KADIN İTFAİYECİLER HAYAT KURTARIYOR

Antalya’da görev yapan kadın itfaiye erleri insanların canlarını ve mallarını kurtarmak için korkusuzca alevlerle mücadele ediyor.

Zehra TEKECİ/İrem GÜNEYBAZ

Antalya Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı bünyesinde görev alan kadın itfaiye erleri kimi zaman insanları alevlerden, kimi zaman sıkışmalı kazalardan kurtarırken, yardıma ihtiyaç duyan hayvanlara da 24 saat el uzatıyor. Vatandaşların kasklar içinde erkek personel sandığı kadın itfaiye erleri olağanüstü güçle alevler arasından canla başla verdiği mücadele ile kadının gücünü gözler önüne seriyor.

“SİREN SESİNDEN ETKİLENDİM”

Antalya'daki görev yapan itfaiye personeli de erkek meslektaşları gibi itfaiye aracını kullanıyor, hortumları taşıyor, uzun merdivenlere tırmanıp hayat kurtarıyor. Antalya’da bir yıldır görev yapan 24 yaşındaki Akdeniz Üniversitesi Sivil Savunma ve İtfaiyecilik Bölümü mezunu itfaiye eri Merve Nur Toy, konuya ilişkin Lider Medya’ya özel açıklamalarda bulundu. Toy, insanların ve hayvanların hayatlarını kurtarmak için gece gündüz durmadan çalıştıklarını anlatarak, “Bu mesleğe siren sesinden etkilenerek başladım. Bu mesleğin en özel yanı bana göre siren sesleri. Çünkü ne zaman bir yerden siren sesi gelse orada mutlaka ya bir insanın ya da bir canlının hayatı tehlikededir. Orada bulunup bu hayatlara dokunmak bizler için çok büyük bir mutluluğu ifade ediyor. O canlara dokunmak bizi motive ediyor” diye konuştu.

“HER AN GÖREVE HAZIRIZ”

Bu nedenle her an müdahaleye hazır şekilde beklediklerini ifade eden Toy, “Biz ihbar gelmese bile her an ihbar gelecekmiş gibi hazır şekilde bekliyoruz. Çünkü biz zamanla yarışıyoruz. Her sabah geldiğimizde araçlarımızı kontrol eder, bir ihbar durumunda ihtiyaç duyacağımız malzemeleri hazır hale getiririz” dedi.

“BİZİ GÖRENLER ŞAŞIRIYOR”

İtfaiye erliğinin özel bir meslek olduğunu vurgulayan ve unutulmaz birçok anı bıraktığını aktaran Toy, “Kimi zaman minik bir hayatı kimi zaman ise bir aileyi kurtarıyoruz. Bu nedenle hafızalarımızı kazınan sayısız anı var. Bir kazaya gittiğimizde insanların yardım bekleyen bakışları bizi derinden etkiliyor. O an tek düşünebildiğimiz o insan hayatını kurtarmak oluyor. Kadın itfaiye erleri olarak zazen bizleri gülümseten anlarda yaşıyoruz. Örneğin yangına gittiğimizde ve kasklarımız olduğu için bizi erkek sanıyorlar. Kasklarımızı çıkardığımızda şaşırıyorlar ve ‘Kadınlar da yapabiliyormuş’ diyorlar. Çok güzel geri dönüşler alıyoruz, bu ifadeler bizi motive ediyor“ ifadelerini kullandı.

“KADINLAR HER İŞİN ÜSTESİNDEN GELEBİLİR”

Toy kadınların hayatın her alanına elinin değmesi gerektiğini dile getirerek, şunları kaydetti:

“Kadınlar hayatın her alanında başarılı olabilirler. Biz kadınlar her zaman güçlüyüz ve hep beraber güçlü olmaya devam edeceğiz. İtfaiye erliğini de ben kendim adıma tüm kadınlara tavsiye ederim. Zaman zaman mutlaka her meslekte olduğu gibi zorlukla yaşıyoruz ama itfaiyecilik birlik demektir. Bu mesleği kadınlar ve erkekler birbirimize destek olarak yapıyoruz.”

“BİZİM GİBİ KADINLARI GÖRDÜKÇE GURURLANIYORUZ”

14 aydır itfaiye eri olarak görev yapan Seda Özyurt ise, hayat kurtarmanın ve yaşama dokunmanın çok özel bir duygu olduğunu söyledi. Mesleğini çok severek yaptığını anlatan Özyurt, “Mesleğimiz dışarıdan çok zor görünüyor, ama biz severek yaptığımız için zorlukları görmüyoruz. Kadınlar olarak hayatın her alanında yer almak bizler için çok önemli. Bizim gibi kadınları gördükçe gururlanıyor, işimize daha sıkı sarılıyoruz. Örneğin Manavgat yangınında 12 gün kesintisiz çalıştık. Bizler için çok büyük bir mücadeleydi. Unutamayacağımız anlar yaşadık. Ancak mücadele etmeyi hiç bırakmadık. Kadın erler olarak ilk günler sahada sonrasına ise koordinasyon merkezinde çalıştık. Elimizden gelen tüm katkıyı sunduk” şeklinde konuştu.