KARACİĞER VE DETOKS

Tatilin ve uzun, keyifli akşam oturmalarının da etkisiyle beslenme düzenimizin biraz kontrolden çıktığını yaz biterken çok daha iyi fark edebiliyoruz sanırım. Fark eder etmez de hızla fazlalıklarımızdan kurtulabilmek adına günlerce süren detoks kamplarında buluyoruz kendimizi. Peki aslında nedir bu ‘detoks’ kavramı”?

***

Detoks, vücudu toksinlerden arındırmak anlamına gelen detoksifikasyon kavramından türemiştir. Peki vücudumuzun bizim için kendiliğinden detoks yapan harika bir sisteme sahip olduğunu biliyor muydunuz?

Bu sistemin en büyük parçalarından biri ve belki de en önemlisi ise karaciğer.  Kanımızı filtreleyerek toksinleri uzaklaştırırken, besin maddelerinin emilimine yardımcı olur ve vücudumuz için gerekli olan enerjinin üretimini destekler. Yani, karaciğerimizi koruyarak, kendimize çok büyük bir iyilik yapmış oluyoruz.

***

Güncel bilimsel çalışmalar ne yazık ki, sosyal medyanın etkisiyle hayatımıza daha çok giren kısa süreli detoks diyetlerinin karaciğerde belirgin bir iyileşme sağladığını destekleyen güçlü kanıtlar sunmuyor. Ancak bu, karaciğer sağlığımız için hiçbir şey yapamayacağımız anlamına gelmiyor tabi ki. Tam tersine, doğru beslenme ve yaşam tarzı değişiklikleri ile karaciğer sağlığımızı korumak ve hatta iyileştirmek mümkün.

***

Karaciğerimizin en iyi şekilde çalışmasını sağlamak için, günlük beslenme düzenimize: yeşil yapraklı sebzeleri; sarımsak, soğan, brokoli, karnabahar, enginar ve turp gibi doğal savaşçıları; zeytinyağı, avokado, ceviz gibi sağlıklı yağ kaynaklarını; yeşil çayı; ahududu, yaban mersini, dut gibi kırmızı meyveleri mutlaka eklemeye çalışmalıyız.

***

Keşke her şey beslenme alışkanlıklarımızı değiştirmekle yoluna girebilse ancak beslenme alışkanlıklarımız kadar yaşam tarzı değişiklikleri de oldukça önemli. Bunun için; alkol tüketiminizi azaltmaya, düzenli egzersiz yapmaya, işlenmiş gıdaları hayatınızdan olabildiğince çıkartmaya çalışırken; stres hormonu olan kortizonlu sürekli yüksek kalması durumu da karaciğer üzerinde olumsuz etkiler yaratmaması için düzenli meditasyon, yoga veya nefes egzersizleri yapabilirsiniz.

***

Sonuç olarak şunu söylemek istiyorum ki karaciğerimizi desteklemek ve sağlıklı bir arınma süreci yaşamak için popüler detoks diyetlerine bel bağlamamız gerekmiyor. Doğru besinlerle dengeli bir diyet ve sağlıklı bir yaşam tarzı, karaciğerin kendi detoks mekanizmalarını desteklememiz için yeterlidir. Unutmayın, vücudumuz kendiliğinden doğal bir detoks mekanizmasıdır.

SON SÖZ

Unutmayın, bu mekanizmanın en iyi şekilde çalışmasını sağlamak bizim elimizde!