KAYBOLAN BAYRAMLAR

Eskilerden duyardık hep "ah o eski bayramlar nerede" diye. Şimdi aynısını biz yaşıyor ve söylüyoruz. 

***

Bir sevinç kaplardı insanları ve günler öncesinden başlayan telaş bayram günü sevince dönüşür had safhaya ulaşırdı. Sevinçle, mutlulukla, coşkuyla insanlar bayramı hep bir arada yaşar bir daha bayram için de adeta günleri iple çekerdi. 

***

Peki, günümüzde öyle mi? Bir yanda dağılmış parçalanmış aileler, bir yanda ekonomik anlamda çekilen sıkıntılar diğer yanda ise dünyanın gözünün önünde yaşanan katliamlar ne coşku bıraktı ne de sevinç…

***

Hayatın zorlukları içerisinde boğuşan insanlar adeta kendisini bir yere hapsedip kimseyle görüşmeden konuşmadan günleri doldurmanın peşinde artık. Elbette bunu yapanlar ekonomik sıkıntı içinde olanlar. 

***

Herkesin böyle yaptığını düşünmek zaten doğru olmaz çünkü bazı kesimler var ki maşallah! Allah verdikçe vermiş. İşte o kesim de bayram sevinci ve coşkusunu tatil heyecanına dönüştürüyor ve bir otel veya tatil beldesine kapağı atarak gününü gün ediyor. 

***

Hal böyle olunca büyüklerle, aile efradı ile bayramlaşma işi tamamen hikayeye kalıyor. Bazıları ayıp olmasın diye sosyal medya veya telefonla kutluyor ama bazıları ise her şeyden uzak hayatın keyfine bakıyor. 

***

İşte tüm bunları yaşayınca da geleneklerimiz, göreneklerimiz kaybolup gidiyor diye üzülüyor insan. Ahlaki yozlaşmanın da getirdiği bu sakat düzende durum böyle olunca hep birlikte genci yaşlısı "nerede o eski bayramlar" diye soruyor. 

***

Keşke hiç kimsenin zulme uğramadığı, katliamların yaşanmadığı, ekonomik sıkıntıların çekilmediği bir dünyada barış ve huzur içinde yaşayabilsek. Keşke o eski bayramlardaki gibi günler öncesinden bayram geliyor sevincini coşkusunu yasayabilsek değil mi?

Aslında zor değil ama dünya hırsı insanların gözünü kör edince imkansız hale geliyor bu beklentimiz maalesef. 

SON SÖZ

Her şeye rağmen biz yine de o güzel günlerin başlangıcı olabilmesi duası ile herkesin bayramını tebrik ediyor,  Türk İslam dünyasına hayırlara vesile olmasını diliyoruz.