KEÇİBOYNUZU GELİR KAPISI OLACAK
Antalya'nın Demre ilçesinde Finike Orman İşletme Müdürlüğü'ne bağlı Demre Orman İşletme Şenliği'nce yürütülen proje kapsamında, aşılanan yabani keçiboynuzları (harnup), vatandaşa gelir kapısı olacak.
Finike Orman İşletme Müdürlüğü'ne bağlı Demre Orman Bölge Şefliği bölgesinde yürütülen projeyle halk arasında 'çakal boynuzu' adı verilen yabani keçiboynuzlarının aşılama çalışması başlatıldı. Proje kapsamında önce Antalya Orman Bölge Müdürlüğü Odun Dışı Ürünler Şube Müdürü Abdullah Yüksel ve uzmanlar, Demre Orman Bölge Şefliği'nde görev yapan personeller Mustafa Açıkgöz, Yıldıray Açıkgöz, Hüseyin Kuyucu ve Yusuf Arıcı'ya aşılama eğitimi verildi. Eğitimde alanda uygulama yaptırıldı ardından Demre'ye bağlı Beymelek Mahallesi dalyanı kıyısından başlayarak yol kıyısındaki ve yola yakın bölgelerdeki yabani keçiboynuzu ağaçları budanarak, etrafı temizlendi. Ağaçlara, Demre'ye bağlı Çevreli ve Kapaklı mahallelerindeki keçiboynuzu ağaçlarından alınan dallardan göz aşısı yapıldı. Birkaç ağaçta da deneme amaçlı kalem aşısı gerçekleştirildi. Demre ilçe merkezindeki Kum Dağı bölgesinde de aynı şekilde yoğun aşılama çalışması başlatıldı.
Çalışmaları yürüten Demre Orman Bölge Şefi Ali Baysal, "Proje kapsamında şu ana kadar 1500 tane keçiboynuzu aşısı yaptık. 20 gün sürecek çalışmada hedefimiz 5 bin aşı yapmak. Yörede 'çakal boynuzu' olarak adlandırılan yabani keçiboynuzu dallarını kesiyoruz. Etrafını temizleyip, dallara aşı yapıyoruz. Aşılanan ağaçlarda yetişecek aşı keçiboynuzları, bu bölgede yaşayan vatandaşlarımıza önemli gelir kapısı olacak. Bu yetişecek ağaçlardaki keçiboynuzu meyvesini bölgedeki vatandaşlar toplayacak. Atıl durumda sayılan yabani keçiboynuzu ağaçları da ekonomiye kazandırılmış olacak" dedi.
DHA