KENDİNİ BEĞENMİŞLİK

Seni bu hastalığa birçok sebep itebilir. Birilerinin sana sürekli “aferin” çekmesi, övgüler yağdırması seni kendini beğenme hastalığına düşürebilir. Fakat bugün seni beğenenler yarın beğenmez olurlar bu hastalıktan o gün acı bir uyanış ile uyanırsın bir hiç olduğunu anlarsın.

***

Asıl tehlike ümitsizliğinde Rabbinden ümitlenmemendir. Bu durumda kendine bakarsın ki azıcık güzel işlerin faydalı faaliyetlerin becerilerin olmuş ve bunları kendinden bilirsin ben ne adammışım be ne güzel işler yapmışım demeye başlarsın ve kendi amellerine güvenmeye başlarsın.

***

Kendi amellerine güvenmen, seni ümitlendirir. Bu kadar iyilik yaptım bunlar bana yeter beni kurtarır zannedersin. Halbuki bilseydin ki kendi yaptığın iyilikleri beğenip güvenmen onlarla iftihar etmen kendini beğenmişliktir.

***

Senin ayağını kaydırmaya yeter dünyanı da ahretini de berbat etmeye yeter. Çünkü senin yaptığın iyilikler de senin hakkın yoktur çünkü senin mülkün değildir onlara güvenemezsin. Neden mi? Senin taşıdığın et ve kemik ve muhtelif maddelerden oluşan ceset elbisen bile senin değildir senin sanat eserin değildir sen yapmamışsındır yolda bulmuşta almamışsındır kıymetsiz olduğu için sokağa atılmışta sen sahip çıkmışsın gibi değildir.

***

O bedenin mükemmel donanım ve tasarımı ve özellikleri ile beraber her şeyi hikmetle ve sanaat ile yapan bir kudret kaleminden çıkmıştır ki sende emaneten durur sen o cesedinin içinde ruh ve duyguların ile emaneten oturursun ve o vücudunda yapılan binlerce faaliyetler içinde ancak birkaç tanesinde az bir tasarruf sana aittir. Ağzına götürdüğün elmayı bedeninde bölüp parçalamak moleküllerine ayırmak o bedende taksim etmek tüm hücreleri beslemek ancak o bedenin o emanetin asıl sahibi olan Rabbi Rahimin eliyledir.

***

Kendini beğenmeye hakkın neden yok hala anlamadıysan düşün bir kere duygularının içinde en genişi hayal kuvvetindir ki aklın hayalini kaplayamaz hayaline aklın yetişemez kabul dahi edemez. Sadece hayal kuvvetine yetişemeyen sözünü geçiremeyen bir aklın ile kendini beğenmeğe çalışırsın.

***

Beğeneceğin azıcık kısır bir hareketin değil hadsiz faaliyet ve icraat ile kendini ayan beyan gösteren Rabbi Rahimi ve işleri olmalıdır. Mülk ona aittir. O’na teslim etmeli O nu beğenmelisin. Kendini beğenen başına belayı bulur zahmetler içinde boğulur bilesin.

***

Hala kendini beğenmek için bir şeyler arıyorsan şunu da hatırlatayım sana. Şu hayatta senin iradenin dışında senin aleyhinde ve lehinde bir çok fiiller olmaktadır. Gerçekleşen bütün bu fiillerde şuurlar olmadığı için anlaşılır ki sanaatkar bir şuur sahibi bu fiilleri yapmaktadır.

***

Bir odun parçasının çamurlu suyu içip dallarıyla portakal vermesi, elsiz bir böceğin ipek dokuması, zehirli bir böceğin bal yapması gibi… O halde anlamalısın ki ne sen fiillerin sahibisin nede o fiilleri meydana getiren sebeplerin sahibi.

***

Taşıdığın cesedin bile senin sanat eserin tasarımın değildir. Bunun yanında tamirin az tahribin çoktur. İyiliğin az zararın fazladır.

SON SÖZ

İşte kendini beğenmişlik hastalığından kurtulmak için sana reçete: Mülk ve hamd Allah’a mahsustur. Günahlardan sakınmak ve ibadete güç yetirmek ancak O’nunla olur.