KANSERİN DÜŞMANI 'SAĞLIKLI' BESLENME

Uzmanlar, meyve ve sebzelerden zengin, tuz ve kırmızı etten fakir, sağlıklı bir diyet alışkanlığı edinmek, sağlıklı bir kiloyu korumak ve egzersiz ve sigara içmemenin mide kanseri riskini en aza indirdiğine dikkat çekiyor.

Selma KUNAR

Prof. Dr. İsmail Gömceli, dünya çapında en yaygın kanserlerden biri olan mide kanseri riskini en aza indirmek için, meyve ve sebzelerden zengin, tuz ve kırmızı etten fakir, sağlıklı bir diyet alışkanlığı edinmek, sağlıklı bir kiloyu korumak ve egzersiz ve sigara içmemenin önemine dikkat çekti. Mide kanserleri uzun yıllar içinde yavaş gelişme eğiliminde olduğunu kaydeden Prof. Dr. İsmail Gömceli, “Kanser gelişmeden önce, midenin iç yüzeyi yani mukozasında sıklıkla kanser öncesi değişiklikler meydana gelir. Bu erken değişiklikler nadiren şikayetlere neden olur ve genellikle fark edilmezler” dedi.

TEDAVİ SEÇENEKLERİ

Kanser geliştikçe mide duvarının daha derinlerine doğru ilerlediğini anlatan Prof. Dr. Gömceli, “Tümör, karaciğer ve pankreas gibi yakındaki organları içerecek şekilde büyüyebilir. Midenin farklı bölümlerinde başlayan kanserler, farklı şikayetlere neden olabilir ve farklı sonuçlar doğurabilir. Kanserin yeri de tedavi seçeneklerini etkileyebilir. Örneğin, yemek borusu ile midenin birleşim yerinden başlayan kanserler genellikle yemek borusu kanserleriyle benzer şekilde tedavi edilir” şeklinde konuştu.

BU UYARILARA DİKKAT!

Ailede mide kanseri öyküsü olması, sigara içmek, obezite, Helicobacter pylori (H. pylori) bakterileri enfeksiyonu, tuz oranı yüksek, meyve ve sebzeden fakir beslenme şekli ve reflü hastalığının mide kanseri riskini artırdığını kaydeden Prof. Dr. Gömceli, hastalığının belirtilerinin ise mide bulantısı ve kusma, yutma güçlüğü, göğüste ağrılı yanma hissi, kilo kaybı, halsizlik ve ileri evrede kan kusma olduğunu ifade etti.