KAYIT DIŞI YAŞAYAN SURİYELİLER

Göç idaresi Başkanlığı’nın 13 Temmuz 2023 verilerine göre Türkiye’de geçici koruma kapsamında 3 milyon 325 bin 14 Suriye vatandaşı bulunuyor. Bunun 1 milyon 748 bin 876’sını erkekler oluşturuyor. İllere göre dağılımda ise en fazla Suriyeli İstanbul’da yaşıyor. 20 Temmuz 2023 tarihli verilere göre; İstanbul’da geçici koruma kapsamında tam 531 bin 691 kayıtlı Suriye vatandaşı ikamet ediyor. Bir de kayıtsız olarak kalan ya da kaçak yollardan ülkeye girip İstanbul’da yaşayanlar var. Onların sayısını bilen yok.

***

Göç İdaresi Başkanlığı, İstanbul ili dışında kayıtlı olmasına rağmen İstanbul’da ikamet eden Suriye uyruklu yabancılara 24 Eylül 2023’e kadar kayıtlı oldukları illere dönmeleri gerektiğini açıklamış.  Alınan bu karardan 6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen depremden etkilenen Suriyeliler muaf tutulmuş.

***

Depremin vurduğu 11 ilden gelen Suriyeliler ikinci bir duyuruya kadar İstanbul’da kalmaya devam edebileceklermiş. Öte yandan 2014 yılında Suriyelilere kapatılan Antalya’da ise 20 Temmuz 2023 tarihi itibariyle toplam 4 bin 790 kayıtlı Suriyeli var. Kağıt üzerinde böyle. Ancak İstanbul’da olduğu gibi Antalya’da da kayıt dışı binlerce Suriyeli yaşıyor.

***

Kepez’deki Antalya Toptan Sebze ve Meyve Hali’nin olduğu bölgede bile Antalya’daki kayıtlı Suriyeli sayısından çok daha fazla Suriyeli olduğu söyleniyor.  Bu bölgede her biri 10 bin metrekarenin üzerinde büyüklüğü olan ada bazlı çok sayıda imar parseli var. Bu parsellerin her birinde yüzlerce gecekondu bulunuyor.  Gecekondu sahiplerinin çoğu tapuları olduğu halde gecekondularını yıkıp kentsel dönüşüm yapamıyorlar.

***

Çünkü her bir parselde yüz kadar hissedar var. Aralarında anlaşamadıkları için bu büyük parselleri müteahhide veremiyorlar. Birçoğu bu durumdan bıktığı için gecekondularını buraya yuvalanan Suriyelilere kiraya vermişler. Boş olan gecekonduları da Suriyeliler işgal etmişler. Kayıtları başka illerde ama Antalya’da ikamet ediyorlar. Antalya’da kayıtları olmadığı için kaldıkları evlerin elektrik ve su abonelikleri de başkalarına ait. Muhtarlıklarda da isimleri yok. Bir suça karıştıklarında ara ki bulasın.

***

İstanbul’da olduğu gibi Antalya’da da kayıtsız yaşayan yabancı uyruklular kayıtlı oldukları illere gönderilmelidir. Hatta kayıtlı olduğu ili terk edenler ülkenin kanunlarına uymadıkları için cezalandırılıp sınır dışı edilmelidir. Bu konuda radikal adımlar atılıp taviz verilmeden yerine getirilmelidir. Kepez Belediyesi ise Suriyelilerin hurdalığa çevirdiği başta Güneş Mahallesi olmak üzere Antalya Toptancı Hali’nin çevresinde kentsel dönüşüm projelerini gerçekleştirmelidir.