KALP AMELİYATLARI DAHA KÜÇÜK KESİLERLE YAPILABİLİYOR
Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Mehmet Beşir Akpınar, göğüs duvarı bütünlüğü bozulmadan 'küçük kesi kalp cerrahisi' ile kalp kapağı değişimi, kalp kapak tamiri ve koroner bypass ameliyatlarının yapılabileceğini söyledi. Ameliyatların hastanın fiziksel durum uygunluğuna bağlı yapılabileceğinin altını çizen Op. Dr. Akpınar, “Yapılan araştırmalar ve klinik deneyimlerimiz bu tekniklerle hastaların normal yaşama daha hızlı döndüklerini göstermektedir" dedi.
Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Mehmet Beşir Akpınar, küçük kesi (minimal invaziv) kalp cerrahisi ile yapılan kalp ameliyatlarında iyileşme oranlarının normal kalp ameliyatlarına göre daha hızlı olduğunu belirterek, bu yöntemle göğüs duvarının bütünlüğünün bozulmadığını söyledi.
Küçük kesi kalp cerrahisi hakkında bilgi veren Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Akpınar, “Küçük kesi kalp cerrahisi, halk arasında kapalı yöntem olarak bilinen göğüs ortadan yarılmadan küçük kesilerle yapılan kalp ameliyatlarını ifade etmektedir. Minimal kesilerle kalp ameliyatının yapılması, göğüs duvarının bütünlüğünü bozmadan yani 'sternotomi' denilen göğüs kemiğinin tamamen ortadan açılmasını uygulamadan, küçük kesilerle göğsün yanlarından kaburgaların arasından girerek gerek kalp kapağı değişimi, kalp kapak tamiri ve koroner bypass ameliyatlarını yapmak demektir" diye konuştu.
HASTALAR NORMAL YAŞAMA DAHA HIZLI DÖNÜYOR
Tekniğin vücuttaki kesinin yerine göre değiştiğini belirten Op. Dr. Akpınar, “Her birinin ayrı teknikleri vardır. Kalp kapakları için sağ meme altından yapılan kesilerle kalp ameliyatı yapılır. Koroner bypass ameliyatlarında sol meme kenarından küçük 8-10 santimlik kesilerle bypass ameliyatı yapılır. Bu uygulamalar, ameliyat çeşidi ve hastanın fiziksel durumu uygunsa yapılabilir. Yapılan araştırmalar ve bizim klinik deneyimlerimiz bu tekniklerle hastaların normal yaşama daha hızlı döndüklerini göstermektedir" diye konuştu.
DHA