yaklaşık yüzde 30 altında olmuştur. Uzun bir aradan sonra ilk defa ortalamanın altında bir aylık tarımsal girdi fiyat endeksi düşüşü ilan edilmiştir” dedi.
Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü (BATEM) Müdürü Abdullah Ünlü Toprağın Sesi programının konuğu oldu. Müdür Ünlü kurum olarak sektör ve paydaşlara öncülük etmeyi amaçladıklarını söyledi.
Türkiye'nin tohumculuk sektöründe önemli bir yere sahip olduğunu vurgulayan Akdeniz Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Orhan Özçatalbaş, “Türkiye’nin, tohumculuk sektöründe dışarıya bağımlı bir ülke olmadığını belirterek, aksine ihraç eden bir ülke olduğunu vurguladı.
Çevre Mühendisleri Odası Antalya Şubesi, Antalya, Isparta ve Burdur illerinde Şubat-Nisan dönemi özelinde ciddi kuraklık belirtileri gözlemlendiğini belirerek, kuraklık durumuna karşı alınması gereken önlemleri aktardı. Şube, yağışlarda geçen yılın Nisan ayına göre yüzde 70 azalma yaşandığını vurguladı.
Tarım ve Orman Bakanlığı Tayvan'a nitrofuranlı yumurta gönderildiği iddialarını araştırmak üzere inceleme başlatıldığı açıkladı.
Antalya’da 20 dönüm örtü altı alanda yıllık 50 bin paket tohum üretimi yapan Ziraat Yüksek Mühendisi Ali Uzun, 7 türde 50 çeşit tohumu 16 ülkeye ihraç ediyor. Uzun, “Antalya’da ilerleyen yıllarda seralarda belki de yemek için domates üretilmeyecek. Tamamen tohumluk üretilecek. Çünkü biz tohumluk ürettiğimiz zaman birim alandan 10 katı daha fazla kazanabiliriz. Bunu bugün günümüzde Hindistan başarmış durumda. Sektörümüze teşvik alabilirsek hem istihdama katkıda bulunuruz hem de ülkemizin ihracatına katkıda bulunuruz” dedi.
Antalya’nın Serik ilçesinde sabahın erken saatlerinde seraya giren kadınların mavi yemiş (blueberry) mesaisi başladı. Saksılardan tek tek toplanan mavi yemişlerin 125 gramı 45 liradan alıcı buluyor.
© Copyright © 2022 Lider Gazete, Sitemizde bulunan yazı, video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilmeden kullanılamaz