KENTİN GÖBEĞİNDE"ÇANAK" FESTİVALİ

Antalya genelinde son yıllarda yaşanan kent estetiği sorunlarının başında gelen görüntü kirliliği günden güne kenti esir aldı. Özellikle şehrin en işlek noktalarındaki paslı çanaklar, gün ısıları ve klima motorları gibi kent estetiğini bozan unsurlar hakkında konuşan Şehir Plancıları Odası Başkanı Ebru Manavoğlu, “Kentimiz için kararlı adımların atılması gerekmektedir” dedi

Son yıllarda Antalya il genelinde göz önünde olan yeşil alan sorunu gibi kent estetiği bakımından dikkatlerden kaçan bir diğer sorun ise görüntü kirliliği oldu. Şehrin genelinde hakim olan paslı çanaklar, gün ısıları ve klima motorları gibi kent estetiğini olumsuz yönde etkileyen unsurlar günden güne şehri esir aldı. Özellikle şehrin işlek noktalarında iyice belirginleşen bu sorun kent estetiği bakımından dışardan gelen misafirler tarafından olumsuz şekilde yorumlanıyor.

“KENT ESTETİĞİ KAVRAMI TARTIŞILMALI”

Kent estetiğini bozan bu tür unsurlar hakkında konuşan ve konuyu derinlemesine anlatarak çözüm yolları sunan Şehir Plancıları Odası Antalya Şube Başkanı Dr. Ebru Manavoğlu, “Antalya’da kent bütünü için genel olarak bir kent estetiği çalışması yapılması gerekmektedir” diyerek, Antalya’da hızlı kentleşmenin beraberinde yapılaşma sorunlarını meydana getirdiğini söyledi. Caddelerde, sokaklarda, kamusal alanlarda zamanla görsel ve estetik bakımdan birtakım olumsuz koşulların oluşmasına neden olduğunu ifade eden Manavoğlu, “Görsel ve estetik anlamda bu olumsuzlukların giderilmesi için Antalya’da kent estetiği kavramının tartışılmasına ihtiyaç bulunmaktadır. Sorunların tespit edilmesi, ilkesel anlamda kararların alınması ve bunun nasıl hayata geçirilmesi gerektiği ve uygulama esaslarını içeren bir çalışmanın yapılması konusunda kentteki sivil toplum kuruluşları, meslek odaları, üniversiteler ve ilgili tüm kurum ve kuruluşların katılımıyla yol haritasının oluşturulması ve kentimiz için kararlı adımların atılması gerekmektedir” şeklinde konuştu.

“HALKIN GÖRÜŞLERİYLE HAREKET EDİLMELİ”

Günümüzde belediyelerin, kendi görev ve yetki alanları içerisinde bulunan yapılarla yetkili oldukları meydan, bulvar, cadde ve yollara cepheli yapıların estetiğine, ilgili meslek odalarının ve Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin görüşlerini alarak kurallar getirmeye yetkisi olduğundan bahseden Şehir Plancıları Odası Antalya Şube Başkanı Dr. Ebru Manavoğlu, “Belediyeler tarafından oluşturulan kent estetiği komisyonlarının yaygınlaştırılması, belediyelerin estetik komisyonlarının çalışma usul ve esaslarının belirlenmesi, daha aktif çalışması konusunda aktif rol oynamalıdır. Kentsel iyileştirme çalışmalarının yerel unsurları ve iklimsel özellikleri göz önünde bulundurarak planlama kararlarına uygun olarak sadece caddeler için değil çevresiyle bir bütün olarak, halkın görüşlerinin de alınarak kentsel tasarım çalışmalarının yapılması ve hayata geçirilmesi gerekmektedir” ifadelerini kullandı.

