KENTSEL DÖNÜŞÜM ‘EZİYETE’ DÖNÜŞTÜ

CHP’li Antalya Büyükşehir Belediyesi önünde haziran ayı meclis toplantısı öncesi Balbey Mahallesi’nde yaşanan kentsel dönüşüm sorununa ilişkin açıklama yapan BALDER Başkanı İzzet Türkdoğan, “Bugüne kadar belediyeyle yapmış olduğumuz görüşmelerde bir ilerleme kaydedemedik. Biz belediyelerden şeffaf olmalarını, yapacakları projeleri halkla paylaşmalarını istiyoruz” dedi.

Muratpaşa ilçesinde bulunan Balbey Mahallesi sakinleri uzun yıllardır kentsel dönüşüm projelerinin gecikmesi ve mahalle içerisindeki sit alanları dolayısıyla hırsızlıklarla ve uyuşturucu bağımlıları ile mücadele ediyor. Bölgenin bir an önce yenilenmesini ancak haklarının da yasaya uygun şekilde verilmesini isteyen vatandaşlar, CHP’li Antalya Büyükşehir Belediyesi’ne her ne kadar seslerini duyursalar da bir sonuç alamıyor. Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin Haziran Ayı Olağan Meclis Toplantısı öncesi belediye önünde toplanan Balbey Mahallesi sakinleri basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.

“BELEDİYE İLE İLERLEME KAYDEDEMİYORUZ”

Balbey Mahallesi ve Bölgesi Koruma Kentsel Yenileme Geliştirme Güzelleştirme Kültür ve Dayanışma Derneği (BALDER) Başkanı İzzet Türkdoğan, burada yaptığı açıklamada, Balbey Mahallesi’nde uzun yıllardır çözülemeyen imar sorunları nedeniyle büyükşehir belediyesi önünde toplandıklarını söyledi. Türkdoğan mülk sahipleri olarak sorunlarına karşı büyükşehir belediyesinden bir yanıt alamadıklarını ifade ederek, “Bu güne kadar belediyeyle yapmış olduğumuz görüşmelerde bir ilerleme kaydedemedik. Biz belediyelerden şeffaf olmalarını, yapacakları projeleri halkla paylaşmalarını istiyoruz. Son bir aydır belediye ile sıkıntı yaşıyoruz. Bu nedenle bizlerde sorumlu olduğumuz mülk sahiplerine karşı bilgi aktarımında bulunamadık ve bu konu hakkında meclise gelip hakkımızı savunacağımızı, birlik ve beraberlik içinde olduğumuzu belirtmek için toplandık” diye konuştu.

Bölgede hurdacı, madde bağımlısı ve hırsızlar nedeniyle de sıklıkla sorunlar çıktığını aktaran Türkdoğan, sonuç almak için 4 yıldır mücadele verdiklerini dile getirdi.

“HAKLARIMIZIN GASP EDİLMESİNİ İSTEMİYORUZ”

Belediye temsilcileri ile evvelsi gün masaya oturduklarını da belirten Türkoğlu, “Bize şeffaf olacaklarının sözünü verdiler ancak biz yasal haklarımızın peşinde olacağız. Bu süreçte net bilgi almak istiyoruz. Bize daha önce projeyi bizzat Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek’in anlatacağını, açıklayacağını söylediler. Mayıs ayı içerisinde herhangi bir adım atılmadı” dedi.

