KARINCA

Karıncaları fiziki yapısı itibariyle küçük görürüz fakat bizim onlardan ders çıkaracağımız birçok yönleri vardır. İnsanların yıllarca başaramadığı birçok sorunu onlar en baştan çözmüştür.

***

Hırsları, egoları yoktur. Birbirlerini çekememezlik, birbirini aşağı çekme gibi kötü huyları yoktur. Başkalarının yaptıklarıyla, yedikleriyle, içtikleriyle, yaşam tarzıyla işleri yoktur. Sadece kendi işlerine odaklanmışlardır.

***

Toplu yaşarlar, toplu yürürler, toplu çalışırlar. İş bölümü yaparlar, organize çalışırlar. Çok profesyoneller, herkesin bir görevi vardır. Kimse kimsenin işine karışmaz, her biri kendi göreviyle meşgul olur.

***

Tarihte Timur’un örnek aldığı ve hayatında uyguladığı bir stratejidir karıncaların yaşam kültürü. Savaşlarda onların sabrını, organizasyon yeteneğini, cesaretlerini örnek almıştır.

***

Elma yazın bol sulanırsa o ağaç kuruyuncaya kadar meyve verir. Bir insan yaptığı işte tutkuyla devamlı çalışır ise hedeflerine ulaşır ve başarılı olur. Para ise onun arkasından kendiliğinden gelir.

***

Bir insan bol kitap okur, okuduklarından ve yaşadıklarından ders çıkarıp hayatında da uygular ise zihin dünyası genişler. İlmi ile amel eder güzel ahlakını bozmadan ömrünü bitirirse insanlar ve Allah katında muhterem olur.

***

Duvarlar taştan, sepet kargıdan, kilim ipten, ilim edep ve hayadan, annelerin kolları şefkat ve merhametten, evliliğin devamı fedakarlıktan, Rabbimize kulluğun devamı itaat ve ihlastan örülmüştür.

***

Esnaf teraziyi doğru tartıyor mu, garson adisyonu doğru getirmiş mi, aldığın ürünün son kullanma tarihi yaklaşmış mı diye kontrol edebilirsin. Fakat karşılıklı sevgide kalp terazisi denge tutmaz.

***

Bazı yalanlar önce sevindirir sonra üzer. Bazı doğrular önce üzer sonra sevindirir. Gözler farklı olsa bile gözyaşları aynıdır. Sözler aynı olsa bile söyleyenin niyetine göre ifade ettiği mana farklıdır.

***

‘Seni seviyorum’ cümlesi sürekli söylendiği zaman bir dil alışkanlığına dönüşür, etkisi de kalmaz. Ama kalpten sevdiği için varlıkta ve darlıkta seninle kader birliği yapanın hissettiği zaman söylemesi paha biçilmez.

SON SÖZ

Japonlar 800 yıldır ağaç kesmeden odun üretiyorlar. 14. Yüzyılda olağanüstü Daisugi Tekniği Japonya’da doğdu. Yetişen ağaçların gövdesine dokunmadan dalların sık sık budanmasıyla yapılıyor. Darısı başımıza.