Kanserin dostu sigara ve obezite
TÜİK’in ülkedeki kanser haritasını değerlendiren Onkoloji ve İç Hastalıkları Uzmanı Doçent Doktor Mustafa Karaca, “Kanser hastalığı yüzde 85-90 faktörlerin başında bir sigara, tütün kullanımı İkincisi de yine çağımızın hastalığı olan obezite gelmektedir” dedi.
Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) son raporu, ülkede kanser haritasını gözler önüne serdi ve ilginç detaylarla dolu. Rapora göre, en dikkat çekici nokta ise illerin kanser vakaları açısından sıralamasında ortaya çıkıyor. Onkoloji ve İç Hastalıkları Uzmanı Doçent Doktor Mustafa Karaca, TÜİK raporlarına göre doğu ve güneydoğu illerinden kanser vakalarının ilk sıralarda çıkmasının nedenlerinin değerlendirerek, “TÜİK kanser haritasına baktığımız zaman kansere bağlı ölümlerde ilk üç sırada 1’inci Ağrı, 2’nci Kars, 3’üncü sırada Iğdır ilimiz gelmekte. Bu bölgede yaşayan hastalarımızda özellikle beslenme şekline ve yaşam şekline bağlı olarak kolon kanseri, mide kanseri ve yemek borusu kanseri dediğimiz özofagus kanseri çok daha fazla görülmekte” dedi.
SİGARA, TÜTÜN, OBEZİTE…
Kanser hastalığının nedenlerini değerlendiren Karaca, “Kanser hastalığı yüzde 85-90 faktörlerin başında bir sigara, tütün kullanımı ikincisi de yine çağımızın hastalığı olan obezite gelmekte. Özellikle hani bu bölgede daha çok et tüketimi ve hani daha çok hayvansal gıdalarla beslenme biraz da obezite gibi durumu arttırdığı için bu bölgede bir miktar daha fazla görülebilmekte. Kanserin oluşum mekanizmasında çevresel faktörlerin büyük etkisi olduğu bilinmektedir. Bu faktörlerin başında sigara, tütün kullanımı, obezite, alkol ve çevresel kimyasal toksinler gelmektedir. Bu faktörlerden uzak durulması, kanserin önlenmesinde önemli bir adımdır. Ayrıca, genetik yatkınlığı olan bireylerin erken tarama programlarına dahil edilerek, kanserin erken evrelerinde teşhis edilmesi ve tedavi edilmesi sağlanabilir” diye kaydetti.
OBEZİTENİN KANSERLE YÜZDE 50 İLGİLİ
Kansere bakıldığında yüzde 70-75 oranında obezite ile ilgili olduğunu dikkat çeken Karaca, “Yine çok sık gördüğümüz kolon kanseri, bu bölgedeki insanları da etkileyen aslında çağımızın en önemli ve en hızlı bir şekilde artış gösteren kanserlerin başlarında kolon kanseri gelmekte. Bunun da nedeni yine obezite ile yakın ilişki içinde olması. Üçüncü sırada yine pankreas kanseri geliyor. Kadınlarımızda çok sık gördüğümüz meme kanseri yüzde 50'ye yakın obezite ile ilgisi var. Yine kadınlarımızda özellikle rahim kanseri, uterus kanserlerinde yani endometrim kanserlerinde obezite ile direk ilişkisi gösterilmiş. Bu obeziteye karşı güçlü bir mücadele verdiğimiz zaman iyi bir yol kat etmiş olacağız” dedi.
DÜZENLİ TARAMALAR YAPTIRILMALI
Karaca, Sağlık Bakanlığı'nın aktif olarak yürüttüğü KETEM merkezlerinde erken tarama programları ile kanser vakalarının erken teşhis edilmesi ve tedavi edilmesinin sağlandığını söylerken, kolon kanseri, rahim ağzı kanseri, prostat kanseri ve meme kanseri gibi sık görülen kanser türleri için erken tarama programları mevcut olduğunu kaydetti. Karaca, akciğer kanseri için henüz oturmuş bir tarama programı bulunmadığını özellikle uzun yıllar sigara içen bireylerin akciğer kanseri taramalarını düzenli olarak yaptırmaları gerektiğini vurguladı.