Bölgedeki mülk sahiplerinin yapılacak projelerde haklarının korunması gerektiğinin altını çizen Türkdoğan, “Bugün burada meclis toplantısında kararlara göre kendimize bir yol belirleyeceğiz. Mücadelemize devam ediyoruz. Mülk sahipleri olarak bir an önce haklarımızın gasp edilmeden bizlere verilmesini istiyoruz. Yetkililer bununla ilgili çalıştıklarını söylüyor ancak biz sözlü değil yazılı bir çalışma istiyoruz”

“MAHALLEMİZDE MUHTAR EVİ BİLE YOK”

Türkdoğan, Balbey Mahallesi’nde diğer mahallelerdeki imkanların birçoğunun olmaması nedeniyle bölgede yaşayan inşalarında zorluk çektiğini ileterek, şunları kaydetti:

“Mahallemizdeki insanlar yaşamsal anlamda diğer mahallelere gelen hizmeti alamıyor. Burada şu an 2 bine yakın insan yaşıyor. Bu insanların yaşamsal haklarının da verilmesini istiyoruz. Yapılacak projelerdeki bekleme süreleri ve belirsizlik mahallemizde bu tür sorunlara neden oldu. Biz bu sıkıntıların giderilmesini ve Balbey Mahallesi’nin belediyecilik ve güvenlik anlamında imkanlardan faydalanmasını istiyoruz. Bizim bir muhtar evimiz bile yok. Bir mahalleye muhtar evi bile yapılamıyor. Biz eşit haklarımızı istiyoruz. Yasal olarak gereği yapılsın istiyoruz sadece.”

Açıklamanın ardından Türkdoğan ve beraberindekiler haziran ayı meclis toplantısına katıldı. Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin Haziran Ayı Olağan Meclis Toplantısı, CHP Meclis Üyesi Metin Altunbaş başkanlığında 175 maddeyi görüşmek üzere toplandı.

AK PARTİ VE MHP ÇEKİMSER KALDI

Toplantının 9’uncu maddesinde Muratpaşa ilçesi Balbey Kentsel Sit alanı ve çevresini kapsayan “Antalya Büyükşehir Belediyesi ve taşınmaz malikler arasında imzalanacak inşaat sözleşmesi” ve eklerine ilişkin hususların görüşülerek karara bağlanması hususu ile ilgili Plan ve Bütçe Komisyon raporu oy çokluğu ile kabul edildi.  Raporun oylamasında CHP ve İYİ Parti evet oyu verirken, AK Parti ve MHP meclis üyeleri çekimser oy kullandı. AK Parti ve MHP’nin bu oy kararı Balbey Mahallesi sakinleri tarafından alkışla karşılandı.

AK Parti Grup Sözcüsü Ali Çetin ve MHP Grup Sözcüsü Selçuk Sinirli çekimser oylarına ilişkin açıklamada bulunarak, kentin yarına olacak bir projeyi reddetmeyi uygun görmediklerini ancak yapılacak projede hak sahiplerinin yasal haklarının verilmesi gerektiğini belirterek çekimser oy kullandıklarını aktardı.

TÜRKDOĞAN NAMUS SÖZÜ İSTEDİ

Oylama esnasında söz alan BALDER Başkanı İzzet Türkdoğan ise kent yararına olan bir projenin meclis tarafından onaylanmasına karşı olmadıklarını ancak belediye meclis üyelerinin mülk sahiplerine haklarını vereceklerine dair yazılı bir metin oluşturulmasını ve “Namus Sözü” verilmesini istedi. Oylamanın ardından Türkdoğan ve beraberindekiler salondan ayrıldı.

YENİLEME ALANI PROJESİ KABUL EDİLDİ

Öte yandan gündemin 12’inci maddesinde yer alan Balbey Kentsel Sit Alanı ve çevresini kapsayan 23 Mart 2015 tarihli 2015/7456 sayılı Bakanlar Kurulu kararına istinaden 5366 sayılı Kanun çerçevesinde “Yenileme alanı” ilan edilen alan sınırları dahilindeki 1. etap proje alanına ilişkin hazırlanan 1/5000 ölçekli 1. Etap koruma amaçlı Nazım İmar planı ve 1/1000 ölçekli 1. Etap Koruma amaçlı uygulama imar planı revizyonu ile ilgili İmar ve Bayındırlık Komisyonu raporu oy çokluğu ile kabul edildi.