KENDİMİZ ETTİK, KENDİMİZ BULDUK!

Yazımın başlığını Neşet Ertaş'ın ünlü ‘Karadır bu bahtım kara, Sözüm kar etmiyor yara, Yaktı yüreğimi nara eyvah eyvah eyvah ey, Kendim ettim kendim buldum, Gül gibi sarardır soldum eyvah eyvah ey…’ diye başlayan türkünden aldım.

Nedeni ise Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin bizlere reva gördüğü toplu ulaşım ücretlerine yaptığı son zam. Tamı tamına yüzde 25 oranında. İster ye, ister kokla, ister gargara yap.

En son toplu ulaşıma 2021 yılının Eylül ayında zam yapılmıştı. O dönem, 3.65 TL olan tam bilet 4.10 TL'ye, 2.10 TL olan öğrenci bileti 2.40 TL’ye, 3.15 TL olan emekli bileti, 3.65 TL’ye yükseltilmiş, aktarma fiyatları ise, 1 TL olarak belirlenmişti.

Akaryakıt fiyatlarındaki artış nedeniyle Halk Otobüsçüleri Odası da haklı bir gerekçe ile ya fiyatların artırılması ya da mazot desteğinin artırılmasını talep etmişti kısa bir süre önce.

Antalyalıların kendi elleriyle seçtiği ‘Biz birlikte yaparız’ sloganı ile göreve gelen CHP’li Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek yine en kolay olanı seçti bu talep karşısında.

Halkçı olduğunu iddia eden, ancak hiçbir kararında halktan yana tavır almayan Başkan Böcek, mazot desteği yapıp yükü belediyenin çekmesi yerine yükü halkın sırtına vurdu.

Yani toplu ulaşım ücretlerindeki artışı belediyenin sübvanse etmesi yerine bilet ücretlerine zam yaparak faturayı halka kesti. Nasıl olsa kimse sesini çıkarmıyor ya, sardı yükü halkın sırtına!

Ne oldu peki? Yüzde 25 zam. 4 lira 10 kuruş olan toplu taşıma ücreti 5 lira 20 kuruşa, öğrenci ücreti ise 2 TL 40 kuruştan 2.65 TL'ye çıkarıldı. 1 TL olan aktarma ücreti ise 1.50 TL oldu.

Şimdi Böcek çıkıp, “Bu zammı Ulaşım Koordinasyon Merkezi Başkanlığı (UKOME) Genel Kurulu toplanıp yapmış. Benim haberim yok” derse şaşırmayın. Tıpkı Halk Ekmek’te olduğu gibi!

Unutmadan hatırlatayım. Yeni tarifenin 15 Ocak Cumartesi günü tüm ilçeler ile birlikte uygulamaya konulacağı açıklandı.

Bu kararla birlikte CHP yönetimindeki 5 büyükşehirde ulaşıma yapılan son zamlardan sonra Antalya Büyükşehir Belediyesi ulaşımda en pahalı şehir olma unvanını İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne kaptırdı.

İstanbul’da tam bilet 5.48 TL, öğrenci 2.66 TL, İzmir’de tam 4.70 TL, öğrenci 1.64 TL, Ankara’da tam 4.50 TL, öğrenci 2.50 TL ve Adana’da ise tam 4.50 TL, öğrenci 2.55 TL.

Bu rakamlara bakıp gel de rahmetli Neşet Ertaş’ın ‘Kendim ettim kendim buldum’ türküsünü söyleme. Gel de, “Eyvah eyvah ey’ nakaratına çekme.

Geldik yine başa. Makarayı sardık başa. Ne demiştim efendim ben aylar önce?  “Belediye bu toplu ulaşım işini kendisi yapmalı. Ankara, İstanbul, İzmir, Bursa, Konya ve Kayseri gibi” diye.

Hatta, “Peki Antalya yıllardır niye kendisi yapmıyor?” diye de sormuşum. Evet, esas bu işin sorumluluğu toplu ulaşımın bir kamu hizmeti olarak görmeyen beceriksiz yönetimdedir.

Kendisine dolmuşçuluktan geldiğini söyleyen Başkan 3 yıldır yönetimde ama yapması gerekenleri bir türlü yapmadı. Bu iş böyle giderse biz daha çok, ‘Kendim ettim kendim buldum’ türküsünü söylemeye devam ederiz gibi geliyor.

OLACAĞI BUYDU ZATEN

Yılın ilk meclis toplantısını geçen cuma günü yapan Elmalı Belediyesi, büyük bir sürpriz ile karşılaştı. Toplantıya misafir olarak katılan Antalya Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Mustafa Gürbüz, koronavirüs testinin pozitif çıktığını açıkladı.

Bu açıklamadan sonra buluşmanın fotoğraflarına şöyle bir baktım. Ne bir maske takan var ne de sosyal mesafe kuralına uyan! Omuz omuza, yan yan yana dizilmiş hepsi.

Hele hele, Belediye Başkanı Halil Öztürk ile İYİ Parti Elmalı İlçe Başkanı ve Meclis Üyesi Muhammed Kemençe ile AK Parti Meclis Üyesi Yasemin Ay’ın bitişik nizam duruşları dikkat çekti.

Bu duruşa ve fotoğraftaki pozitifliğe batkınca testinde pozitif çıkması kaçınılmaz oldu sanırım. Ancak Gürbüz’ün açıklamasından sonra fotoğrafta yer alanların test yaptırıp yaptırmadığı meçhul.

İşte bundandır ki, bu fotoğrafta yer alıp da test yaptırmayanları öğrenin ve dahi yanlarına bile yanaşmayın.

KIRCAMİ İÇİN ÖNEMLİ GÜN

Antalya’da yılan hikayesinden öte şehir efsanesine dönen ‘Kırcami İmar Planı’ için geçen günlerde referanduma gidildi. Bölge halkının büyük çoğunluğu yine ‘Evet’ oyu kullandı.

Muratpaşa Belediyesi tarafından konu tekrar ele alınarak, pazartesi günü toplanan Büyükşehir Belediye Meclisi’nde getirildi. Komisyona sevk edilen Kırcami İmar Planları bugün tekrar ele alınacak.

Bakalım bekleyip göreceğiz. Bu konuda tüm siyasiler plan konusunda anlayıp bölge halkının talebine cevap verebilecekler mi? Çünkü bu kangren olmuş yara artık pansuman değil iyileştirme operasyonu bekliyor.

Hasta masada, cerrahlar ise meclis üyeleri. Ya neşteri en iyi yerden atıp yarayı iyileştirecek tedaviyi yapacaklar ya da kendi mezarlarını kazacaklar.

Büyükşehir’den çıkacak karardan sonra iş tabiî ki binlik planlar için Muratpaşa Belediye Meclisi’ne düşecek. Olağanüstü toplanıp son kararı vereceklerdir diye düşünülüyor.