KENTİN GÖBEĞİNDE “KİMYASAL” TEHDİT

Antalya’nın Aksu İlçesi Kurşunlu Mahallesi’nde bulunan Sarıkavak Deresi, son 3 yıldır iddiaya göre bölgede bulunan firma ve şirketlerin kimyasal atıkları nedeniyle tahrip ediyor. Mahalle halkı ise kaderine terk edilen derenin insan sağlığını tehdit ettiğini ve bu problemin bir an önce çözülmesini istiyor.

Aksu İlçesi Kurşunlu Mahallesi’nde bulunan Sarıkavak Deresi, Kurşunlu Şelalesi’ni besleyen iki dereden birisi olarak biliniyor. Fakat bölge halkı son 3 yıldır ne tarım arazisinde, ne hayvancılıkta nede görsel olarak bu dereden faydalanamıyor. İddiaya göre dere boyunda bulunan tohum ve fide ıslah firmaları kimyasal atıklarını Sarıkavak Deresi’ne boşaltıyor. Bölgede ikamet eden Süleyman Kaplan, tahribatın boyunu anlattı. Kaplan, “Üç yıldan bu yana Sarıkavak Deresi'nde doğa, hayvan ve canlılar katlediliyor. Firma ve şirketler kimyasal atıklar bırakıyorlar. Mahallemizin muhtarı yetkili kurumlara defalarca bildirmesine rağmen bu doğa ve hayvanlar adeta katlediliyor. Özellikle atıklar hafta sonu ve yağışlı havalarda bırakılıyor” ifadelerini kullandı.

İNSAN SAĞLIĞI TEHDİT ALTINDA

Süleyman Kaplan, bölgede tarım faaliyetlerinin aktif bir şekilde sürdürüldüğünü belirterek, “Burası tarım faaliyetini sürdüren bir bölge ve tarımdan ziyade hayvancılık yapılan bir bölge olarak biliniyor. Bizim hayvanlarımız su içiyor, doğal olarak çocuklarımız geliyor burada oyun oynuyor. Vatandaşlar tabiatla iç içe bir görsel alanda yaşamak istiyorlar. Ama maalesef ki bu kokudan ve rezaletten mustarip duruma geldik. Kurşunlu şelalesine akan bu deremize sahip çıkamaz hale geldik. Tabiat çocuğumuza, neslimize kalacak bir varlıktır. Bu milli kaynağımızı kim katlediyorsa bir an önce tespit edilip gerekli ceza verilsin” dedi.

“EKOSİSTEM KALMADI”

Kurşunlu Mahalle Muhtarı Musa Dönmez, bu durumun geçmiş yıllarda gerekli mercilere iletildiğini belirtti. Dönmez, “Derede bizler daha önce balık bile yakalardık. Şimdi ise derede bırakın balığı ekosistem bile kalmadı. Gerekli mercilere başvurduk numunede alındı. Fakat numune temiz çıktı. Bu durum 3 yıldır devam ediyor. Şirketler özellikle yağmur suyu ile kimyasal karışıp belli olmasın diye yağışlı günleri tercih ediyor. Artık kokudan sinekten duramıyoruz. Bu derede bulunan tüm pislik kurşunlu şelalesine akıyor. Dünyaca ünlü şelalemizde tehdit altında kalıyor” şeklinde konuştu.