KAMU GÖREVLİLERİ YAŞLILIK AYLIKLARI

4/C sigortalılar devlet memuru olarak kadrolu çalışanlardır. Buna ek olarak 1 yıldan kısa süreli veya mevsimlik çalışanlar da bu kapsama girer. Sosyal Güvenlik Kurumu çatısı altında sigortalı olan milyonlarca çalışan bulunmaktadır. Bu sigortalılardan biri de 4/C yani eski adıyla Emekli Sandığı çalışanlarıdır.

Ülkemizde milyonlarca çalışan Sosyal Güvenlik Kurumu kapsamındaki sigorta kollarına bağlı olarak çalışıp, sosyal güvencelerden, sağlık hizmetlerinden yararlanıyor ve gerekli şartlar tamamlandığı zaman da emekli oluyor. Bu haklardan yararlanabilmeleri için Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) bağlı olan 4A (eski ismi SSK), 4B (eski ismi Bağ-Kur) ve 4C (eski ismi Emekli Sandığı),sistemlerinden birine bağlı olarak çalışmaları gerekmektedir.

4/C NEDİR, HAKLARI NELERDİR?

Herhangi bir kurum ya da kuruluşta çalışan her vatandaş kendini ve ailesini güvence altına almak istemektedir. Hem bugün hem de yarın bu güvenceye bağlı olarak sosyal haklarda, sağlık hizmetlerinden ve tabiî ki emeklilik hizmetlerinden faydalanmak ister. Bu nedenle de Sosyal Sigortala Kurumu’nun (SGK) sağlamış olduğu sigorta kollarından biri altında çalışır.

4/C sigorta sistemi altında olanlar daha önce Emekli Sandığı’na bağlı çalışanlar olarak adlandırılıyorlardı. Bu da bir yıldan az süreli veya mevsimlik bir iş olduğunda Devlet Personel Başkanlığı ve Maliye Bakanlığı’nın ortak görüşlerine bakılarak Bakanlar Kurulunca karar verilen görevde, belirtilen ücret ya da kontenjan sınırı içinde çalıştırılan vatandaşların bağlı olduğu sigorta koludur.

YAŞLILIK AYLIĞININ 3 TEMEL KOŞULU NEDİR?

Sigortalılık Süresi

Sigortalılık süresi, sigortalının malullük, yaşlılık ve ölüm sigortalarına bağlı olarak ilk defa çalışmaya başladığı tarih ile tahsis yapılması için yazılı istekte (emeklilik talebinde) bulunduğu tarih, ölen sigortalılar için de ölüm tarihi arasında geçen süre olarak dikkate alınmaktadır.

Prim Ödeme Gün Sayısı

Prim ödeme gün sayısı; malullük, yaşlılık ve ölüm sigortalarına tabi olarak geçen sürelere ait gün sayısını ifade etmektedir.

Yaş

Yaşlılık ve ölüm sigortalarından aylık bağlanmasına ilişkin haklardan yararlanmak için gereken koşullardan biri de “yaş” olup, tahsis talep tarihinde aranan yaş şartı, tahsis talep tarihinden doğum tarihinin çıkartılması suretiyle tespit edilir.

Sonuç olarak, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan her bir ferdin, 18 yaşından itibaren, Anayasadan kaynaklanan Sosyal Güvenlik hakkını kullanmaya başlaması gerekmektedir. Bu bağlamda tüm vatandaşlarımızın 18 yaşından itibaren herhangi bir sigorta koluna tabi olarak hayatını sürdürmesi, gerek zor zamanlarında gerekse de yaşlılık dönemlerinde, hiç kimseye muhtaç olmadan hayatlarını sürdürmesi bakımından çok büyük önem arz etmektedir. Saygılarımla.