Kaçak ürünler mağdur ediyor

Telegram ve WhatsApp grupları üzerinden yapılan kayıt dışı kaçak satışlar hakkında uyarılarda bulunan Tüketiciler Birliği Antalya Şube Başkanı Neşet Gündüz, “Tüketicilerimizden istediğimiz böyle gayrimeşru kazanç sağlayan Telegram ve WhatsApp grupları gibi telefon numaraların muhakkak ihbar edilmesini istiyoruz” dedi.

Son yıllarda sosyal medya kullanımının yaygınlaşmasıyla ortaya çıkan kaçak ürün satışları günden güne yaygınlaşmaya devam ediyor. Herhangi bir kaydı bulunmayan ve tüketici güvenliği açısından risk teşkil eden Telegram veya WhatsApp grupları üzerinden yapılan canlı hayvan, elektronik sigara ve dijital eşyalar gibi kaçak ürün satışları mağduriyet yaratıyor.


“ÜYE SAYILARI 25 BİNİ BULMAKTADIR”

Takibi güç olan ve sadece ticari kaygı güden kaçak ürün satışları hakkında tüketicilere uyarılardan bulunan Tüketiciler Birliği Antalya Şube Başkanı Neşet Gündüz, “Yabancıların kendi aralarında kurdukları Telegram veya WhatsApp gruplarında canlı hayvan, elektronik sigara ve dijital eşyaları satmaktadırlar. Öyle ki bazı grupların üye sayısı 25 bini bulmaktadır” dedi.


“HAK ARAMAK MÜMKÜN OLMUYOR”

Tüketicilere Telegram veya WhatsApp grupları üzerinden yasa dışı ürün almamaları konusundan telkinde bulunan Gündüz, “Bu çok ciddi sorun oluşturmakla birlikte hem mali hem hukuki hem de tüketici hakları açısından ciddi mağduriyet yaşanmaktadır. Bize gelen şikayetler karşısında bir şey yapamıyoruz. Çünkü belge yok, muhatap yok ve böyle olunca da hak aramak da mümkün olmuyor. Biz buradan bilişim teknolojilerinin dikkat etmesini çekmek istiyoruz. Burada gizli bir ticaret ve yasaklı ürün satışları yapılmaktadır” diye belirtti.


“İHBAR EDİLMESİNİ İSTİYORUZ”

Telegram veya WhatsApp üzerinden yapılan kaçak satışlar hakkında yapılması gerekenleri anlatan Gündüz, “Tüketicilerimizden istediğimiz böyle gayrimeşru kazanç sağlayan Telegram ve WhatsApp grupları gibi telefon numaraların muhakkak ihbar edilmesini istiyoruz. Burada tüketicilerimizin daha fazla mali ve hukuki kayıplara uğramaması için lehine olan böyle bir yaklaşımı tavsiye etmekteyiz” ifadelerini kullandı.