KENTSEL DÖNÜŞÜM ‘ORTADA’ BIRAKTI

Antalya’nın Muratpaşa ilçesinde 7 yıl önce çürük raporu alınarak kentsel dönüşüm için yıkılan binanın hak sahipleri arasından yaşanan anlaşmazlık nedeniyle çözüme kavuşamadığını iddia eden vatandaşlar, yıllardır hayalini kurdukları evlerine kavuşmak için yetkililerden yardım istiyor.

Fatma Arslan/Ahmet Arğıllı

Antalya’nın Muratpaşa ilçesine bağlı Üçgen Mahallesi Dolaplıdere Caddesi’nde yaşadıkları binayı depreme dayanıklı olmaması nedeniyle kentsel dönüşüme veren vatandaşlar, 7 yıldır proje konusunda anlaşmazlık yaşıyor. Proje için gerekli imzaların toplanamadığını iddia eden vatandaşlar büyük mağduriyet yaşıyor. Mahalle Muhtarı Aynur Baycın konuya ilişkin Lider Medya’ya yaptığı açıklamada, “49 ev ve 13 dükkan sahibi bulunan 7 bloklu binamıza çürük raporu aldık. Yıkım gerçekleşti ancak yasalar her blokta 3’te 2’lik çoğunluk istediği için planlanan proje hayata geçirilemedi. Büyük mağduriyet yaşıyoruz ”dedi.

“BİR AN ÖNCE BİNAMIZIN YAPILMASINI İSTİYORUZ”

Dolaplıdere Caddesi’nde 40 yıl önce yapılan 7 bloklu binanın depreme dayanıklı olmadığı gerekçesiyle 7 yıl önce kentsel dönüşüme verilmek üzere yıkıldığını anlatan Baycın, “7 yıl önce evlerimizi kentsel dönüşüme soktuk. 49 ev ve 13 dükkan sahibi bulunan 7 bloklu binamıza çürük raporu aldık. Yıkım gerçekleşti ancak yasalar her blokta 3’te 2’lik çoğunluk istediği için planlanan projeyi hayata geçirilemedi. Bazı hak sahipleri kendince gerekçeler sunuyor ve imza vermiyor. Büyük mağduriyet yaşıyoruz. Bir an önce binamızın yapılmasını istiyoruz” diye konuştu. Çürük raporu alınmış kentsel dönüşüm projesi için vatandaşların kiraya çıktığını ifade eden Baycın, “Çürük raporu alınmış bir binada çoğunluk beklemek bizleri mağdur ediyor. Yetkililere sesleniyorum. Yasaların mağdurların yanında olup herkesin evine, dükkanına kavuşmasını, bu mağduriyetlerin giderilmesini istiyoruz” dedi.  

“BOŞ BİNA VE ALANLARDA HIRSIZLAR MESKEN TUTUYOR”

Baycın bölgede bulunan diğer yıkılmış alanların aynı zamanda otopark olarak kullanıldığını, ateş yakıldığını ve hırsızlık olaylarına davetiye çıkardığını söyledi. Yıkım aşamasında ve sonrasında belirsiz kişiler tarafından bu alanların kötü amaçla kullanıldığını ifade eden Baycın,” Bu binaların kapı ve pencereleri çıkarılıyor. Kim olduğunu bilmediğimiz kişiler tarafından kanunsuz işler yapılıyor. Mahallede tehlike arz ediyorlar. Birçok kez emniyete bu konuda başvuru yaptık. Boş binalardan ve alanlardan sesler geliyor, hırsızlıklar burayı mesken tutuyor ve gasp olayları yaşanıyor. Bu sorunların ortadan kalkmasını ve çözüme kavuşmasını istiyoruz” şeklinde konuştu. Hak sahiplerinden Turhan Şahin ise alana yapılacak binanın bazı bloklarında evi bulunan vatandaşların kişisel nedenlerle inşaatı engellediğini iddia etti.

Kira yardımının sona ermesi nedeniyle sıkıntıların arttığını ifade eden Şahin, “Bazı komşularımız kiraya çıktı bazıları ise diğer evlerinde yaşamaya başladı. Ancak aramızda emekli maaşı ile geçinen komşularımız maalesef çok mağdur oldu. Bizler 18 ay kira yardımı aldık. 1.5 yıldır kendi cebimizden kira ödüyoruz. Ben emekli maaşıyla geçinen bu vatandaşlarımızı mağdur eden kişilerden şikayetçiyim” dedi.

“EŞİM EVİNİ GÖREMEDEN VEFAT ETTİ”

Diğer bir hak sahibi Süleyman Güdül de, bu süreçte yaşadıkları mağduriyetin çok büyük olduğunu dile getirdi. Yaşanan mağduriyetin son bulması gerektiğini vurgulayan Güdül, şunları kaydetti:

“Her şeyden önce ben hakkımı kimseye helal etmiyorum. Benim eşim 2 yıl önce vefat etti. Bu bina 3-5 yıl önce yapılsaydı eşim evinde oturacaktı. Evini göremeden hayatını kaybetti. Belki ben de evimi göremeyeceğim. Bizlerin arasından sadece emekli maaşıyla geçinen insanlar var. Aldığımız maaş sadece kiraya gidiyor. İnşaat devam etseydi böyle olmayacaktı. Hepimiz mağdur olduk.”