 “ALTYAPI ÇALIŞMALARINA ÖNEM VERİLMELİ”

Kent estetiği açısından neler yapılabileceğine dair önerilerini sıralamaya devam eden Manavoğlu, altyapı çalışmalarının ilgili kurum ve kuruluşlar tarafından birbirleriyle koordinasyon içerisinde yapılması gerektiğini söyleyerek, bunlara yönelik altyapı bilgi sistemleri oluşturulması gerektiğinin önemine vurgu yaptı. Manavoğlu, “Böylece çevreye verilen rahatsızlık ve kirlilik en aza indirgenebilir. Bunlarla beraber yapı bahçelerinin bakımına özen gösterilmeli, amacı dışında kullanımı önlenmelidir. Kaldırım işgalleri önlenmeli, denetim ve cezai uygulamalar yapılmalıdır. Kaldırımların sürekli ve kesintisiz olarak yayaların özellikle engelli, yaşlı, çocuk arabalı kişilerin dolaşımına ve erişimine olanak vermesi sağlanmalıdır” dedi.

YEŞİL ALANLARIN ÖNEMİ

Son olarak fiziksel mekan düzenlemelerinin iklimsel koşullar gözetilerek oluşturulması gerektiğine dikkat çeken Şehir Plancıları Odası Antalya Şube Başkanı Dr. Ebru Manavoğlu, cümlelerini şu şekilde noktaladı:  “Kent mobilyaları tasarımlarında iklimsel koşullar göz önünde bulundurulmalıdır. Antalya gibi sıcak bir kentte daha çok gölgelikli mekanların oluşturulması, bitkilendirme çalışmalarının buna uygun olarak yapılması sağlanmalıdır. Projelerde yeşil alan sürekliliği sağlanmalıdır. Tabela ve ilan panolarının bir düzen içerisinde yer alması, ilan panolarının yer seçimindeki yanlış uygulamalardan (kavşaklarda araba görüş mesafelerinde yer alması) kaçınılmalıdır, refüjlerde görüşü engelleyen bitki düzenlemelerinden kaçınılmalıdır, kentin manzara noktalarında bitki düzenlemeleri özenli ve dikkatli bir şekilde yapılmalıdır. Kentimizin gece ve gündüz kesintisiz kullanımına olanak verecek akıllı kent uygulamalarından olan akıllı aydınlatma sistemlerinin sokaklarımızda hayata geçmesi sağlanmalıdır.”

KENT MERKEZİNDE KÖTÜ ÖRNEK

Konyaaltı Caddesi üzerindeki milyon liralık dairelerin olduğu binalarda bile yaşanan bu görüntü kirliliği şehrin göz önünden olmayan mevkilerinde daha belirgin olarak görülüyor. Şehrin en işlek lokasyonlarından biri olan Konyaaltı Caddesi üzerinde bulunan binalardaki paslı çanaklar ve klima motorları kent estetiği açısından kötü bir imajın örnekleri olarak nitelendiriliyor.  

MANAVOĞLU’NDAN ‘DÜZEN’ VURGUSU

Kent estetiğini bozan unsurlar hakkında ‘neler yapılabilir?’ sorusuna açıklık getiren Şehir Plancıları Odası Antalya Şube Başkanı Dr. Ebru Manavoğlu, öncelikle kentin yerel unsurlarını, iklimsel ve coğrafi özelliklerine yönelik mimari yaklaşımların kent içerisinde yaygınlaştırılmasına ve kent kimliğinin yaşatılmasına yönelik stratejiler geliştirilmesi gerektiğine değindi. İkinci olarak ise gün ısı elemanlarının, uydu antenlerinin çatılarda oluşturduğu dağınıklık ve düzensiz görüntüler, klima elemanlarının yapı cephelerinde oluşturduğu düzensiz görüntülerin iyileştirilmesi gerektiğinin altını çizen Manavoğlu, “Bunların bundan sonraki süreçte bir düzen içerisinde planlanması, uygulama ve denetimi yapılmalıdır. Üçüncü olarak ise yapı cephelerindeki tabelaların düzensiz görünümünü iyileştirici çalışmalar yapılmalıdır. Bununla beraber ekonomik ömrünü tamamlayan yapılardaki yıpranmalar ile oluşan görsel kirlilik kentsel dönüşüm çalışmalarıyla bir bütün olarak ele alınmalıdır” diye sıraladı.

AHMET ARĞILLI