KAĞIT POŞET ÜCRETLİ Mİ?

Eskiden marketlere alışverişe gittiğimizde kasanın önünden ihtiyacımız olmadığı halde çok sayıda poşeti alıp evimize götürüyorduk. Bu poşetleri kimileri evinde çöp torbası olarak kullanıyordu, kimileri de başka amaçlar için.

***

Ülkemizde tüketimi frenleyerek çevre kirliliğinin önüne geçmek amacıyla 2019 yılından itibaren alışverişlerde kullanılan plastik poşetler, 25 kuruştan satılmaya başlanmıştı. O gün için iyi paraydı. Poşetleri birçoğumuz çamaşır yıkar gibi yıkayıp birçok kez kullanmaya başlamıştık. Evlerin balkonlarında o günlerde çamaşır iplerine kurumaları için asılmış poşetlerle karşılaşıyorduk.

***

Plastik poşetlerin ücretli hale getirilmesi üzerine birçok tekstil firması hem çevre kirliliğinin önüne geçmek, hem de müşterileri ile 25 kuruşluk poşet parası yüzünden polemiğe girmemek için kağıt poşetler kullanmaya başlamışlardı. Plastik poşetlere getirilen 25 kuruşluk uygulama o günden beri devam ediyor.

***

Yaşanan enflasyona rağmen plastik poşet fiyatlarına aradan geçen süreye rağmen zam yapılmadı. O yüzden eskisi gibi poşetleri yıkayıp çamaşır ipine asanlar da kalmadı. Buna karşılık daha önce bedelsiz verilen kağıt poşetlerden bazı mağazalar ücret almaya başladı. Hem de 25 kuruş filan değil.  Tam 10 katı. Yani iki buçuk lira.

***

Bu konuda başı İspanya merkezli bir firma çekiyor. Dünyanın birçok ülkesinde faaliyet gösteren bu firmanın değişik markalarda alışveriş merkezlerinde birçok mağazaları yer alıyor.  Fiyatları euroya göre belirlenen bu firmanın ürünleri bildiğim kadarıyla dünyanın her yerinde aynı fiyata satılıyor.

***

Ama bu konuda Türkiye dünyadan biraz ayrışmaya başladı. Geçenlerde bu firmanın Antalya’daki mağazalarından birinden 2 tişört aldık. Etiketinde hatırladığım kadarıyla 5.95 euro fiyat vardı. Bazı tişörtlerin etiketlerinin üzerine TL karşılığını da yapıştırmışlardı. Yaklaşık 6 euro olan bu tişörte kasada 139 lira 95 kuruş ödedik. 139 lira 95 kuruşu lirayı 6’ya böldüğünüzde euronun fiyatı 23 liranın üzerinde olduğu görülüyor. Yani piyasanın yüzde 10 kadar üstündeki bir fiyata.

***

Belki de kuruşun hesabını mı yapacağız diyenler çıkabilir. Ama binlerce kişiden tahsil edilen o kuruşlar milyonlarca liraya ulaşabiliyor. Yabancı firmalar ele ettikleri kazancı ülkelerine transfer ediyorlar.  Zaten ithalatımız yurtdışına yaptığımız satışlardan daha fazla.

KUTU

ETİKET DENETİMİ ŞART

İhracattan, turizmden elde ettiğimiz döviz, ithalat için yaptığımız harcamaları karşılamaya yetmiyor. Hal böyle iken bir de etiket üzerinden de çarpılıyoruz. Hani denetim diyoruz ya. İşe belki de AVM’lerdeki bu yabancı tekstil firmalarından başlamak gerekiyor.