KAŞ'TA SAKIZ ORMANI KURULUYOR
Antalya'nın Kaş ilçesinde ilk kez sakız ormanı kuruluyor. Kaş Orman İşletme Müdürlüğü'nce yaşama geçirilen proje kapsamında sakız ağacı fidanları toprakla buluşturuldu.
Antalya'nın Kaş ilçesinde ilk kez sakız ormanı kuruluyor. Kaş Orman İşletme Müdürlüğü'nce yaşama geçirilen proje kapsamında sakız ağacı fidanları toprakla buluşturuldu.
Kaş Orman İşletme Müdürlüğü tarafından Ova ve Kınık mahallelerinde toplam 30 dekarlık alanda sakız ormanı kuruluyor. İki mahallede 30 dekarlık alana, Muğla'nın Marmaris ilçesinden temin edilen 900 sakız ağacı fidanı toprakla buluşturuldu. Sakız fidanlarının dikimine, Kaş Orman İşletme Müdürü Süleyman Demir, orman bölge şefleri, ormancılar ve orman işçileri katıldı. Kaş'ta kurulan sakız fidanı ormanı, İzmir'in Çeşme ilçesi ve Muğla'nın Marmaris ilçesinde kurulan sakız ormanlarından sonra, Antalya bölgesinde bir ilk oluyor.
Kaş Orman İşletme Müdürü Süleyman Demir, "Antalya bölgesinde bir ilki gerçekleştiriyoruz. Bu bir deneme üretimi olacak. Sakız ağacı ekonomik bir ağaç. Başarılı olursa, sahil bölgelerinde yeni sakız ormanları kuracağız. Sakız ağacının sakız elde edilen türü, Türkiye'nin Yunanistan'ın Sakız Adası'nda yaygın. Türkiye'de de Sakız Adası ile aynı iklime sahip olan Çeşme Yarımadası'nda yaygın. Sakız ağacının verim çağı 15- 50 yaşları arasındadır. Bir ağaçtan 300- 350 kilo sakız toplanabiliyor. Damla sakızının kilosunun günümüzde 100 Euro'dan satıldığı düşünülürse, çok önemli bir ekonomik değeri var. Başarılı olduğu takdirde gelecek kuşaklara alternatif bir ürün sunmuş olacağız. Şu anda sakız ağacı fidanlarımızı 7 metre ara ile diktik. Bu fidanların aralarına defne, keçiboynuzu ve lavanta gibi aromatik bitkiler dikeceğiz. Birkaç yıl içinde bu 30 dekarlık alanda Tıbbi Aromatik Bitkiler Topluluğu Ormanı oluşacak" dedi.
DHA
İklim değişikliğinin tarım üzerine etkilerini ve alınması gereken önlemleri anlatan Akdeniz Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Orhan Özçatalbaş, “Geçtiğimiz 5 yıl içerisinde Türkiye tarım sigortaları kapsamında çeşitli tehditlere karşı üreticilere hükümet 10 milyar liralık bir ödeme yaptı. Ürününü garanti altına almak isteyenlerin tarım sigortası mutlaka yaptırması gerekiyor” dedi.
Türkiye’de ve dünya genelinde iklim değişikliğinin tarımsal üretimi ciddi şekilde etkilediğini belirten Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Orhan Özçatalbaş, iklim değişikliğinin Akdeniz Havzası’nı fazlasıyla etkilendiğini vurguladı. Özçatalbaş, “1 ile 4 santigrat derecelik bir artış söz konusu. Ancak 1 santigrat derecelik artış bile tarımsal faaliyetlerde önemli sınırlamalara yol açabiliyor” dedi.
Türkiye'den 114 ülkeye yılın 9 ayında 1 milyar 160 milyon dolarlık meyve ihracatı yapıldı.
Antalya Ticaret Borsası (ATB) ve Antalya Tarım Konseyi (ATAK) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Çandır, Türkiye İstatistik Kurumunun (TUİK) açıkladığı Ağustos ayı Tarımsal Girdi Fiyat Endeksi'ni (Tarım-GFE) değerlendirdi. Tarım-GFE'nin Ağustos ayında aylık yüzde 1.39 ilan edildiğini belirten Çandır, “Bu rakam, endeksin ölçülmeye başladığı 2015 yılından itibaren Ağustos ayları ortalamasının (2.00) yaklaşık yüzde 30 altında olmuştur. Uzun bir aradan sonra ilk defa ortalamanın altında bir aylık tarımsal girdi fiyat endeksi düşüşü ilan edilmiştir” dedi.
Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü (BATEM) Müdürü Abdullah Ünlü Toprağın Sesi programının konuğu oldu. Müdür Ünlü kurum olarak sektör ve paydaşlara öncülük etmeyi amaçladıklarını söyledi.
Türkiye'nin tohumculuk sektöründe önemli bir yere sahip olduğunu vurgulayan Akdeniz Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Orhan Özçatalbaş, “Türkiye’nin, tohumculuk sektöründe dışarıya bağımlı bir ülke olmadığını belirterek, aksine ihraç eden bir ülke olduğunu vurguladı.
Çevre Mühendisleri Odası Antalya Şubesi, Antalya, Isparta ve Burdur illerinde Şubat-Nisan dönemi özelinde ciddi kuraklık belirtileri gözlemlendiğini belirerek, kuraklık durumuna karşı alınması gereken önlemleri aktardı. Şube, yağışlarda geçen yılın Nisan ayına göre yüzde 70 azalma yaşandığını vurguladı.
Tarım ve Orman Bakanlığı Tayvan'a nitrofuranlı yumurta gönderildiği iddialarını araştırmak üzere inceleme başlatıldığı açıkladı.
Antalya’da 20 dönüm örtü altı alanda yıllık 50 bin paket tohum üretimi yapan Ziraat Yüksek Mühendisi Ali Uzun, 7 türde 50 çeşit tohumu 16 ülkeye ihraç ediyor. Uzun, “Antalya’da ilerleyen yıllarda seralarda belki de yemek için domates üretilmeyecek. Tamamen tohumluk üretilecek. Çünkü biz tohumluk ürettiğimiz zaman birim alandan 10 katı daha fazla kazanabiliriz. Bunu bugün günümüzde Hindistan başarmış durumda. Sektörümüze teşvik alabilirsek hem istihdama katkıda bulunuruz hem de ülkemizin ihracatına katkıda bulunuruz” dedi.
Antalya’nın Serik ilçesinde sabahın erken saatlerinde seraya giren kadınların mavi yemiş (blueberry) mesaisi başladı. Saksılardan tek tek toplanan mavi yemişlerin 125 gramı 45 liradan alıcı buluyor.
© Copyright © 2022 Lider Gazete, Sitemizde bulunan yazı, video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilmeden kullanılamaz