19 KADINDAN 19 GERÇEK HİKAYE KİTAPTA BULUŞTU

Antalyalı yazar-şair Şükran Torun'un proje koordinatörlüğünü yaptığı 'Herkes Biraz (Kadın) Olabilir mi?' adlı kitapta, 19 kadının kaleme aldığı gerçek yaşam hikâyeleri yayımlandı.

Mustafa Yılmaz'ın genel yayın yönetmenliğinde Ankara'da gerçekleşen 'Mısralardaki Öykü'M Kadın Çalıştayı'ndan çıkan 'Herkes Biraz (Kadın) Olabilir mi?' adlı projede, Antalya, İzmir, Balıkesir, Eskişehir, Aydın, Muğla, İstanbul, Antakya, Ardahan illeri ve Almanya'dan kadınlar yer aldı.

Düzenlemesini Vildan Çalışkan'ın üstlendiği kitapta, Ayşegül Ünal, Betül Ünveren, Derya Balcı, Dilek Yaka, Gülsüm Hatice Demircan, Hatice Altunay, Füsun Balcı, Hülya Kuru, Şükran Torun, Sema Çetintaş, Vildan Çalışkan, Olcay Kasımoğlu, Gülhan Yalçın Yılmaz, Kadriye Arıcı, Nezihat Keret, İkbal Özkaya, Emine Özdemir, Gülnihal Akgündüz, Şule Aydın'ın hikayeleri yer aldı.

GERÇEK HİKAYELER YAZILDI

Projenin koordinatörü yazar-şair Şükran Torun, 'Yazmalı Bütün Kadınlar' sloganıyla yola çıkıldığını, yayımlanan kitapta her kadına 10 sayfa yer ayrıldığını, özgür dilleri ve hissiyatlarıyla kendilerini ifade ettiklerini belirtti. Torun, "Kadın anlatılarından oluşan kitabımıza özgür kalemleriyle katkıda bulunan 19 kadının her biri farklı coğrafyalarda yaşıyor, farklı sosyal ortamları, yaşam tarzları ve tercihlerinin farklılıklarıyla dikkat çekiyorlar" dedi.

FARKINDALIK YARATTILAR

Torun, kitabın içeriği hakkında şu bilgileri verdi:

"Biliriz ki her kitabın bir önsözü olur. Ancak bu kitapta 'son söz'leri olan, prizma gibi değişik renkler saçan, gerçek, acı, tatlı, çok özel duyguların kilidini açan 19 farklı kadın yazar, okuyucularına empati yaptırıyor. Eserimizde kadınlarımız duruşları, özellikleri, iç dünyalarıyla farkındalık yaratıyor. Kadınlarımız hissedip dile getirilmeyen, belki bilinen ancak üzerinde durulmayan, önemsenmeyen iç seslerine kulak verilmesi, doğasında var olan güzelliklerin, özelliklerin biraz da olsa örnek alınması gibi birçok görev de üstlendi."

YEREL YÖNETİMLERE SESLENİŞ

Farkındalık yaratan 'Herkes Biraz Kadın Olabilir Mi?' adlı kitabın bir ilk ve önemli proje olduğunu belirtip, kadınlara ulaştırılması için yerel yönetimlerden, sivil toplum örgütlerinden destek isteyen Şükran Torun, "Kadınlarımızın gerçek yaşam hikâyelerinden anlatıların yer aldığı kitabımız, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde kadınlarımızla buluşturulmalıdır" dedi.

SIRADA İKİNCİ KİTAP VAR

Şükran Torun 'Mısralardaki Öykü'M Kadın Çalıştayı'nın ikinci 'Kadın Anlatıları'nın çalışmalarına sosyal medya üzerinden başlandığını, 'Herkes Biraz Kadın Olabilir Mi?' isimli kitaptaki hikâyelerin sosyal ve akademik açıdan kadındaki izlerinin işleneceğini, gözlemlerin, araştırmaların, izlenimlerin yeniden kaleme alınacağını sözlerine ekledi.

DHA