KANSERLERDE ERKEN TEŞHİS ÇOK ÖNEMLİ
Antalya’da Baş ve Boyun Kanserleri Farkındalık Haftası dolayısıyla Memorial Hastanesi’nde erken tanı ve tedaviler hakkında bilgilendirme etkinliği düzenlendi. Türkiye Baş ve Boyun Kanserleri Derneği Başkanı Prof. Dr. Mustafa Özdoğan, erken teşhisin önemine dikkat çekti.
Bu yıl 20-24 Eylül tarihlerinde gerçekleşen 9'uncu Baş ve Boyun Kanseri Farkındalık Haftası kapsamında Türkiye'de 6 ildeki 8 merkezde ücretsiz tarama programı gerçekleştiriliyor. Baş ve Boyun Kanserleri Farkındalık Haftası dolayısıyla Memorial Hastanesi’nde erken tanı ve tedaviler hakkında bilgilendirme etkinliği düzenlendi. Etkinlikte, Türkiye Baş ve Boyun Kanserleri Derneği Başkanı Prof. Dr. Mustafa Özdoğan ile Baş ve Boyun Kanserleri Derneği Genel Sekreteri Prof. Dr. Şefik Hoşal, Baş Boyun Kanserleri Derneği ve hastalıkları hakkında bilgi verdi. Prof. Dr. Mustafa Özdoğan ve Prof. Dr. Şefik Hoşal, hastalık erken evrelerde teşhis edildiğinde, tedavi başarısının yüzde 80 ila 90'lara ulaştığına dikkati çekti. Lenf Kanseri’ne erken teşhisle yakalandığını öğrenen Hüsamettin Işık, etkinlik sonunda saz çalarak erken tanıyla hayata dönüldüğü gerçeğine örnek oldu.
ERKEN TANI HAYAT KURTARIYOR
Başkan Prof. Dr. Özdoğan, baş ve boyun kanserlerinde erken teşhisin yüzde 90 oranında hastalarda iyileşme sağladığını belirtti. Başkan Özdoğan, "Baş boyun kanserlerinde ne kadar erken tanırsak, çok küçük bir cerrahide veya sınırlı alan radyoterapiyle tamamen iyileştirebilme şansımız var. Erken evrede yakaladığımızda neredeyse yüzde 90'ların üzerinde tamamen hastalıktan kurtulma şansı var" dedi. Kanserle mücadelede Türkiye'nin çok iyi teknolojik tedaviler yaptığını, kaliteli hekimlere sahip olduğunu söyleyen Başkan Özdoğan kanserle mücadelede toplumun bilinçlenmesine ihtiyaçları olduğunu dile getirdi ve bunu başarmaları halinde hastalığı yarı yarıya önleyebileceklerini kaydetti.
EN ÖNEMLİ BELİRTİ LENF BEZLERİ
Baş ve Boyun Kanserleri Derneği Genel Sekreteri Prof. Dr. Şefik Hoşal, baş boyun bölgesindeki rahatsızlık şikayetleri nedeniyle hastaların tedaviye başvurduğunu anlattı. Prof. Dr. Şefik Hoşal, "Örneğin ses kısıklığı önemli bir bulgu. Bunun yanında yutma güçlüğü gırtlak kanseri için önemli belirti. Geçmeyen bir burun tıkanıklığı, özellikle tek taraflı burun kanamaları önem kazanıyor. Baş boyun kanserinin en önemli yayılma yolu boyundaki lenf bezleridir. Lenf bezlerinde büyümeler oluyor. Bu da boyunda şişkinlikle karşımıza çıkıyor. En tehlikeli bulgu boyunda şişlikle hastalarımızın bize başvurmasıdır" dedi.
8 MERKEZDE TARAMA BAŞLADI
Farkındalık haftası kapsamında Türkiye'de bazı merkezlerde gerçekleşen baş boyun kanser taramalarını anlatan Prof. Dr. Şefik Hoşal, "Avrupa Baş Boyun Derneği'nin bu sene 9'uncusunu yaptığı aktivite kapsamında onunla ilgili bir takım her ülke kendi bünyesinde çalışmalar yapıyor. Biz de bu konuda Türkiye'de tarama testleriyle hastaların bilinçlenmesini, baş boyun kanserleri hakkında bilgi sahibi olmasını istiyoruz. Baş boyun kanserleri tedavisi tek bir hekime ya da gruba hakim değil bunun bir multidisipliner yaklaşımla çözülmesi gerekiyor. Bu konuda farkındalığı artırmak amaçlı 6 ile 8 merkezde tarama başlattık" ifadelerini kullandı.
ERKEN TANI ‘IŞIK’ OLDU
Baş ve Boyun Kanseri’ne yakalanan ve erken tanı sayesinde hayata tutunan Hüsamettin Işık, bir sabah uyandığında boynundaki küçük şişliği farkettiğini ve hemen doktora gittiğini belirterek Lenf Kanseri olduğunu öğrendiğini bildirdi. Işık, Tedavisi için ameliyat geçirdiğini ve Prof. Dr. Mustafa Özdoğan’ın kendisiyle çok ilgilendiğini söyledi. Tedavi sürecinin hala devam ettiğini açıklayan Hüsamettin Işık, hastaların bilimin ışığında ilerlemesi gerektiğine ve en önemlisi erken tanıyla tedaviye başladığının vurgusunu yaptı.