KAÇAKLARA EVİNİ KİRAYA VERENE CEZA

İstanbul Göçmen Kaçakçılığıyla Mücadele ve Hudut Kapıları Şube Müdürlüğü ekipleri, İstanbul'da göçmen kaçakçılığı ve insan ticaretiyle mücadeleye yönelik örnek bir çalışma yapmış.

***

Ekipler; Esenyurt’taki 3 farklı adrese gerçekleştirdikleri eş zamanlı baskınlarda Cezayir, Suriye ve Fas uyruklu toplam 52 kaçak göçmen yakalamışlar.

***

Bu kişileri sınır dışı edilmek üzere göç idaresine teslim edilmiş. Bununla da kalmamış ekipler. Bu göçmenler bu evlere nasıl gelmiş. Onları da araştırmışlar. 

***

İki aracıyı yakalayıp “Yasal kalışı olmayan yabancı şahısların barınmasına imkan sağlamak suretiyle göçmen kaçakçılığı yapma” suçundan adliyeye sevk etmişler.

***

Adliyeye sevk edilen bu iki şahıs tutuklanmış. Ya bu evleri kaçak göçmenlere kiraya verenler? Ekipler onlarla ilgili de işlem yapmış.

***

Evlerini bu şahıslara kişi başı 900 liraya kiraya veren iki ev sahibine kaçak göçmenlere yer temin etmek suçundan toplam tam 311 bin 454 lira idari para cezası verilmiş. 

***

Böylece kimsenin yaptığı yanına kar kalmamış. Olay tüm boyutlarıyla ele alınıp gereği yapılmış.   Örnek bir çalışma olmuş. Şayet bu uygulama yaygınlaşırsa; kimse, kaçakları barındırmaya cesaret edemez. Kayıtsız küreksiz kimse dolaşamaz.

***

Ama bırakın kiralamayı; Antalya’da boş buldukları evlerin kapılarını bile kırıp içine girip yerleşenler bile oluyor.

***

Ya da ev sahibinin haberi bile olmadan biri diğerine evi devredip gidiyor.  Hatta; elektrik susuz evlere hat çekenler bile oluyor. Ülkelerindeki başıbozuk düzeni buraya da taşımak istiyorlar adeta. 

***

Elbette bu sorun sadece polisiye tedbirlerle çözülemez. Belediyelere ve adliyelere de bu konuda büyük sorumluluk düşüyor. 

***

Ama Antalya’da belediye başkanlarımız başta olmak üzere kentin idarecileri başka işlerle meşgul.