‘KANSER GÜNÜ’NDE FARKINDALIK MESAJI

Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Özlenen Özkan 4 Şubat Dünya Kanser Günü dolayısıyla erken tanı ve tedavinin önemine dikkati çekti.

4 Şubat Dünya Kanser Günü dolayısıyla Akdeniz Üniversitesi Hastanesinde Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Özlenen Özkan, hastane Başhekimi Prof. Dr. Yıldıray Çete ve onkoloji bölümü uzmanları basın toplantısı düzenlendi. Toplantıda Özkan , “Erken tanı ve tedavi çok ama çok önemli bir unsur. Eğer kendinizde semptomlar varsa ya da olağan dışı semptomlar görüyorsanız hemen bir doktora başvurmalısınız “dedi.

Özkan, hemen hemen her insanın hayatında ya da çevresinde bir kanser hikayesi görüldüğünü anlattı. Kanserle mücadelede hayat şartlarının değişmesi, kimyasala maruz kalmak ve stresli bir hayatın etkili olduğunu ifade eden Özkan, “ Kanserle ilgili en önemli faktörler,  doğal beslenme, kimyasaldan uzak durmak, tütün ve tütün mamulleri kullanmamak ve doğru egzersizdir. Hastalar tedavi sürecinde özellikle stresten uzak durmalı ve mücadeleci olmalıdır.  Diğer yandan erken tanı ve tedavi çok ama çok önemli bir unsur. Eğer kendinizde semptomlar varsa ya da olağan dışı semptomlar görüyorsanız hemen bir doktora başvurmalısınız” diye konuştu.

“KANSER TEDAVİSİNDE ÇOK İYİ BİR ALT YAPIMIZ VAR”

Akdeniz Üniversitesi Hastanesinin bu kapsamda en iyi merkezlerden biri olduğunu ifade eden Özkan,” Doğru tedaviyi almak yine en önemli noktalarda bir tanesidir. Akdeniz Üniversitesi Hastanesi olarak çok iyi bir alt yapımız ve çok başarılı hekimlerimiz var. Tanılarımız, kişisel tedavilerimiz, takiplerimiz ve araştırmalarımız çok hızlı. Güvenlikli, güncel tedaviler uyguluyoruz. En kapsamlı tedaviyi en güncel aletlerle veriyoruz. Üstelik bu hizmetler her hastanede bulunamıyor. Bize güvenen kalitemize inanan tedavi için yurt dışından gelen hastalarımız var” dedi. Son dönemde internet üzerinden kimliği belirsiz kişilerce satılan kanser ilaçlarına ilişkin de vatandaşları uyaran Özkan, internet üzerinden en basit ilaçların dahi alınmaması gerektiğini bildirdi.

“KANSER ÖNLENEBİLİR BİR HASTALIKTIR”

Akdeniz Üniversitesi Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Yıldıray Çete ise kanseri maddi ve manevi bir mücadele gerektiren bir hastalık olduğunu dile getirdi. Kanserin beraberinde birçok sağlık sorunu getirdiğini ifade eden Çete, “Her yıl 8,8 milyon insan kanser nedeniyle hayatını kaybediyor. Bu rakamların 10 yıl içerisine 14 ila 15 milyona yaklaşacağını tahmin ediyoruz. Bu gün dolayısıyla kanserde farkındalık yaratmak bizler için önem arz ediyor. Kanser önlenebilir bir hastalıktır. Tütün ve tütün mamullerinde uza durmak, sağlıklı beslenmek, yaşam koşullarını iyileştirmek kanser hastalıklarının 3’te birini önleyebiliyor” şeklinde konuştu.