JÜRİLER PİYAZIN TADINI ÇIKARTTI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'ın öncülüğünde kutlanan "Türk Mutfağı Haftası" etkinlikleri çerçevesinde Antalya’da İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ve Antalya Olgunlaşma Enstitüsü iş birliğiyle “Antalya Yöresel Piyaz Yarışması” düzenlendi.

Zehra TEKECİ/Rabia DEMİROK

Antalya Gazeteciler Cemiyeti’nde gerçekleştirilen yarışmada, Antalya Valisi Ersin Yazıcı’nın eşi Hanife Yazıcı, Akdeniz Üniversitesi Turizm Fakültesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölüm Başkanı Doç. Dr. Adem Arman, Antalya Bilim Üniversitesi Aşçılık Programı Bölüm Başkanı Öğretim Görevlisi Nihal Üstünkaya, Antalya Tanıtım Vakfı (ATAV) Başkan Yardımcısı Ayhan Kızılsavaş, Antalya Gastronomi Yatırımcıları ve İşletmecileri Derneği Başkanı Zeki Özen ve Şef Uğur Volkan Uysal jüri üyesi olarak yer aldı. 8 yarışmacının katıldığı ve Antalya’nın coğrafi işaretli piyaz yemeğinin yapıldığı yarışmada, Ramazan Özgür Akdeniz birinci, Şerife Gazeloğlu ikinci, Meral Özkan ise üçüncü seçildi. Yarışmanın ardından gerçekleştirilen ödül töreninde birinciye bin Türk lirası değerinde hediye çeki, ikinci ve üçüncüye ise kahvaltı ödülü verildi.

“BU TÜR PROGRAMLARI DESTEKLİYORUZ”

Antalya Valisi Ersin Yazıcı’nın eşi Hanife Yazıcı, burada yaptığı açıklamada, yarışmaya katılan herkese teşekkür ederek, derece elde eden yarışmacıları tebrik etti. Yazıcı, “Türk mutfağının tanıtımı, atık yemek ve mutfak kültürümüzün geliştirilmesi amacıyla yapılan bu etkinlikte çok güzel bir program oldu. Birbirinden lezzetli piyazlar yedik. Değerlendirmelerimiz sonucunda da birinci olan arkadaşımızı açıkladık. Birincilik elde eden arkadaşımızı tebrik ediyorum. Yemeği oldukça lezzetli ve başarılıydı. Adil davrandığımızı düşünüyorum. Türk mutfağının uluslararası düzeyde bu tür etkinliklerle tanıtılması amacıyla yapılan bu tür programları her zaman destekliyoruz. Desteklemeye de devam edeceğiz. Cumhurbaşkanımızın eşi sayın Emine Erdoğan’a sonsuz teşekkürlerimizi sunuyoruz” diye konuştu.

“ÇOK KEYİFLİ BİR YARIŞMA OLDU”

Jüri üyelerinden Antalya Tanıtım Vakfı (ATAV) Başkan Yardımcısı Ayhan Kızılsavaş ise emeği geçen ve yarışmaya katılan herkese teşekkür etti. Kızılsavaş, Piyaz yemeğinin Antalya’ya özgü ve tescilli olduğunu hatırlatarak, ”Bugün keyifli bir yarışma oldu. Yarışmacılarımızın hazırladıkları yemeklerin tatları aslında birbirine çok yakındı ancak piyazın kıvamı çok önemlidir. Piyazın diğer önemli bir özelliği ise tahinin kavrulmasıdır. Bu yarışmada tahinin kavruluşu, fasulyenin pişmesine, sosun yoğunluğuna sirkesine ve sarımsak miktarına dikkat verdik. Haksızlık yapmadan en güzelini, lezzetlisini seçtik. En ince ayrıntısına göre değerlendirdik. Önemli olan insanların buraya gelip yarışması, burada olması. Ben emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

“TANITIMA KATKIDA BULUNDUYSAM NE MUTLU BANA”

Yarışmada birincilik elde eden Ramazan Özgür Akdeniz de, yöresel yemekleri yapmaktan büyük bir keyif aldığını anlattı. Akdeniz, yarışmada birincilik elde etmenin mutluluğunu yaşadığını ifade ederek, şunları kaydetti:

 “Antalya piyazı benim uzun yıllardır ilgi duyduğum bir yemek. Ben amatör şekilde yemek yapmakla ilgileniyorum. Burada evde olduğu gibi çalışamadığımdan çok rahat değildim. Ama biraz da olsa iddialıydım. Derece elde edeceğimi düşünüyordum. Antalya Piyazı coğrafi işaretli bir ürün, ben tanıtımına biraz olsun katkıda bulunduysam ne mutlu bana. Sonuçta bu yöredeki ürünlerle oluşan bu yemekler, bölgemize katma değer sağlıyor. Bu da yöre insanımızın kalkınmasını sağlıyor.”