KADININ KADINA ŞİDDETİ

Özellikle iş yerinde kadının kadın uyguladığı psikolojik bir şiddet türü olan “Kraliçe Arı Sendromu” davranışının erkek egemen toplumlarda kadınların yaşadığı cinsiyet ayrımcılığına ve sosyal kimlik tehdidine bir tepki olduğu ve “kendini gruptan uzaklaştırma/kendi grubundan uzaklaşma” tepkisi olduğu görülmektedir (Derks ve ark., 2016). 

***

Yani iş yerinde görülen kadının kadına uyguladığı psikolojik şiddetin temelinde, hemcinsine şiddet davranışları sergileyen kadınların kendini gruptan uzaklaştırması, düşük cinsiyet kimliğine bağlı olarak diğer kadınlarla özdeşleşmeme sorunu bulunmaktadır.

***

Amerika’da 2014 yılında İşyerinde Psikoloji Şiddet Enstitüsü (WBI) tarafından yapılan araştırmaya göre, işyerinde psikolojik şiddet mağdurlarının yüzde 60’ı kadın iken, yüzde 40’ının erkek olduğu, saldırganların yüzde 69’u erkek iken, yüzde 31’inin kadın olduğu görülmüştür. Bu veriler kadınların sadece mağdur değil, saldırgan olarak da yer alabildiklerini göstermektedir.

***

Kadın saldırganların kimlere şiddet uyguladıklarına bakıldığında, hedeflerinin yine hemcinsleri olduğu görülmüştür. Kadın saldırganların yüzde 68’i yine bir kadına psikolojik şiddet uyguladığı saptanmıştır. Başka bir ifade ile saldırganlar arasında erkekler her ne kadar yoğun olsa da, hem erkek hem de kadın saldırganların hedefi yine kadınlardır. Erkekler de kadınlar da psikolojik şiddet hedefi olarak kadınları görmektedirler.

***

ABD’de 1335 çalışanla yapılan araştırmada, psikolojik şiddet olaylarının yüzde 84’ünde kadın saldırganların hedefinin yine kadınlar olduğu görülmüştür. Bu mağdurların da genelde yönetsel düzeyde çalışan kadınlar olduğu, kadın egemen işyerlerinde kadın-erkek çalışan sayısının  dengeli olduğu işyerlerine kıyasla daha fazla psikolojik şiddet yaşandığı görülmüştür (Shallcross, Sheehan, Ramsay, 2008).

***

Sonuç olarak kadının maruz kaldığı şiddet kavramı öncelikli insani olmak üzere, pek çok perspektiften değerlendirilmelidir. “Kadına şiddet”, sadece erkeğin kadına uyguladığı saldırgan davranışlar olduğu bakış açısı kısıtlı ve sınırlı bir bakış açısı sunmaktadır.

SON SÖZ

 Şiddetin her türlüsüne olan bakış açımızı geliştirerek, kadın ve erkek kimliklerimizin ötesinde, insan insana ve insanca yaşamayı öğrenebiliriz.