KAR GELİYOR

Meteoroloji 4. Bölge Müdürlüğü Müdürü Latif Gültekin, Antalya’nın merkez ilçelerinde beklenen kar yağışına ilişkin açıklamalarda bulundu. Gültekin, “Sahilde belki tabaka bırakmayacak yağışların Aksu, Kepez ve Döşemealtı ilçelerinde 2 ila 5 santimetre kalınlığında görülmesini bekleniyor” dedi.

Ahmet Arğıllı/Bayram Okudan

Meteoroloji 4. Bölge Müdürlüğü Müdürü Latif Gültekin, Lider Medya’ya yaptığı açıklamada, “Antalya ilimizde kar yağışları çok sık rastlanan bir durum değil. En son 1993’te sahil kesimlerinde 5 santimetre miktar bırakan kar yağışı görüldü. Bu belki de Antalya tarihinin en ciddi kar yağışıydı. O günden bu yana zaman zaman havada kar yağışı gördük ancak yerde tabaka bırakan kar yağışlarına rastlamadık.  Meteoroloji’nin son verilerine göre, günlerdir Türkiye’yi etkisi altına alan soğuk ve yağışlı havanın Akdeniz’e indi. Bölgemizin batısından başlamak üzere kar yağışı Muğla ve Antalya’yı etkilemeye başlayacak” dedi.

“ŞEHİR MERKEZİNDE YAĞIŞ GÖREBİLİRİZ”

Meteoroloji Genel Müdürlüğünün son modellemelerinde yağışlı sistemin soğuk hava dalgasıyla birlikte Akdeniz’e inmiş durumda olduğunu ifade eden Gültekin, “Kar yağışı önce Muğla ve Antalya’nın batı sahillerini etkilemeye başlayacak. Gece saatlerinde yüksek kesimlerde kar yağışı olarak başlayacak gece 3 ve 6 sularında ise kar yağışı Antalya’ya ulaşacak. Bu saatlerde Antalya’nın şehir merkezinde kar yağışını görebiliriz. Sahil kesimlerde ve iç kesimlerde miktar bırakacak yağışlar etkili olacak. Sahilde belki tabaka bırakmayacak yağışların Aksu, Kepez ve Döşemealtı ilçelerinde 2 ila 5 santimetre görülmesini bekleniyor” diye konuştu.

“KAR YAĞIŞI MEVSİM NORMALLERİNDE”

Gültekin vatandaşların sahilde uzun bir aranın ardından kar görebileceğini ancak kartopu oynamak için yüksek ve iç kesimleri tercih etmesi gerektiğini vurgulayarak,  kar yağışının beklenen mevsim normallerinde olduğunu bildirdi. İklim değişikliğinin günümüzde etkisini gösterdiğini söyleyen Gültekin, “Geçmiş yıllarda da bu tür yağışlarımız oldu ama hiç şüphesiz iklim değişikliğinin etkilerini daha sık görmeye başlıyoruz. Sıcak hava dalgası yukarı çıktıkça Sibirya üzerindeki soğuk hava dalgası aşağı çekiliyor. Bu tür dengesizlikler bekleniyor. Ama geçmiş değerlerle karşılaştırdığımızda bugünkü kar yağışı beklenen mevsim normalleri civarında” dedi.

“TEDBİRLİ VE DİKKATLİ OLUN UYARISI”

Gültekin, kar yağışının bölgede etkili olduğu günlerde vatandaşlara uyarılarda bulundu.  Vatandaşları dikkatli ve tedbirli olmaya davet eden Gültekin, şunları kaydetti:

“Antalya’da özellikle seracılık yapılan bölgelerde vatandaşlarımızın seraların üzerinde birikebilecek ve ağırlığı nedeniyle seralara zarar verebilecek durumlar için dikkatli olmalarını bekliyoruz. Kar yağışının yapabileceği tahribata karşı tedbirli olalım. Kar yağışı salı günü öğleden sonra Antalya’nın doğu ilçelerinde ve yüksek rakımlarında etkisini gösterecek. İbradı, Gündoğmuş, Akseki ve Antalya’yı Konya’ya bağlayan Alacabel Mevkiinde kar kalınlığını 2-3 santimetre olması bekleniyor. Zaten kar yağışı olan bir bölgeye yoğun bir yapışı eklendiğinde hayatı olumsuz etkileyebilir. Yüksek kesimlerde çığ tehlikelerine karşı vatandaşlarımızı dikkatli ve tedbirli olmaları konusunda uyarıyoruz. Hafta boyunca bölgemizde zira don beklentisi ve tehlikesi bekliyor. Yüksek kesimlerde kuvvetli zirai don gerçekleşebilir. Hafta sonu ise bu riskin yavaş yavaş azalacağını söyleyebiliriz.” Gültekin verilere göre bölgede kar yağışlı havanın yağmura dönüşeceğini belirterek, “Bugün öğleden sonra şehir merkezi için hayat normale dönecek.  Kar yağışı yağmura dönüşecek.  Doğu’da yüksek kesimlerde kar yağışı devam edecek ve Çarşamba öğle saatlerine kadar doğu ilçelerinde yoğun kar yağışı görmeye devam edeceğiz. Çarşamba akşam saatlerinde kar yağışı Antalya’mızı terk edecek.

“KAR ÖNCESİ DENİZ KEYFİ”

Kent merkezine kar yağışının beklendiği Antalya’da dün gündüz saatlerinde ise vatandaşlar ve turistler soğuk havaya karşın ALGE tarafından işletilen Sahil Antalya Yaşam ve Alışveriş Merkezi’ndeki dünyaca ünlü Konyaaltı Sahili’nde denize girdi, bol bol güneşlendi. Kentin en soğuk günlerinden birini yaşadığına dikkat çeken bir vatandaş, kar yağışını özlemle beklediğini dile getirdi.