Kaya parçaları tehlike saçıyor

Muratpaşa ilçesindeki Erenkuş Plajı’nın yanındaki falezlerde büyüklü- küçüklü kaya parçalarının düştüğü kaydedildi. Bölgedeki vatandaşlar, aynı bölgede 2011 yılında kaya parçası düşmesi sonucu bir kişinin hayatını kaybettiği belirterek, yetkilileri gerekli önlemleri alması konusunda göreve çağırdı.

Geçtiğimiz günlerde, vatandaşların kaydettiği görüntüleri göndermesi üzerine yerinde yaptığımız incelemede, Muratpaşa ilçesinde yer alan eski Lara yolu üzerindeki falezlerde bulunan Erenkuş Plajı yakınlarında toprak kayması sonucu bazı ağaçların ve kaya parçalarının düştüğü görüldü.

Manşet Şerif Ali 2024 04 25T221534.757​​​​​​​

Antalya'nın Erenkuş mevkiinin hemen alt tarafında bulunan Bambus Plajı ve falezler alanı kentin merkezinde yer alıp aynı zamanda 'Nitelikli Doğal Koruma Alanı' statüsünde bulunuyor. Ancak, bu değerli doğal alanın korunması konusundaki çabalara rağmen, kaçak yapılar ve ruhsatsız inşaatlar sık sık gündeme geliyordu. Antalya'nın doğal güzelliklerinin korunması ve sürdürülebilir bir çevre için yetkililerin bu son gelişmeye ilişkin nasıl bir adım atacakları merak konusu olurken, çevreciler ve vatandaşlar toprak kayması ve kaya parçalarının kaymasının yaşanan buranın tehlike arz ettiğini bu nedenle yetkilileri uyardı.

Manşet Şerif Ali 2024 04 25T221629.759

FALEZLERDE BOŞLUKLAR TESPİT EDİLMİŞTİ

Falezlerin bulunduğu bölgelerin traverten ve büyük boşluklu yapıya sahip olması nedeniyle zemin etüt çalışmalarında bu yapının altında bir insanın girebileceği büyüklükte boşluklar olduğunu jeoloji uzmanları tarafından belirtilmiştir. Falezlerin üzerindeki binalar veya yeni yapılacakların hem geniş alana yayıldığını hem de çok katlı olmasının altındaki boşluklu yapıdan dolayı risk teşkil ettiği kaydedilirken falezlerde 2012'de yapılmış çalışmalarda bir kayma tespit edilmişti. Yıllar önce bu çalışmaları yapan uzmanlar, bu bölgede çalışmalar gerektiği yönünde uyarıda bulunmuştu.

Manşet Şerif Ali 2024 04 25T221614.506

YILLAR ÖNCEKİ OLAY DERS OLMADI

Erenkuş Plajı yakınındaki bu alan da 2011 yılında kaya parçası düşmesi sonucu bir kişi hayatını kaybetmişti. 1 kişide olaydan yaralanarak kurtulmuştu. Vatandaşlar geçmişte yaşanan olayın ders olmadığını düşündüklerini belirterek, falezlerden düşen kaya parçaları nedeniyle endişelerini dile getirdi. iri ufaklı kaya parçalarını kaydeden vatandaşlar Erenkuş plajının yanında kayaların hala düştüğünü ve insanlar yaz aylarında güneşlenirken üstüne düşmesinden korktuğu belirtti. Telle çevrilmesine rağmen güneşlenme alanında bazı kaya parçalarının düştüğü görüntülendi.