KARTON BARDAK TEHLİKE SAÇIYOR

Salgın döneminde hijyenik olduğu düşüncesiyle yaygınlaşan tek kullanımlık karton bardakların iç ve dış yüzeylerinin plastikten oluşması insan sağlığı açısından tehlike yaratıyor. Uzmanlar ise, insan sağlığı açısından cam maddelerin kullanılmasını öneriyor.

Fatma ARSLAN, Mustafa KOZAK

Gıda işletmeleri, ofis ve okullar gibi pek çok mekanda tercih edilen tek kullanımlık karton bardakların tüketimi, pandemi döneminde daha hijyenik olduğu düşüncesiyle yaygınlaştı. Ancak karton bardakların elimizin temas ettiği kısmı ve birçoğunun iç yüzeyi plastik kaplamadan oluşuyor. Sıcak çay, kahve, su ya da çorba konulan bu karton bardakların iç yüzeyinde bulunan mikro plastik madde, sıcaklık nedeniyle eriyerek içeceğe karışabiliyor ve ciddi şekilde hastalık riskini arttırıyor.

“PLASTİK ÇÖZÜNÜYOR”

Bu tehlikeye dikkat çeken açıklamalarda bulunan Antalya Yaşam Hastanesi İç hastalıkları Uzman Doktor Şefika Nurdan Feriz, “Tek kullanımlık karton bardaklar çok sık tüketiliyor. Pandemiyle birlikle temizlik ve kullanım kolaylığı açısından daha da arttı. Bu bardaklar her ne kadar karton olması sebebiyle zararsız sayılsa da suyun geçirgenliğini engellemek ve sağlamlığını arttırabilmek için içinde plastik malzemeler var. Yani karton bardağa sıcak bir içecek koyduğumuzda içindeki mikro plastik dediğimiz maddeler çözünüyor. Bu maddelere devamlı maruz kalmamız haliyle sağlıkla ilgili bazı sıkıntıları beraberinde getiriyor” ifadelerine yer verdi.

“EN SAĞLIKLISI CAM”

Karton bardakların devamlı kullanımı çeşitli hastalıkları beraberinde getirdiğini vurgulayan Uzman Doktor Feriz, “Karton bardakların devamlı kullanımı halinde kanser, çeşitli nörolojik hastalıklar, beyin ve sinir sistemi ile ilgili hastalıklar ve çeşitli hormonal bozuklukların olabileceğini biliyoruz. Plastik parçalarla birlikte, ağır metallerde vücuda alınıyor. Zaten günümüz dünyasında çok fazla metallere maruz kalıyoruz. Bir insanın hayatı boyunca yaklaşık kendi ağırlığı kadar kimyasal maddeye maruz kaldığını ve farkında olmadan yiyip, içtiğini, soluduğunu biliyoruz. Karton bardaklar da çok sık kullanıldığı için bu konuda dikkat edilmesini tavsiye ediyorum. Her zaman en sağlıklısı cam. Tek kullanımlık ambalajlar ne kadar kolaylık sağlasa da, sağlıklısından vazgeçmememiz lazım” diye konuştu.