Karpuz fiyatları düşmeye başladı

Sıcak havların vazgeçilmez meyvesi karpuzu alırken tüketicilerin nelere dikkat etmeleri gerektiği hakkında önerilerde bulunan Salih Gök, şunları kaydetti:

 YAZ AYLARININ VAZGEÇİLMEZİ KARPUZ SEZONU AÇILDI

Yaz aylarının vazgeçilmez meyvelerinden biri olan karpuz, raflarda yerini almaya başladı. Havaların ısınmasıyla birlikte sera karpuz hasatlarının yanında tarla hasatlarına da başlamasıyla birlikte pazar fiyatlarında düşüş başladı.


İklim değişikliği sebebiyle yağışların Haziran ayında şiddetli bir şekilde devam etmesi, karpuz hasadının gecikmesine neden olmuştu. Buna bağlı olarak seralardan yapılan karpuz hasadı pazara da pahalı yansımıştı. Havaların iyileşmesiyle birlikte karpuz hasadında artış gözlenmeye başladı. Seraların yanında tarlalarda da hasatların başladığını dile getiren karpuz üreticisi Salih Gök, “Sezona 20-25 bandı ile başlarken hasatların artmasıyla bu fiyatlar şimdi 7-8 liraya düştü, vatandaşlar uygun fiyatlı karpuzlar yiyebilecek” dedi.


HASATLAR ÇOĞALINCA FİYATLAR DÜŞTÜ

Karpuz fiyatlarının ilk çıkış zamanlarında yüksek olmasının nedenini hava koşullarına bağlayan karpuz üreticisi Salih Gök, “ Biz hasat dönemine 25 Mayıs gibi başladık. Bu sene bahar yağışları haziran ayına kadar sarktığı için hasadı da geciktirmişti bu yüzden fiyatlar da pahalıydı ama şimdi havaların ısınmasıyla birlikte daha ucuz karpuzlar yiyeceğiz” dedi. Tarladan çıkış fiyatlarıyla pazarda vatandaşlara sunulan fiyatlar arasında değişkenliklerin olduğunu belirten Gök, şunları kaydetti:

“Tarladan çıkış fiyatları arz ve talebe bağlı olarak değişiyor. Karpuz ilk çıktığında turfanda olduğu için 20-25 bandındaydı, sonra yavaş yavaş hasat oldukça 10- 15 liraya şu anda ise 5 ila 6 liraya düştü. Havaların ısınmasıyla ilerleyen günlerde fiyatlar daha da düşer diye tahmin ediyoruz.”


KARPUZUN İYİSİNİ NASIL ANLARIZ?

“Ergin karpuzun sap kısmının incelmesi lazım, o tüylerin kaybolmuş olması lazım. Karpuzun iyisini anlamak için dışarıdan baktığımızda aralarının dar değil de açık olmasına dikkat edelim. Gövdeye bağlı sapının dibinde karpuzun kulağı vardır, burası kurumuşsa bu karpuz olgunlaşmış ve güzel demektir. Veya kırdığın zaman kırmızı pekmez renginde su akar bu şekildeyse tam yenecek karpuzdur diyebiliriz. Karpuza vurduğumuz zaman ham karpuz ‘tın tın’ eder zayıf bir ses çıkar ama olgunlaşmış karpuz tok bir ses getirir.

Karpuzun dış görünüşünde herhangi bir lekenin olmaması gerektiğini söyleyen Gök, “Karpuzların hastalıktan uzak, daha gösterişli canlı olması lazım, içinin olgunlaşması lazım” diyerek deneyimlerini Lider Medya’ya aktardı.


ÇİLEK HASADININ DA SONUNA GELİNDİ

Havaların ısınması karpuz hasadının sezonunu açarken çilek hasadının sezonunu kapadı. Çilek sezonu ve fiyatları hakkında bilgi veren çilek üreticisi Civan Erğuz, şöyle konuştu:

“Çileğin gübrelemesini, ilaçlamasını ve hasadını iyi yapmak lazım. Hasada kasım ayında başladık, iyi bakarsanız temmuz ayına kadar sürüyor ki biz iyi baktık mesela temmuz ayına kadar devam edecek. Fiyata gelecek olursak, serbest piyasa olduğu için biz 12 bandında veriyoruz ama pazarda 25 30 bandında satılıyor.”