KADİR GECESİ

‘Gerçek, biz O’nu (Kur’an-ı) Kadir Gecesi’nde indirdik. Kadir Gecesi’ni sana bildiren kimdir? Kadir Gecesi bin aydan hayırlıdır. O’nda melekler ve ruh (Cebrail As) Rablerinin izniyle her birisi için iner de iner. O gece tan yeri ağarıncaya kadar bir selamdır.’

***

Kadir Gecesi yalnız Ümmet-i Muhammed’e nasip olan bir Lütf-u İlahi’dir. Kadir Gecesi takdir gecesidir. Yani bir sene içerisinde ne kadar yağmur yağacak, yeryüzünde ne kadar mahsulat olacak, ne kadar insan ölecek bütün bunları Rabbimiz bilir.

***

Misal olarak, belki gelecek seneki Kadir Gecesi’ne kadar üçüncü dünya savaşı çıkacak. Belki büyük bir deprem, afet olacak yüz binlerce insan ölecek. Şayet bu şekilde herhangi olumlu/olumsuz olay olacaksa bu mübarek gecede ilahi kayda geçecek.

***

Bilemeyiz, belki de bizzat kendimiz bu ölecekler içindeyizdir. Onun için atalarımız ‘misafirle ölümün ne zaman geleceği belli olmaz’ demişlerdir. Bize düşen bugünüm son günüm olabilir, bu yemeğim son yemeğim olabilir, bu namazım son namazım olabilir, bu Kadir Gecesi de son Kadir Gecesi olabilir diyerek bu geceyi o şekilde değerlendirmektir.

***

Kadir Gecesi beklemek çok kıymetlidir. Bir saat camide ibadet, bir saat dışarıda sohbet edilebilir. Zaruri ihtiyaçlar haricinde imkan dahilinde namazlarımızı kılıp, Kur’an-ı Kerim okuyarak, salavat getirerek, Kelime-i Tevhid gibi okuması kolay sevabı yüksek ibadet ve zikirlerimizi yaparak en güzel şekilde değerlendirebiliriz.

***

Yalnız gözle değil kalben de uyanık olmak lazım. Anne babamız, dede ninelerimiz hasta yatalak ise önce onları ziyaret edip ihtiyaçlarını sorup ellerini öpüp Kadir Gecesi’ni beklersek daha kazançlı oluruz.

***

Bir Müslüman Kadir Gecesi’ni beklediği zaman manen ömrü 83 sene uzar. Eğer anne babamızın duasını alır, onların duası da kabul olursa Yüce Rabbimiz o kulunu ebedi olarak cennetinde misafir eder. Küçük kırgınlıkları bırakıp bu fırsatı iyi değerlendirelim.

***

Bu gece sema cömerttir. Çünkü nurdan yaratılan melekler biz günahkar insanları ziyaret edecektir. Binlerce, milyonlarca insanın sevabı semaya kabul edilmek üzere uçacaktır.

***

ELLER SEMAYA KALKACAK

Yeryüzü cömerttir. Sırf Rablerinin rızası için sıcak yataklarını terk edip, devamlı akan çeşme gibi ağızlarından zikirler çıkacak, gözler Kur’an-ı Kerim’i okuyacak, eller semaya kalkıp birçok ihtiyacı olanın kalbi fethedilecektir. Yeryüzünün muhteşem bayramında buyurun hep beraber camilere.