'KAFAYA' GÖRE EKMEK ZAMMI

Antalya’da ekmek fiyatlarına resmi olarak zam gelmemesine rağmen bazı fırıncıların ekmeği, 50 kuruş zamlı olarak 2.5 TL’den satışa sunmasına tepkiler gelmeye devam ediyor. ATSO Başkanı Davut Çetin ve AESOB Başkanı Adlıhan Dere, fırıncıların zor durumda olduğunu ancak gayriresmi olarak zam yapılmasının doğru olmadığını belirtti.

Antalya'da ekmek fiyatlarına bazı fırıncılar tarafından zam geldi. Resmi olarak açıklanmayan zam kararı, fırıncılar tarafından uygulamaya konuldu. Mart 2021 yılında 210 gram ekmek fiyatı 2 TL olmuştu. Bu zam kararından 8 ay sonra ekmeğe 50 kuruş daha zam getirilmesi gündeme geldi. Birçok fırında 210 gram ekmek 2.5 TL'ye satılmaya başlandı. Yapılan gayriresmi zam, vatandaşlar tarafından tartışma konusu oldu. Kepez bölgesinde eski fiyatlar uygulanırken, Muratpaşa ve Konyaaltı bölgesindeki bazı fırınlar ekmeği, “Biz ayakta durmaya çalışıyoruz” diyerek, 2.5 TL’den satış yapmaya başladı. Konuyla ilgili konuşan Antalya Ticaret ve Sanayi Odası(ATSO) Başkanı Davut Çetin ve Antalya Esnaf ve Sanatkarlar Odası(AESOB) Başkanı Adlıhan Dere,  fırıncıların zor durumda oldukları için zam yaptığını ancak gayriresmi olarak zam yapılmasının doğru bulmadıklarını açıkladı.

“KARAR DOĞRU DEĞİL”

ATSO Başkanı Davut Çetin, “İstanbul bir fiyat aldı. Bizim ekmek fiyatımız şu an belli. Antalya’da 210 gram ekmek 2 TL’den satılıyor. Ama girdi maliyetleriyle şu anda fırıncı arkadaşların dayanacak hali kalmadı. Onun için bir miktar zam yapmak zorundalar. Biz tekrar fiyat alıp başvuruda bulunacağız. Resmi olarak açıklanan bir zam yok. Şu anki girdi faaliyetleriyle bu fiyatlar bile çok düşük. Resmi olmadan böyle bir karar doğru değil. Fırıncılar artık zarar ettiği için kendi fiyatlarını yükselttiler. Ama bunun resmi olması için odanın onaylayıp, Valilik tarafından da onaylanması lazım. Bizim onayladığımız bir fiyat yok” dedi.

“RESMİ KURUM KARARI DEĞİL”

AESOB Başkanı Adlıhan Dere, “Antalya Fırıncılar Odası Başkanlığımız bize dilekçeyle 210 gram ekmeğin 2.5 TL olmasıyla ilgili bir talepte bulundu. Bizde kendilerine şu anda daha önceki zamla ilgili bakanlıkla davamız olduğunu ve davanın devam ettiğini söyledim. O dava bitmediği sürece ilgili kurum ve kuruluşlarında onayını almadan bu zammı veremeyeceğimizi ifade ettim. Onlarda artık kendi esnaflarıyla ne gibi bir karar aldılar bilemem.  Bu konu da bizim bir kararımız yok. Fırıncılar Odası Başkanı da, girdilerin çok yükseldiğini, un fiyatlarının 275 TL olduğunu, mayasının, elektriğin, doğalgazın çok ciddi arttığını ve bundan dolayı da para kazanamadıklarını ve zarar ettiklerini söylüyorlar. Belki zarar etmeme adına kendi yetkilerini kullanmışlardır. Yapmış oldukları karar, kendi kararları. Bu herhangi bir resmi kurum kararı değil” diye konuştu.