‘KASTEN’ ADAM ÖLDÜRME SUÇU

Ülke genelinde sahte içki ve üretimi sebebiyle alkolden zehirlenerek hayatını kaybedenlerin sayısı gün geçtikçe artıyor. Uzmanlar ise vatandaşlara, sahte alkol üretenlerin kasten adam öldürme suçundan yargılanacağı ve bandrolü olmayan ürünlerin kullanılmaması konusunda uyarılarda bulunuyor.

Alkollü içecek fiyatları ithal hammadde girdileri ve döviz kurundaki dalgalanmalar gerekçesiyle zamlandı. Bunu fırsat bilerek merdiven altı sahte içki üretenlerin sayısı da arttı. Bu nedenle yurt genelinde geniş kapsamlı operasyonlar gerçekleştiriliyor. Türkiye’de son bir hafta içerisinde sahte içki tüketiminden dolayı son günlerde 21 ilde 75 can kaybı gerçekleşti. Uzmanlar, sanayide kullanılan ucuz ürünlerle sahte alkol üretildiğini ve bu konuda da vatandaşların alkol satın almadan önce şişedeki bandrollere mutlaka dikkat edilmesi gerektiğini vurguladı.

KASTEN ADAM ÖLDÜRME

Tüketici Konfederasyonu Başkanvekili Avukat İbrahim Güllü, , piyasaya kaçak içki üreten kişilerin kasten adam öldürme suçundan yargılanacağını belirtti. Güllü, “Sahte alkol üretmek, satmak, aracılık etmek Kaçakçılık Kanunu kapsamında suçtur ve bunun cezası 3 yıl ile 6 yıl arasında suç öngörülmüştür. Bunun yanında sahte alkolden dolayı ölüm olayları da söz konusu, bunun ayrı bir suçu var. Yargıtay’ın 2021 yılı Eylül ayında vermiş olduğu kararda, sahte alkol üreten ve satan kişiler için kasten adam öldürme suçunun kapsamında değerlendirildi. Bu da 20 yıl ile 25 yıl arasında bir ceza söz konusu”

“HOLOGRAMINDAN ANLAŞILABİLİYOR”

Sahte alkol olup olmadığını kapağından ya da hologramından anlaşılabileceğini söyleyen Avukat Güllü, “Sahte olduğunu anlamak gerçekten zor. Artık bunu üretenler profesyonelleşmiş durumda. Barkodlara baktığınız zaman çok fazla anlayamıyorsunuz. Ama yine de kapağından, hologramından anlaşılabiliyor. Birde yetkili bayilerden ya da tekel bayilerden almakta fayda var. Merdiven altından satılan alkollere itibar etmemek lazım, çünkü bu her zaman için büyük bir risk” ifadelerine yer verdi.

SANAYİDE KULLANILAN ÜRÜNLER

Anesteziyoloji ve Reanimasyon Uzman Dr. Mehmet Abdurrahman Akdoğan, “Normalde sanayide kullanılan, litresi daha ucuz olan ve sağlığa da zararlı ürünleri bazı kişiler sahte alkol olarak piyasaya sürmektedirler. Bunlar vücuda oldukça zararlı yan etkiler yapmaktadır. En başta şuur kaybı, böbrek yetmezliği, körlük ve kalp durmasına kadar giden tablolar ortaya çıkmaktadır. Birçok madde var ama en çok metanol maddesini görüyoruz” diye konuştu.

İLK MÜDAHALE ÖNEMLİ

Dr. Akdoğan, ilk müdahalenin çok önemli olduğunu vurguladı. Akdoğan, “Burada hızlı müdahale çok önemli. En etkili çözüm hemodiyaliz tedavisidir. Bu arada tabi ki en güzel yöntem hastalığı önlemektir. Temel ilk yardım eğitimi almış bir kişi varsa hastanın yakınında hastanın hava yolu açıklığını kontrol ederek müdahale etme imkanları var. Ama en önemli husus, hemen 112’yi aramak. Ben halkımıza da güvenilir olmayan, bandrolü olmayan, bilinmedik ürünlerin kullanılmaması öneriyorum” dedi.